Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Държавата отказва диалог с Linux експертите в България (30-5-2003)

Сдружение “Свободен софтуер” проведе вчера (29-ти май) поредната си среща-дискусия във връзка с внесения законопроект за използването на софтуер с отворен код в държавните учреждения.

На срещата бе представител на президентската администрация и на общинска администрация–Пловдив. Присъстваше и Валери Якимов, шеф на наскоро появилата се фирма "Linux Business Solutions", насочена към софтуерни разработки изцяло базирани на отворения код.

Какво преповториха от Сружението ? Стандартните тези за същността на отворения код и свободния софтуер. Дефинициите на отворения формат, предимствата на отворения код и опита на Европа в миграцията към open source.

Новите акценти... Според единодушното становище на Сдружение “Отворен Софтуер”, липсва диалог с държавните структури за възможностите да бъде използван софтуер с отворен код. “Чуваемост от страна на държавната администрация или няма, или е много плаха”, заяви Йовко Ламбрев от ССС.

Една от пречките пред отворения код в ДА e фактът , че държавата още не е превъзмогнала модела на почтено обявяване на търгове по Закона за обществените поръчки. По тази причина и не е уверена в софтуерния пазар, който има пред себе си. Няма рефлекси да го създава , стимулира и използва ( примерът с решението от тази седмица на управата в Мюнхен за миграция към софтуера на SuSe като алтернатива на Microsoft ).

По повод внесения законопроект , от Сдружение “Свободен софтуер” заявиха, че им липсва контакт с чиновниците, които не се отзовават на поканатие им за диалог, не търсят алтернативи, не участват в обсъжданията на законопроекта и не контактуват с местните софтуерни специалисти, поддържащи отворения код.

“На държавата и е по-лесно да плати много пари на известна компания, отколкото по-малко пари на по-неизвестна компания”, коментира Георги Чорбаджийски от UNIX Soluitions.

Тази теза бе подкрепена и от председателя на “Интернет общество – България” Вени Марковски, който подчерта факта, че държавната администрация е най-големият клиент на IT сектора, но сред фирмите от браншовото обединение на компютърните търговци , само 4 % могат да предложат решения с отворен код.

Соред Марковски, един от проблемите пред отворения код е преодобяване на потребителската бариера. Хората са свикнали да работят с продуктите на Microsoft и е необходим известен период на обучение за използването на алтернативен софтуер.

За пореден път представителите на Сдружението настояха, че законопроектът е крайно необходим. Цялостната национална стратегия за електронно правителство трябва да се изгради върху open source технологиите и отворените формати. Това, според ССС ще осигури независимост на обществената информация от затворените стандарти на една чужда корпорация и ще защити интересите на данъкоплатците.

Създаването на различни системи за комуникация на гражданите с държавата чрез опростени web базирани системи с удобен за крайния потребител интерфейс (за попълване на данъчна декларация, изпращане на документи в общината, плащане на ток и всевъзможни други услуги, за които досега висяхме пред гишетата).

Един възможен бъдещ бизнес модел, който ССС очерта в хода на дебата , бе създаването на междинно консултантско звено от български компании. Те да подпомагат електронния диалог между технически непросветените граждани и държавната администрация в един бъдещ модел на e-government.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com