Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Имаме повече MS академии от Франция (1-6-2004)

В България има вече 42 ИТ академии, партниращи на Microsoft. Тази бройка ни нарежда пред страни като Франция, което е показателно за развитието на образованието у нас*, заяви Теодор Милев, управляващ директор на Microsoft България по време на честването на петата годишнина от стъпването на редмънтския гигант в страната. Той сподели наблюденията си, че днес у нас се възражда уважението към образованието и интелекта. "Бизнесът търси готови, обучени хора и е готов да плаща за техните знания и умения, а и все повече се цени** интелектуалната собственост", коментира Милев.

За своите 5 години присъствие в България Microsoft изгради у нас мрежа от партньорски фирми, обхващаща 2 дистрибутора и над 800 компании със сертифицирани MS специалисти, като 80 от тези фирми са със статут на MS Certified Partner. Бяха инвестирани*** 500 000 долара в образователни програми и около 3 милиона долара за "превеждането" на Windows и Office на български език. Беше положена и необходимата инфраструктура за осигуряване на адекватна поддръжка за клиентите. Специален бюджет от 500 000 долара бе отделен и за интересни пилотни проекти с участието на Microsoft.

"Гордеем се с успехите си в страната, която има такова богато наследство - страната-родина на кръстника на компютъра Джон Атанасов****," заяви специалният гост на празника - Нийл Холоуей, вицепрезидент на MS за Европа, Близкия Изток и Африка.

По повод петата си годишнина българският офис на Microsoft получи писмо от Стив Балмър, който поздрави българските си колеги за постиженията им и подчерта, че ги очакват още много работа и успехи*****.

Сред новостите, подготвяни от редмънтския гигант и неговия локален офис, е обновена версия на Windows XP, която ще има по-добри характеристики от гледна точка на сигурността. В съвременния свят, в който вируси и хакерски атаки носят на бизнеса огромни финансови загуби, сигурността е един от най-важните приоритети на компанията ни******, заяви Теодор Милев.

(б.р. Препечатваме материала от седмичника Инфоуик поради фундаменталния му характер.)

__________
* - И въпреки този по-голям брой академии, отколкото има една Франция, България успява да създаде софтуерни продукти за износ в размер на едва 40 млн. евро, а Румъния, без да ги има прави около 70 пъти повече от продажба на своите ИТ-продукти по света.

** - Вероятно това, че България е една от малкото страни, която всяка година плаща десетки милиони за софтуер, който oбикновено не се използва изобщо.

*** - Намек, че независимо от изхода на следствието за ненужната покупка на 35,000 WindowsXP/OfficeXP лиценза за образованието, които МОН впоследствие намали до 18,000, останалите 17,000 ще бъдат продадени под формата на "инвестиция" в размер на 500 хил.?

**** - България е родина на бащата на Джон Атанасоф. Както е известно, той не е роден у нас, а в САЩ.

***** - Вероятно поради факта, че тази година изтича срокът за наем на 30,000 лиценза (срещу $ 13.6 милиона) WindowsXP/OfficeXP от държавната администрация и той най-вероятно ще бъде удължен за още 3 години, независимо че по света големите потребители на Windows се отказват от крайно неизгодната схема за наем на софтуера. За тези скандални сделки вижте този линк с 38 статии по въпроса.

****** - За "сигурността" на Windows вижте материалите, публикувани в Portal.bg: ОПАСНО: части от изходния програмен код на Windows са в Мрежата!, Новият бъг в Уиндоуз повдига въпроси за националната сигурност, както и други чрез този линк)


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com