Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

От "Майкрософт" иронизират електронното ни правителство (1-10-2004)

Българският e-government портал, разработен от ЦАПК "Прогрес" на база на Microsoft технологии, е един от най-добрите образци за правителствен е-портал в цяла Източна Европа*, редом с тези на Румъния, Чехия Словакия и Полша. Българските специалисти, които го направиха, са страхотни експерти и сами успяха да го изградят за уникално кратък срок - само 4 месеца. Това заяви Зденек Иречек, директор на направлението "Public Sector" в Microsoft EE (Източна Европа) по време на среща с журналисти в Мюнхен миналата седмица.

Според него, българският e-government портал може да послужи като "добра практика" за други страни от региона в техните проекти за изграждане на електронно правителство. Други два e-government портала, изградени с Microsoft софтуер - тези на Румъния и Чехия, са получили световни награди за решения от този вид, сподели Иречек. Според него, решението да се заложи на MS технологии е по-добро от алтернативата да се използва Linux, тъй като платформите с отворен код не гарантират по-ниска стойност**, а в същото време разработването на решения върху тази база е по-сложно и по-трудно.

Публично-частните партньорства, каквото е това между Microsoft и българското правителство, имат ключова роля за създаването на "е-държава" в страните от Източна Европа. Софтуерният гигант се старае да подпомага тези държави чрез директна работа с правителствата по седем специфични програми, като SCP (Security Sooperation Program), LED (Local Economic Development), OAS (Open Application Sharing) и др., включително GSP - Government Security Program, съгласно която Microsoft разкрива изходния код на Windows за правителствените служби***.

"Имаме много добри резултати в това направление, вече сме разкрили 99,9% от сорса на Windows за осемте страни-участнички в проекта," коментира Зденек Иречек.

_________


Бележки на portal.bg:


Обща бележка: Г-н Иречек и "Майкрософт" явно не са запознати с изследването на Европейската комисия, според което България е на последно място по развитие на информационните технологии. За повече - статиите от 05.09.2004 г. от вестник "Труд" - "България - оазис за ниските технологии" и от portal.bg от 13.08.2004 г. - "България на опашката в ЕС по развитие на информационни технологии" На фона на тези категорични данни, твърденията на представителите на "Майкрософт" са не просто смешни, а нелепи.

* - Г-н Иречек, както се вижда, работи в "Майкрософт" и неговото мнение в никакъв случай не може да се приеме за обективно и меродавно. Защото именно "Майкрософт" заедно със станалата известна покрай прескъпо дадения под наем на Мин.съвет софтуер фирма ЦАПК-Прогрес, са... автори на въпросния портал!
Нещо повече, от над 360,000 заявки за смяна на адресна регистрация през последната година нито една не е направена през електронния портал, което говори само по себе си за качествата му. Или по-скоро за липсата на такива.
Очевидно г-н Иречек има особено чувство за хумор, щом препоръчва портала като пример за останалите страни. Със същата ирония преди време италианският премиер Берлускони бил казал на министър Калчев, по думи на неговите ИТ-съветници, че докато в Европа само се говори за електронно правителство, в България то се реализирало!?


** - Г-н Иречек знае много добре какви са предимствата на софтуера с отворен код и свободния софтуер, но като представител на "Майкрософт" той, естествено, няма да ги споделя с медиите. Той няма да сподели какви са проблемите със сигурността на софтуера на "Майкрософт", нито пък защо е необходимо крайните потребители на услугите на електронното правителство да бъдат застявани да си купуват WindowsXP/OfficeXP... И дали цената се измерва само с парите, които правителството ще даде за портала или И с цената, която ще платят всички български граждани на американския софтуерен гигант.


*** - Българският Парламент отказа на "Майкрософт" да ратифицира споразумението му с МВР за предоставяне на източниковия код. Проблемът е, че дори и да имат достъп до кода, той не е "отворен" в нормалния смисъл на думата: не може да се модифицира, ако се открият нередности МВР трябва да ги съобщи само на "Майкрософт" и др.п.По материал от InfoWeek


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com