Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Щатът Калифорния обмисля миграция към софтуер с отворен код (2-9-2004)

27 август 2004

Автор: Дейвид Бекер, CNET News.com

Сан Хосе, Калифорния

Група експерти от администрацията на щата обсъдиха предложения за по-широко използване на Linux и други технологии в държавните агенции.

Препоръките се съдържат в обемния доклад от страна на California Performance Review ( Кратко представяне на Калифорния ), изготвен от група експерти в изпълнение на искането на губернатора Арнолд Шварценегер за намаляване на разходите и повишаване ефективността на работата на администрацията на щата.

Сред предложените от експертите мерки за намаляване на разходите с 32 милиарда долара е, да бъде предпочeтан софтуер с отворен код пред алтернативния частен софтуер. Това, според експертите, няма да доведе до значително намаляване на разходите, но софтуерът с отворен код предлага гъвкавост и по–висока степен на сигурност в сравнение със софтуера със затворен код, който засега преобладава в държавните системи. В доклада се препоръчва “агенциите да предвидят при предстоящите покупки и подновяването на софтуера ... и, при възможност, да използват алтернативен софтуер с отворен код”.

Калифорния се присъединява към многото държавни организации, които са възприели или обмислят използването на софтуер с отворен код като най-рентабилен и надежден. Миналата година общността в Масачузец избра софтуер с отворен код, като същото направиха и държавни агенции в Великобританция, Корея, и други места по света.

Предложението към Калифорния предизвика овациите на някои технически специалисти и недоволството на браншовите организации. Каръл Хентън, регионален вице-президент на Американската Асоциация по Информационни Технологии, заяви, че решенията за закупуване на софтуер трябва да се базират на обективна преценка на разходите в сравнение с приходите. “Докато софтуерът с отворен код е оправдна и потенциално ефективна възможност за развитие на софтуера, той не е непременно по-добър, нито следва да му се отделя повече внимание, отколкото на частния софтуер”, заяви Хентън пред комисията.

Роксан Гулд, вице-президент на браншовата организация “Advancing the Business of Technology”, заяви, че в доклада са възприети все още недоказани предимства от използването на софтуер с отворен код. “Няма да е необичайно, ако в крайна сметка софтуерът с отворен код се окаже по-скъп от други продукти”, заяви Гулд, насочвайки вниманието на експертите към вече утвърдените ползи от използването на технология, базирана на отворени стандарти.

Сред поддържниците на софтуера с отворен код е Джералд Голдбърг, изпълнителен директор на California Franchise Tax Board, който заяви, че софтуер с отворен код успешно работи в агенцията и добави: “софтуерът с отворен код може значително да намали разходите на администрацията в щата и ние не можем да пренебрегнем този факт”.

Докато организации от софтуерния бранш бяха най-много притеснени от предложенията, залегнали в доклада, тези от Силиконовата долина, чиято дейност е фокусирана върху онлайн съдържание, ще бъдат притеснени от препоръката щатът да продава рекламно място на официалните се уеб-страници. Според изнесеното в доклада, това може да генерира значителни приходи. Това ще е конкурента дейност на Yahoo и Google, които също продават рекламно място.

“Това може да създаде впечатление, че щатът може да бъде купен от този, който предложи най-висока цена”, предупреди Карл Гардино, изпълнителен директор на “Silicon Valley Manufacturing Group”.news.com.com/California+considers+open-source+shift/2100-7344_3-5327581.html?tag=cd.top


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com