Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Администрацията е корумпирана, твърди експерт, използван от министър Калчев (3-2-2004)

"Експертът" Д. Божилов, на чието мнение се позовава министърът на държавната администрация Димитър Калчев, е обвинил държавната администрация в далавера и настоява за обяснение от премиера.

В свое писмо до Народното събрание от 16.01.2004 г. министърът на държавната администрация е използвал 2 от общо 4-те страници становище, за да даде място на мнението на Божилов в подкрепа на мнението на министъра по отношение на Законопроекта за използване на свободен софтуер в администрацията. Мнението е насочено срещу предложения от д-р Стойчо Кацаров и Иван Н. Иванов законопроект за използване на свободен софтуер в администрацията.

Писмото, в която министърът се позовава на мнението на Божилов се намира тук (сканирана 88046 байта gif картинка). Връзка към останалите страници от писмото на министъра до Парламента може да се види в статия на portal.bg от 30.01.2004 г.* За голяма изненада обаче, човекът, който е цитиран от министъра, само дни по-късно е публикувал материал, в който критикува и обвинява в корупция... самия министър или негови подчинени служители!? Снимки на статията, свалена от Интернет може да видите тук (185811 байта jpg картинка) тук (231606 байта), където добре личат както подписа на автора, така и цитираните по-долу откъси.

Ето откъсите, които будят недоумение:

Божилов пише: "Нещо, което много прилича на безмислено прахосване на държавни пари, се задава в държавната администрация. Това е новият проект за изграждане на единна информационна система, която да осигури на чиновниците достъп до нормативните документи на държавата с всички техни поправки в последните 5 години."

По-долу "експертът", чието мнение е използвано от министъра настоява, че реализацията на сделката ще доведе до милиони или десетки милиони долари разходи:

Ако сделката се реализира това ще бъде напразен разход за милиони, и дори може би десетки милиони долари. Тъй като заповедта за изпълнението и е подписана от самия премиер, той дължи обяснение защо се предприема подобна стъпка. Твърде вероятно е самият той да е бил подведен и мотивите за операцията да са прибиране на комисиони от страна на висши чиновници.

И накрая на материала се твърди, че такива харчове са тенденция, която се мотивира от личния интерес на ключови чиновници в държавата:

Един от големите проблеми на България е, че е бедна държава и няма пари. Най-големият и проблем е, че не харчи разумно тези пари, с което предопределя винаги да ги няма. И няма тенденция това да се промени докато основният мотивиращ фактор на цялата йерархия е личният интерес на нейните ключови чиновници.

Че има нещо странно, има. Че някой е бил подведен, бил е. Но остава неясно дали е бил подведен премиерът или пък е бил подведен министърът като е използвал в писмото си до Народното събрание цитати от човек, който публично отправя обвинения срещу цялата държавна администрация, а следователно и срещу министъра.

Потърсен за коментар, министър Калчев не отговаряше. По информация на портал.бг той е в чужбина.

________________________
* - Книгата, за която говори министър Калчев в писмото си, бе сериозно критикувана от професионалната ИТ-общност, а по Интернет-форумите се дискутира по-скоро като поръчка на заинтересовани страни, отколкото като сериозно изследване на свободния софтуер. Б.р.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com