Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

България - оазис за ниските технологии (5-9-2004)

от Светослав Метанов*

Уж бяхме нация техническа, уж сме измислили компютъра, уж родните хакери били най-можещи и знаещи... Всичко това са митове, които принадлежат на миналото и трябва да бъдат забравени час no-скоро. Българинът вече не може да трупа национална гордост на тема високи технологии. Такова животно у нас няма. По-добре е да се тупаме в гърдите пред света с хубаво вино и сирене, отколкото с интелектуален потенциал в хай-тека.

България е информационното гето на Европа и оазис за ниските технологии. Страната ни е на последно място на Стария континент по информационни и комуникационни технологии, показва публикуваното наскоро в Брюксел изследване "е-Европа".

Освен България в последната група държави по развитие на хай-тека влизат още Турция, Литва, Унгария. На предпоследното място е Румъния, редом с която чакаме членство в Евросъюза. Това обаче въобще не е успокояващо, защото разликата между двете държави е от земята до небето.

Кога ще ги стигнем румънците?

През последните 2-3 години северната ни съседка успя на практика да превърне информационните технологии в приоритет. И вече започва да прибира "реколтата".

За 2002 година износът на софтуер и хардуер от Румъния е на стойност над 1.5 млрд. долара. За м. г. е около 2 млрд. долара. В същото време според престижната класация на издателство Ай Ди Джи експортът на хай-тек продукция от България за м. г. е за 67,1 млн. лева. Това число, колкото и позорно да е, представлява 55% увеличение спрямо 2002 г.

Трагичното е точно какво сме изнесли. На първите места сред износителите са фирми, произвеждащи касови апарати или сглобяващи китайски телевизори. Номер едно е "Датекс" с износ за 27,2 млн. лева, втори са "Дейзи технолъджи" - с 6.6 млн. лв., а трети са "К&К електроникс" с 5,2 млн. лева. Като капак на четвърто място е Интернет компанията "Орбител" с 3,7 млн. лева приходи от международни телефонни разговори през глобалната мрежа. Така че доколко в случая става въпрос за информационни технологии е малко спорно.

За останалите износители в сектора остават само незначителни трохи. Софтуерът просто липсва.

Общите приходи от разработка на компютърни програми у нас за 2003 г. са на стойност от едва 32,7 млн. лева. Пазарът за този софтуер е предимно вътре в страната, докато износът му е no-скоро екзотика, отколкото правило.

Като изключения все пак могат да се посочат фирми като "Сирма груп", "Фадата" и "Немечек". Износът на софтуер на всяка една от тези компании обаче е под 2 млн. лева. Като цяло спрямо 2002 г. производството на български профами е спаднало с 9%.

Какво ни различава толкова много от Румъния?

Букурещ наистина превърна информационните технологии в приоритет за разлика от България.

Румънците освободиха програмистите от данък общ доход. По този начин те прекъснаха до голяма степен изтичането на мозъци, легализираха укриваните по-рано високи доходи на компютърните специалисти, което пък доведе до по-високи вноски за социално осигуряване.

Още през 2001 г. румънското правителство отдели 260 млн. долара за компютризация на училищата в страната. С парите бяха купени 500 000 компютри за гимназиите и техникумите в страната.

Проектите в областта на информационните технологии се ползват с институционална подкрепа. Като следствие от това най-големите софтуерни компании започнаха сериозен бизнес в северната съседка. В момента големи развойни офиси там имат "Майкрософт", Ай Би Ем и "Оракъл".

Освен това рязко бяха увеличени местата за компютърни специалисти в румънските ВУЗ-ове. В момента от тях излизат над 5000 програмисти на година. Това е 10 пъти повече от кадрите на факултет "Математика и информатика" в Софийския университет.

Независимо че "произвежда" голямо количество IT-специалисти, Румъния внася такива и от чужбина - предимно от съседна Молдова и Индия.

Защо загива хай-текът у нас

По всичко личи, че България все повече затъва в информационното гето. Държавната администрация развива само проекти, свързани с лични интереси, твърди шефът на Интернет общество Вени Марковски. И като доказателство добавя, че дори авторитетни издания като "Хералд трибюн" и "Ню Йорк таймс" писаха за съмнителни игри при доставката на софтуер от "Майкрософт" за българското правителство.

Всъщност покупката на "МС Офис" и "Уиндоус" е може би единственият принос на държавната ни администрация за развитието на информационните технологии у нас. Почти нищо от правителствената профама за управление от 2001 г. не е изпълнено. Какво се предвиждаше там:

Обещание 1: Развитие на информационните технологии и създаване на конкурентна и експортно ориентирана софтуерна индустрия.

Резултат: Нещо, което явно не се е случило, като се имат предвид данните за българския износ.

Обещание 2: Запазване и развитие на българския интелектуален потенциал.

Резултат: От България продължават да изтичат мозъци, а за създаването на нови не се прави нищо.

Обещание 3: Привличане на инвеститори с традиции и добра репутация в сектора.

Резултат: Нито един такъв не е дошъл през последните З години.

Обещание 4: Насърчаване на малкия и средния бизнес в сектора.

Резултат: Производството на софтуер намалява.

Обещание 5: Издаване на трети GSM лиценз.

Резултат: Издадоха го с мъка, но Върховният административен съд спря изпълнението му заради съмнения около неговата законност.

Обещание 6: Приемане на закона за високотехнологичните паркове или група закони, дефиниращи комплекс от облекчения и ангажименти на държавата към сектора.

Резултат: Законопроектът за хай-тек парковете едва сега влезе за одобрение в правителството. Докато бъде гласуван от парламента, ще минат още много месеци.

Обещание 7: Създаване на инвестиционен фонд с държавно участие и с привличане на международни финансови инвеститори, който да стане ядрото на технологичните паркове.

Резултат: Няма такъв фонд. За сметка на това преди седмица вицепремиерът Лидия Шулева прокара в Министерския съвет иновационна стратегия. Идеята е да се стимулират връзките между науката и бизнеса, като се финансира разработването на нови продукти, особено във високите технологии. За целта се прави специален държавен фонд с 5 млн. лв. догодина. През 2007 г. парите ще станат 13 млн. лв.

Обещание 8: Предоставяне на единен пакет услуги (телевизия, телефон, Интернет).

Резултат: Подобна услуга все още е непозната в България.

Всичко това ни обрича да си стоим в гетото.

* - в. "Труд" 26 август 2004 , 18 стр.

Допълнителни материали по темата, добре развита в Portal.bg през последните 3 години:

27.02.2002 г.: Българското правителство изпусна златен шанс в областта на информационните технологии
12.11.2002 г.: Управляващите са в неведение по регионалните проекти за е-правителство
23.11.2002 г.: България изостава с пет години от Румъния по пътя си за членство в Европейския съюз
19.03.2003 г.: Назад сме и от Румъния по потенциал за развитие на IT
24.07.2003 г.: Депутати: IT секторът е спасението ни от корупцията
10.02.2004 г.: Некомпетентност струи от рекламирания по ТВ правителствен портал
22.04.2004 г.: еСтония - начело на Интернет-революцията
01.06.2004 г.: Имаме повече MS академии от Франция


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com