Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Блейд сървърите засилват своето влияние (8-6-2004)

ОЕМ производителите начело с IBM се опитват да пробудят интереса към т.нар блейд сървъри чрез разширяване възможностите на техните системи.

IBM са безспорния лидер в областта на блейд системите, които представляват сървъри, подредени в специални шасита, подобно на книги в библиотеката. Те са вградени по такъв начин че могат да споделят различни ресурси като например захранване и мрежови инфраструктури. Благодарение на своите партньорски взаимоотношения със Cisco Systems Inc и Nortel Networks Ltd, през последните два месеца от IBM успяха да интегрират Ethernet мрежови комутатори в техните системи BladeCenter.

През следващия месец се очаква IBM да представят и новите мрежови модули основани на технологията Fibre Channel, които са разработени от калифорнийската компания Brocade Communications Systems Inc и които ще могат да се интегрират в BladeCenter сървърите.

Новия SAN Switch Module е предназначен да обслужва корпоративни мрежи с малък и среден размер. Неговата Enterprise модификация пък е предвидена да покрие нуждите на по големи SAN мрежи.

От IBM ще пуснат в продажби също така два нови блейд сървъра. Моделите JS20 и four-way модификацията HS40 ще бъдат захранвани с Xeon процесори на Intel и допълнени с Fibre Channel комутатори, контролери за управление и адаптери върху шините, всички производство на Qlogic Corp, компания разположена в Алисо Виехо, Калифорния.

Дан Каберън е директор по мрежовите услуги за Hewitt Associates LLC. Според него възможността за интегриране на модерни мрежови технологии в блейд системите на IBM използвани от него, много ще улесни управлението и ще намали количеството на кабелите, използвани за изграждане на една мрежа.

“Предложението е изключително привлекателно.”, сподели Каберън. “Твърде сложно е да притежаваш множество различни компоненти разположени в най-различни кутии и шкафове, които са свързани със снопове кабели. И най-трудно е да поддържаш всичко това подредено и документирано.”

Други OEM производители също подготвят нови свои предложения. Dell работят върху нова серия блейд сървъри, според официалните източници. Междувременно калифорнийците от Hewlett Packard определиха втората половина на годината за периода през който ще пуснат на пазара блейд сървъри, които ще се възползват от новите 64-битови AMD процесори Opteron.

От своя страна от Intel обявиха че в момента извършват тестове върху блейд платформа оборудвана с техния 64-битов процесор Itanium. Това разкриха официалните представители на компанията в Санта Клара, Калифорния.

В същото това време, отделно от това наблюдаваме целенасочените усилия на софтуерната индустрия в посока разработването на софтуер за блейд сървъри, който да улесни тяхното управление и да ги направи по съвместими помежду си.

Компанията RLX Technologies Inc e пионер в сферата на блейд технологиите. През юли се очаква тя да представи пред публиката нови подобрения в техния софтуер за управление Control Tower XT, които ще включват автоматизирани задачи, провизиране на ресурсите, дефиниране на правила и различни процедурни политики.

В допълнение се очаква инициативата за стандартизиране на софтуера за управление на мрежови сървъри, в това число и блейд сървъри, е на път да даде плодове през втората половина на годината, сподели Гари Том, директор на блейд стратегиите за Hewlett Packard. Инициативата подета от Dell, IBM, HP, Sun Microsystems Inc и AMD бе доразвита от специална работна група от Distributed Management Task Force, Орегон.

Том потвърди че работната група ще предложи две версии на първоначалните спецификации, едната ще е посветена на графичния потребителски интерфейс (GUI), а втората ще дефинира принципите на същия интерфейс, но в команден режим.www.sagabg.net/PCWeek/articles.php3?unit_id=39&issue_id=152


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com