Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Масони контролират информацията на държавата (8-7-2004)

от Ива Николова

ПЪЛНИЯТ ДОСТЪП ДО тайната и явна електронна информация, с която работи държавната администрация у нас, се контролира от български масони, установи разследване на вестник "Политика".

Това е възможно благодарение на специалния т.нар. затворен код в операционната система на "Майкрософт" -"Windows", с която са оборудвани компютрите на министерствата и останалите държавни ведомства.

"С кода разполага само производителят "Майкрософт",а фирмата-доставчик може да се възползва от слабостите на системата и да проникне във всеки от компютрите на държавната администрация", обясни шефът на "Българското интернет-общество" Вени Марковски.

Системата на "Майкрософт" бе наета от кабинета "Сакскобургготски" през 2002 г. по предложение на министъра-масон Димитър Калчев. И с посредничеството на ЦАПК (Център за автоматизация на проектирането и конструирането) "Прогрес", която е доставчик на системата. За шефа на ЦАПК "Прогрес" Пламен Матеев се твърди, че също е масон.

Масонство и стари познанства

Докато министър Калчев не крие принадлежността си към свободните зидари (на рeвера си обикновено носи дискретна масонска значка), Матеев отказва да обяви това публично.

"Ако отворите масонските сайтове, ще видите, че отговорът дали човек е член на масонска ложа или не, е въпрос на негово лично желание", коментира Матеев пред "Политика" в характерния стил на братята-зидари, когато отговарят на въпроса "Вие, масон ли сте?".

Той бе и много добре информиран за сайтовете, в които има информация за свободните зидари. "Неговото обръщение към приближените му е "многоуважаеми братко", твърди пък източник, пожелал анонимност, който е работил с ЦАПК "Прогрес" само преди година.

Но контактите между Калчев и Матеев не са единствено по масонска линия. Двамата се познават още от втората половина на 80-те години на миналия век. Тогава Калчев е генерален директор на комбината за тежко машиностроене в Русе, а Матеев внeдрява нови технологии в същото предприятие. И шефът на ЦАПК "Прогрес" се гордее със старото си познанство с министъра на държавната администрация. "Внедрявал съм системи за модернизация на производството в неговия завод. Бил съм му консултант и в по-късни години", разказа Матеев. A двамата редовно си сътрудничили, тъй като шефът на ЦАПК "Прогрес" е "в този бранш от 35 години".

Фирмата е създадена още през 1982 г. и била "първата в бранша". Самият Матеев е и един от приватизаторите на завод "Електроника".

Договорът и новият скандал

Софтуерният продукт, с който работи българската администрация, е нает от правителството с абонаментен договор от "Майкрософт ", подписан на 28 април 2002 г. Доставката осъществява ЦАПК "Прогрес". Стойността на контракта е §13 650 000, които държавата трябва да изплати на американския гигант на 3 вноски за З г. Срокът изтича догодина. "По-нататъшната съдба на софтуера на държавната администрация тепърва ще се обмисля", каза пред "Политика" министър Калчев. То, ва най-вероятно ще стане през октомври.

В същото време ЦАПК "Прогрес" заедно с "Майкрософт България" вече започна изграждането на електронния портал на Министерския съвет (МС), който е за нуждите на т.нар. електронно правителство. Това предизвика жалбата на депутатите от ОДС Стойчо Кацаров и Иван Иванов и Вени Марковски до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу "Майкрософт България" и гиганта "Майкрософт корпорейшън".

Един от мотивите им е същият затворен код, който може да осигури нерегламентиран достъп до данните в компютрите на администрацията. И без знанието на чиновниците и потребителите на продукта.

"Майкрософт България" не е обявила и не обявява това свойство на своя продукт публично, като по този начин заблуждава клиентите си, твърдят в жалбата си депутатите и Марковски.

Тайният доклад на Калчев

Първият скандал по сделката гръмна още през 2002 г. Причината бе прескачането на Закона за обществените поръчки (ЗОП). За целта на 14 март 2002 г. Калчев внася доклад в МС, в който на 3 страници настоятелно убеждава министрите да приемат предложението на "Майкрософт" за абонаментен договор.

Досега конкретното съдържание на този документ бе неизвестно. "Политика" обаче разполага с копие от доклада. В него министърът твърди, че "ЗОП въвежда ограничения за реда за сключване на гражданско-правни сделки от определени субекти и поради това следва да се тълкува ограничително" като "не трябва и не може да се прилага".

По-нататък Калчев обяснява, че" предоставянето на правото да се ползва готов софтуер не попада в нито една от изчерпателно посочените в закона хипотези поради следните съображения:

  • Предоставянето на право да се ползва софтуер очевидно не попада в кръга поръчки, свързани с изпълнение на строително-монтажни работи.
  • Лицензирането на софтуер не може да се третира и като доставка на стока, тъй като софтуерът не става собственост на лицензополучателя и последният не може свободно да се разпорежда с него, а просто му се отстъпва правото да го ползва при определени условия..


" Така с тази "хватка" е избегната процедурата по ЗОП.

"Това показва, че има явен интерес - защо не и от самия министър, който дори ходи в централата на "Майкрософт". И се създава корупционна среда по отношение на монополното положение на "Майкрософт", коментира депутатът Иван Иванов. Според колегата му Стойчо Кацаров пък

"Майкрософт" се държи като дилър на наркотици

и "зарибява пазара". "А в тази сделка става дума и за комисионни, които се разпределят на високи нива", допълни Кацаров.

Специалисти по IT твърдят, че "Майкрософт" установява монопол предимно в страни с голяма корупция". Според тях услуги като тази на "Майкрософт България" и ЦАПК "Прогрес" предлагат около 3000 фирми у нас.

"Възможно е софтуерните продукти да не бъдат на "Майкрософт" и компютрите да не са "Дел",но тогава фирмата, която щеше да ги поддържа, нямаше да е нашата, защото ние сме силни тук и два пъти сме били "златни партньори" на "Майкрософт", обосновава участието на фирмата си Пламен Матеев.

Междувременно в годината на сделката - 2002 г., ЦАПК "Прогрес" започва стремглаво да печели търгове за обществени поръчки. Примерите са много: доставки на БТА за 82 220 лв., на Държавната комисия по далекосъобщенията за 186 191 лв., на БТК за 13 000 евро, на Агенцията за развитие на съобщенията за 74 736 лв., на НСС за 201 376 лв. и др.

Защо? "Досега бяхме със статут на сервизен център, а сега вече сме доставчици на сервизни услуги, което означава, че ние ще сервизираме не само това, за което носим персонална отговорност като реализация, но ще ни бъдат възлагани и още по-отговорни задачи в по-голям аспект от типа международни проекти", отговаря задочно в неотдавнашно интервю за собствения си сайт Пламен Матеев.

Но има и още един интересен факт. Малко преди да бъде сключена сделката президентът Георги Първанов и премиерът Симеон Сакскобургтотски получават подаръци от "Майкрософт". Подаръците са във вид на скъпи лаптопи, чиято единична цена според съобщенията в медиите надхвърля над $2000. Поне досега от "Дондуков" 1 и 2 не са съобщили, че подаръците са отказани.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com