Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Русия 2/4 : Софтуер с отворен код в правителствата по света (11-8-2004)

Михаил Рамендик / Cnews.ru - Част 2/4

СЪДЪРЖАНИЕ:

  • Китай носи знамето на софтуера с отворен код в Азия
  • Софтуер с отворен код в правителствата на държавите от Латинска Америка
  • Софтуер с отворен код – основа на «електронното правителство» в Европа
  • От продуктите на Microsoft се освобождават даже в държавните структури на САЩ
  • Украйна се бори за софтуер с отворен код


От мащаба на използването на софтуер с отворен код се определя степента на независимост на външната и вътрешна политика на една страна. Именно по тази причина Китай пръв призна достойнствата на софтуера с отворен код.

Китай носи знамето на софтуера с отворен код в Азия

Необходимостта от борба с «пиратството» (особено във връзка с приемането му в СТО) и желанието да се избави от натиска на чуждестранните компании, подтикнаха китайското ръководство към активна работа върху Linux. Разработването на собствени китайски програмни средства се водеше с участието на държавни научно-изследователски институти. Основния резултат – дистрибуция на операционната система Red Flag Linux, активно се използва най-вече в държавните органи на страната.

Скоро в Китай трябва да бъде прието постановление, което ще забрани инсталирането на чуждестранно програмно осигуряване на новите компютри, купувани от всички държавни министерства. По този начин, използването на китайско програмно осигуряване, преди всичко на Red Flag или други «местни» дистрибуции на Linux, става задължително. Вероятно, това е най-твърдата от всички съществуващи в света правителствени мерки в подкрепа на софтуера с отворен код.

Същевременно Китай планира значителни държавни инвестиции в разработването на програмно осигуряване на основата на Linux. Именно около Linux Китай се надява да построи и развива своята софтуерна индустрия.

Правителството на Южна Корея също използва Linux, макар мащабите на действията и плановете на правителството да са все още скромни. В 2002 г. Корейците са купили 120 хиляди копия на Hancom Linux Delux – продукт на местен производител на дистрибуции на Linux, в който влиза самата операционна система и офис пакет. Наскоро бяха обявени планове за прехвърляне примерно на 20% от настолните компютри и 30% от сървърите, собственост на правителството към използване на софтуер с отворен код.

Вече е взето решение от правителството на Япония за прехвърляне към Linux на компютрите във Министерството на финансите. В последно врме се обсъжда проект за съвместна работа на Япония, Южна Корея и Китай за създаване на версия на Linux, най-добре приспособена към общите нужди на тези страни (в частност, към йероглифното писмо).

Правителствата на някои други страни от азиатско-тихоокеанския район, например Малайзия и Тайван, също използват софтуер с отворен код или финансират неговото разработване.

Решение за преход към Linux е взето и от правителството на Виетнам. Ръководството на Министерството на науката и технологиите на тази страна заяви директно, че има намерение напълно да спре да използва продукти на Microsoft. Правителството на Тайланд пристъпи към изпълнение на програма за разпространение на евтини настолни компютри с инсталирана операционна система Linux и пълен комплект програми.

Софтуер с отворен код в правителствата на страните от Латинска Америка

Използването на софтуер с отворен код изглежда е много привлекателно за много латиноамерикански страни – както поради финансови проблеми, така и поради политически съображения (всъщност, както и навсякъде другаде, и тук става въпрос за освобождаване от прекомерната американска опека (или зависимост)).

В няколко страни имаше опити за приемане на закони за използване предимно на софтуер с отворен код в правителствените организации. Най-известна стана инициативата на Перу. Само, че законопроектите така и не бяха приети – очевидно, роля за това изигра и позицията на САЩ, насочена към поддръжка на Microsoft.

Въпреки това, на две държави се отдаде да започнат активен преход към използване на софтуер с отворен код. Това са Венецуела и Бразилия.

Софтуерът с отворен код — основа на «електронното правителство» в Европа

Сравнително богатата Европа не се нуждае толкова остро от икономия на средства, както се нуждаят държавите от Азия или Южна Америка. Тук съществуват други причини за преход към софтуер с отворен изходен код. Ръководството на Европейския съюз активно поддържа софтуера с отворен код, стремейки се да не допусне контрол на американски компании върху компютърната индустрия на Евросъюза и да осигури откритост на държавното управление.

Така, за взаимодействие между компютърните системи на правителствата на държавите от Европейския съюз, Европейската комисия предлага да се използва именно софтуер с отворен код и отворени стандарти.

Неотдавна бяха публикувани препоръките на Европейската комисия за преминаване към използване на софтуер с отворен код. Комисията смята именно софтуера с отворен код за технологична основа на «електронното правителство» в Евросъюза.

Европейският съюз финансира и различни проекти, свързани със софтуера със отворен код. В частност, е известен проекта OpenEvidence – система за законен електронен подпис и определяне на истинноста на електронните документи.

Отделните правителства от ЕС и местните власти също се интересуват от софтуера с отворен код. Градският съвет на Мюнхен прие решение да прехвърли 14 хиляди компютъра от градските служби към Linux. При това, въпреки, че решението предложено от Microsoft беше по-евтино, градския съвет избира Linux поради «стратегически» съображения.

След всичко това, едва ли може да се изненадаме, че ръководителят на американската Microsoft Стив Балмър прекъсва отпуската си в Швейцария за да се срещне с кмета на Мюнхен. Причината не е в цената на договора (за Microsoft 35 млн. долара не са пари), а в прецедента, който се създава.

Великобритания започва още през 2002 г. «пилотeн» проект за инсталиране на Linux на всички компютри на полицията на Западен Йоркшир. Наскоро бяха обявени нови «пилотни» проекти и в други британски министерства и кметства.

За своето решение да използва Linux съобщи и агенцията за държавни поръчки на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия (OGC). Според мнението на представители на това ведомство, използването на системи за електронни покупки на базата на Linux ще позволи значително облекчаване на самия процес на извършване на покупките.

За закупуване на печатни формуляри и други канцеларски материали ще се използва нова система за организиране на доставките OGCbuying.solutions, като се предвижда и значително бъдещо разширяване на нейната сфера на използване. С нейна помощ, държавните организации ще могат да поръчват пълната гама от стоки и допълнителни услуги. Изборът на операционната система Linux като програмна платформа е определен от нейната висока надеждност и преносимост, както и от ниските лицензни такси.

Известни са аналогични проекти във Франция, Дания, Финландия, Швеция и др. страни.

От продуктите на Microsoft се отказват даже и в държавните структури на САЩ

Даже и в САЩ, родината на Microsoft, софтуерът с отворен код в последно време се превръща в реална алтернатива за органите на държавната власт. Така информационната инфраструктура на федералните съдилища в САЩ в близко бъдеще ще бъде прехвърлена на Linux.

В два щата, Тексас и Орегон, привържениците на софтуера с отворен код се опитаха да прокарат закони, даващи на този софтуер предимство при закупуването му за щатските органи на властта. Но тези опити бяха осуетени, както подозират привържениците на софтуера с отворен код, от лобисти на Microsoft.

Украйна се бори за отворен код

Украйна е известна в света като една от страните-лидери по мащаби на «пиратство». Натиска от страна на Запада принуждава правителството на тази страна да търси варианти за преминаване към използване на легален софтуер. Разбира се, като един от методите за борба с «пиратството» се разглежда използването на софтуер с отворен изходен код.

Депутатът Борис Олийник внася във Върховната Рада на Украйна законопроект, предполагащ използване при наличие на възможност в държавните органи на софтуер с отворен код. Този законопроект в момента е на етап разглеждане.

Освен това, държавните органи на Украйна активно се насочват към софтуера с отворен код. Например, Министерството на правосъдието инсталира за Държавната изпълнителна служба мрежа от повече от 1000 компютъра за достъп до регистрите, като на всички ще бъде инсталирана операционната система MyLinux – известна украинска дистрибуция на Linux.

Нека се опитаме подробно да разберем защо правителствата от всички страни смятат за очевидни предимствата на софтуера с отворен код? В какво именно се проявява независимостта при използване на софтуер с отворен код (Open Source)?

превод от руски: Николай Ангелов
www.cnews.ru/gov/part6/open_source2.shtml


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com