Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

ОПАСНО: части от изходния програмен код на Windows са в Мрежата! (13-2-2004)

Днес стана известно, че части от изходния код на майкорософтския Windows2000 и WindowsNT e била пусната в различни сайтове по света.

Шокиращата новина е разпространена първо от изданието Neowin.

Потвърждение на слуха бе дадено и от говорителя на базираната в Сиатъл "Майкрософт" Том Пила. Според него е "незаконно трети лица да разпространяват изходния код на Майкрософт".

Майкрософт извършва спешно проучване, за да установи как се е получило изтичане на кода. Според Пила, няма данни, че кодът е бил получен чрез хакване на компютри на компанията, както и че няма установена опасност за потребителите на Windows. Интересно е да се отбележи, че щатският монополист изглежда по-загрижен за нарушаване на авторските си права, отколкото за потенциалните нарушения на сигурността на потребителите си.
Файлът, който циркулира е с размер около 660 Mb (203 Mb в компресиран вид), докато целият изходен код е около 40 Gb.

Опасностите, пред които са изправени всички потребители, са, че докато "лошите" разглеждат кода в момента и търсят пробиви в сигурността на компютрите (а такива има множество, както е писал над 20 пъти portal.bg), сериозните изследователи нямат право на достъп до каквато и да е част от кода. Дори и върху тази, която се разпространява в момента в Интернет, защото ако я разархивират или дори свалят на компютъра си, попадат под ударите на закона. По такъв начин пробивите в Windows ще станат известни първо на хакерите, които биха имали възможността да проникват в компютрите без разрешение.

Изходният код на Майкрософт е една от най-строго пазените тайни. Както е известно, България ще стане една от държавите, в които този код се предоставя на правителството чрез Министерство на вътрешните работи. "Твърде вероятно е тогава да има още по-голямо изтичане на код", споделиха за portal.bg експерти, пожелали анонимност. След като през последните 15 години от МВР излиза всякаква класифицирана информация, това не би било чудно.

На фона на паниката, която цари в средите на привържениците и ползвателите на Windows2000/NT, все по-важен става въпросът къде стои българското правителство в тази ситуация. Както е известно, министрите Николай Василев и Димитър Калчев разкритикуваха проектозакона за използване на свободен софтуер в администрацията, позовавайки се именно на по-голямата сигурност на софтуера със затворен код, какъвто е майкрософтския.
След последните разкрития, писмото на "Интернет общество - България", изпратено вчера до депутатите и министрите би трябвало да ги накара да променят мнението си за надеждността на майкрософтския софтуер и да преосмислят цялостната стратегия на държавната администрация по отношение на използването на софтуер и хардуер и свързаната с тях национална сигурност.

Председателят на "Интернет общество - България" Вени Марковски отказа да коментира за portal.bg съвпадението между появата на най-опасния бъг в Windows, изтичането на изходния код в Интернет, предстоящото да бъде ратифицирано от Парламента споразумение за използване на изходния код на Windows от МВР и разглеждането на проектозакона за използване на свободен софтуер в администрацията, и съответно аргументите срещу него на министрите, които основно се базираха на по-голямата сигурност на Windows пред Linux.

Portal.bg призовава всеки, който има някаква информация относно изходния код, да се обади на телефона за поддръжка на Майкрософт в България.
Междувременно зададохме на "Майкрософт България" няколко въпроса по темата, но все още не сме получили отговорите

По информация на вестник "Дневник", от правителствената прес-служба са заявили следното:
"Базите данни на Министерския съвет в по-голямата си част не са базирани на Майкрософт операционни системи. С цел по-голяма защита те са базирани на Юникс операционна система и на Линукс във вариантите на всичките му клонинги. От 1998 г., откакто съществува сайтът на Министерския съвет и на министерствата, както и базите данни "Регистър на административните структури" и "Регистър на обществените поръчки", те не са "хаквани". Базите данни са защитени със защитна стена на фирмата "Чекпойнт", версия 4.0."
Б.р.: След този коментар вече става ясно, че сделките с "Майкрософт" и становищата срещу законопроекта за използване на свободен софтуер в администрацията на министрите Калчев и Василев са продиктувани не от технически, а от други причини, сред които вероятно и икономически, и политически. При всяко положение сигурността на сървърите в Министерски съвет не разчита на Windows, което е показателно само по себе си.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com