Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Руското М-во на образованието избира Linux пред Windows (13-2-2004)

Стана известно, че и в Русия се предпочита използването на по-надеждната и качествена операционна система Linux в сферата на образованието. Новината съобщи руския вестник "КомерсантЪ".

Миналата седмица Министерството на образованието на Руската федерация е подписало договор за повече от $ 10 милиона с руската компания "Локомотив", която ще предостави на учрежденията на Южния федерален окръг около 14,000 компютри с операционната система Linux. Това, пише вестникът, "е първата крачка на държавата към разграничаване на операционните системи в държавния сектор".

Договорът е резултат от търг, проведен на 12.12.2003 г. в рамките на проекта "Компютъризация на селските училища в Русия 2004". "Локомотив" - ООД - дъщерното дружество на Ижевския радиозавод, където се сглобяват компютри с търговската макра "Планар", е спечелило търга в Южния федерален окръг. Около 90% от сумата ще е за доставка и техническа поддръжка на компютрите, а останалите 10% ще се разделят между руската компания AltLinux, която ще инсталира ОС и американската Novell, която ще създаде телефонен център за поддръжка. С избора на Linux пред Windows, руското министерство икономисва около $ 2 милиона, а освен това създава предпоставки за реална конкуренция, многоплатформеност на образователните програми и по-ниски цени за софтуер.

За сравнение, в това време в България МОН заделя за една година около 700 хил. лева за купуване на хардуер и над 2,25 милиона за наемане на софтуер от монополиста "Майкрософт". Както съобщи portal.bg още на 17.02.2003 г. Асоциацията за развитие на ИТ предупреди, че се купува софтуер за липсващи компютри.

На 04.06.2003 г. шефът на "Интернет общество" Вени Марковски внесе сигнал в Националната следствена служба срещу служителите от МОН, които планираха купуването на софутера. В резултат от намесата на авторитетната българска организация временно беше сложен стоп на намеренията на алчните чиновници, а междувременно министърът на образованието Владимир Атанасов бе уволнен от поста си.

За съжаление, новият министър Игор Дамянов се оказа също толкова доверчив (надяваме се, че е доверчив, а не че е корумпиран!) и предколедно МОН направи поредния подарък на "Майкрософт", като реши да организира търг и сключи договор за наемането на неопределен брой (до 35,000) софтуерни пакети MS WindowsXP и MS OfficeXP.

За щастие, макар че търгът е отдавна приключил и има избрана фирма-победител, договорът все още не е сключен, защото междувременно се разбра, че Прокуратурата извършва предварителна проверка за свързани със сделката злоупотреби със служебно положение на лица от МОН.

По данни на самото МОН в сферата на образованието има само 850 компютъра, на които може да се инсталира WindowsXP и OfficeXP, а на всички компютри има инсталирани напълно законно закупени (а не наети за срок от 3 години) и работещи версии на Windows98. Впрочем, от последните съобщения за пробиви в сигурността на майкрософтската операционна система става ясно, че най-надеждна е именно версията Windows98, за която няма информация да са открити сериозни "дупки" (бъгове). "Желанието на министерствата да сключват сделки за WindowsXP и Server2003, независимо от фактите, че и двете ОС имат сериозни проблеми със сигурността не може да се обясни с технически аргументи", заяви за portal.bg експерт, близък до държавната администрация. Следователно остава вероятността аргументите да са политически или икономически, или и двете.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com