Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Естония - страна с електронна самоличност (13-12-2004)

Естония бе една от бившите комунистически държави,присъединили се към ЕС на 1 май 2004 година, малка, но изключително добре развита в технологично отношение. Парламентът на бившата съветска република обяви достъпът до Интернет за едно от основните човешки права в страната. Когато стане въпрос за използване на мобилни телефони или Интернет Естония се нарежда пред много от страните-членки, като Италия и Франция например. А преди 13 години, когато балтийската република се откъсна от бившия СССР, едва половината от населението й (1.4 млн. души) имаше прокаран телефон. За сметка на това в момента страната прави огромни усилия да навакса загубеното под съветска власт. И се справя доста успешно – безжичният Интернет е буквално почти навсякъде – не само в университетите, училищата и библиотеките, но и в бензиностанции, кафенета и други заведения. Така например докато пиете сутрешното си кафе в Талин в заведение с табела на естонски и английски, показваща, че се намирате на една от близо тристата точки в страната с достъп до безжичен Интернет, може да изпратите някой и друг e-mail. На повечето места това е напълно безплатно.

Логично чуждите инвеститори, особено от съседките Швеция и Финландия, следят с интерес ситуацията в Естония. Работната ръка тук е добре образована, високите технологии са навсякъде. Допълнителни фактори са и либералната икономическа политика, ниските данъци и заплати (за сравнение: средната заплата се равнява на 1/5 от финландската такава).

В момента 25 % от населението има дигитална лична карта, която осигурява достъп до широк спектър от услуги. С достъп до Интернет и картата може да се изпращат документи за връщане на данъците, да се водят разговори с банката, да се гласува online и дори да се закупи по-евтин автобусен билет. И тъй като валидността на старите паспорти, издадени веднага след отделянето от Съветския съюз, започва да изтича, правителството се надява скоро всички граждани да притежават от новите лични карти – малки, удобни, наподобяващи кредитни. Логично възниква въпросът, дали след десетилетия “съжителство” със съветската тайна полиция, Естония не създава отново чувството за зоркия поглед на “Големия брат”, този път собствен и базиран на Интернет. Според изказвания на специалисти от страната пред BBC системата е доста прозрачна и близка до обикновения гражданин. Ако държавен служител например реши да направи разследване за някой, то “потърпевшият” има не само правото, но и възможността online да разбере кой точно се интересува от него и да запита “защо?”.

Началото на естонската инициатива за издаването на дигитални лични карти бе дадено със Бялата книга, публикувана на 12 март 2003 година от правителството. Документът е озаглавен “Естонската концепция за лична карта и електронен подпис: принципи и решения” и предлага бърз преглед на основните идеи на проекта. Обяснени са и причините, довели до вземането на подобно решение, както и начините, по които проектът ще бъде изпълнен. Издаването на електронните лични карти започна през януари 2002 година, като само за една година бяха издадени 130 000 документа.

Самата карта е съобразена с действащата наредба за електронен подпис в Естония и е задължителна за всички граждани и постоянно пребиваващи в страната чужденци над 15-годишна възраст. Замислено е това да бъде основният документ за идентифициране на гражданите, както и да бъде използван за всяка форма на бизнес, държавна и частна връзки. Всяка карта съдържа набор от различни данни: трите имена, снимка, саморъчен подпис, ЕГН, рождена дата и място, пол, гражданство, номер на документа, дата на издаване, валидност, местожителство и т.н.

Освен, че е действителен документ, картата има и различни електронни функции, осигуряващи автентичност. Всички данни с изключение на снимката и подписа се съхраняват също и в електронен формат в самата карта, така че да могат да бъдат “прочетени” от съответната техника. Всичко е в съответствие със стандартите на Международната организация за гражданска авиация. В картата са вградени и два сертификата, както и съответните частни ключове с ПИН-кодове. Сертификатите съдържат само името на притежателя и ЕГН-то, докато в удостоверението за автентичност се намира уникалният e-mail адрес. Електронният подпис придава юридическа сила на действията на собственика.

В края на май 2003 година Естония и Финландия дори подписаха споразумение за хармонизиране на практиките по отношение на е-подписа и е-документите. Според договора двете държави ще споделят опита си и информация, свързани с технологията на е-подписа – всичко това съобразено с изискванията и стандартите на европейското и националното законодателство естествено. Така се ражда проектът “OpenXAdES”. Целта е електронните документи да бъдат юридически признавани на територията и на двете страни, да станат универсални. Инициативите за е-документи в Естония и Финландия заимстват една от друга, така че обединяването на усилията е едно логично продължение на двата проекта.

Засега Естония, Финландия, Италия и Австрия са първите европейски страни, издаващи напълно функционални дигитални лични документи на своите граждани.

---------------------

Рубриката е-Европа на Дневник Online “Европейски перспективи има за цел да представя интересни практики и проекти в областта на електронното правителство на европейско ниво и инициативите в България.

--------------------------------------------------------------------
б.р.: portal.bg вече е публикувал статии по темата.

Статията е препечатана от dnevnik.bg/evropa/show/Default.asp?storyid=7000&rubrid=160


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com