Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Закриват Координационния център по ИТ към Министерски съвет (14-10-2004)

На 13.10.2004 г. в М-во на транспорта и съобщенията бе представено изследването "е-България", подготвено и публикувано от фондация "Приложни изследвания и комуникации".

В резултат от обсъждането и от публикуванитe материали, народният представител Николай Камов коментира, че в България няма електронно правителство и страната ни се е превърнала в информационното гето на Европа*.

Кои факти накараха народният представител да се изкаже така остро?

Преди всичко това са данните за потреблението на Интернет. Според тях броят на Интернет потребителите в България се е увеличил за последните 3 години само с ... 0,1 % - от 10,8 % през 10/2001 г. до 10,9 % през м. март 2004 г.

Тези числа са ярко доказателство за това, че информационните технологии не са приоритет на управлението на НДСВ.

Те също така говорят, че изграждането на електронно правителство на базата на Майкрософт-технологии е довело до отлив от близо 60,000 човека само за 6 месеца - сравни 10/2003 г. - 11,6 % с 03/2004 г. - 10,9 %.

За отдръпването на хората от Интернет вероятно е допринесъл и фактът, че гражданите са принудени, с помощта на държавата и под натиска на технологии на фирми като "Майкрософт - България" и ЦАПК-Прогрес, да инвестират стотици долари за купуването на WindowsXP и OfficeXP.

Очевидно е, че със скъпите и некачествени технологии и решения, които се налагат от българското правителство се постига точно този "отрезвяващ" ефект на отдръпване от Интернет.

Източници, близки до Министерски съвет и до главните експерти, отговарящи за електронното правителство твърдят, че докладът на фондация "Приложни изследвания и комуникации", представен вчера в сградата на МТС, ще бъде използван от министър Калчев, за да поиска закриването на Координационния център по информационни, комуникационни и управленски технологии (КЦИКУТ) към Министерски съвет.
Според запознати, истинската причина е, че редица от специалистите и служители в КЦИКУТ го напуснаха, а и финансирането му за следващата година не е осигурено.
Tъй като тези факти са тайна за широката публика, КЦИКУТ ще бъде използван за измиване на ръцете на чиновниците, причинили както изоставането на България от Европа, така и липсата на ползватели на услугите на електронния портал на правителството.
Специалисти твърдят, че КЦИКУТ е започнал да буксува още когато бе напуснат от бившия му директор Христо Трайков, а вместо него в работата на Центъра са почнали да се бъркат хора като съветника на министър Калчев по електронното правителство - г-н Румен Трифонов. Последният стана известен с това, че излъга вестниците Интернешънъл Хералд Трибюн и Ню Йорк Таймс през декември 2003 г., когато отрече, че услугите на egateway.government.bg могат да се ползват само от потребители с MS Windows и MS Internet Explorer.

В Portal.bg научихме, че се очаква се да разкрият още подробности от работата по електронното правителство, които ще изяснят истинските причини за тъжния факт, че България е на последно място във всички класации по ИТ и електронно правителство на Европейската комисия, публикувани в последните месеци.*


* Пред Агенция Фокус Николай Камов-лидер на движение “Социалдемократи” заяви по повод вчерашния доклад на тема “Е-България” на няколко неправителствени организации.: "Аз не съм казвал, че в България няма електронно правителство. Аз заявих, че в страната ни няма отношение към електронното общество, каквото има във всички европейски държави, начело с Естония, а Румъния ни е изпреварила с три години. Той допълни, че електронно правителство няма поради това, че според международните стандарти то трябва да има 20 услуги, а ние имаме в момента четири. Николай Камов подчерта, че проблемът е, че България комплексно изостава. Той припомни, че миналата година заедно с още четирима свои колеги от парламента, с които са представлявали и всички парламентарнопредставени групи, е бил вносител на едно предложение, което за съжаление не беше прието. Лидерът на “Социалдемократи” допълни, че предложението беше направено през месец юли, дори беше направено едно обучение, като от поканените 240 депутати се явиха само осем. Николай Камов уточни, че всяка сряда е предлагал в дневния ред на парламента да влезе за разглеждане и този въпрос, но по необясними причини, по думите му вероятно поради незнание, той е бил отхвърлян. Той бе категоричен, че има много неща, които трябва да се направят, за да се осигурят всички 20 услуги, които се изискват за създаване на това електронно правителство. Николай Камов каза още, че през 2002 година е приета стратегия за създаването му, но на практика нищо не се прави по нея и за това отговарят двама души-министърът на държавната администрация Димитър Калчев и министърът на финансите Милен Велчев, които са съпредседатели на един съвет по този въпрос.Още по темата от вестник "Дневник":

Потреблението на интернет стагнира
АННА КАСТРЕВА 14/10 - 20:16 ч.

Потреблението на интернет в България не се променя през последните три години и дори е намаляло през първото тримесечие на 2004 г.спрямо октомври 2003 г. от 11.6% до 10.9%, сочи изследване на "Витоша рисърч". Данните от него са цитирани в доклада "Е-България", изготвен от фондация "Приложни изследвания и комуникации" съвместно с Центъра за популяризиране на информационното общество и Българския портал за развитие. В него се проследява развитието и потреблението на информационните технологии в страната за периода 2001-2004 г.

Общият дял на потребителите на интернет остава малък в сравнение с другите страни - кандидатки за членство в Европейския съюз, твърди документът. Друг основен извод е, че бизнесът значително изпреварва държавната администрация в развитието и внедряването на онлайн услуги и електронни системи за управление въпреки по-големите разходи, които държавата прави за информационни технологии. Най-голямото изоставане е в сферата на образованието - от челно място през 2001 г. с 4.27 индексни точки през 2004 г. то е на предпоследно с 5.06 точки. Най-голям напредък за периода показва секторът на електронния бизнес - общо 81% ръст, който се дължи най-вече на повишената употреба на интернет и развитието на фирмените уебстраници.

В политически план закъснялата съдебна реформа, включително по отношение на е-правосъдието, може да обезсмисли напредъка в е-бизнеса и електронното правителство, се казва в доклада. Според авторите му положителните примери за въведени електронни услуги в държавата са по-скоро изключения, отколкото систематично изпълнение на Стратегията за електронно правителство. Планът за нейното изпълнение беше приет с много голямо закъснение, а политическите дебати едва сега започват да включват теми като електронно правосъдие или електронни избори. Регистърната реформа също беше забавена, но ако се доведе до успешен край, през 2005 г. може да очакваме сериозен натиск за повече електронни услуги от страна на държавата - особено свързаните с обществените поръчки, лицензионни и разрешителни режими.

"Данните от доклада могат да се противопоставят на предизборните обещания на НДСВ, че информационните технологии ще са приоритет на правителството", коментира депутатът Николай Камов, лидер на движение “Социалдемократи”. Той допълни, че електронно правителство у нас на практика няма, тъй като по международните стандарти то трябва да предлага минимум 20 услуги, а в България те са само четири. "Има вече три доклада на Европейската комисия, в които България е неизменно на последно място по развитие и използване на ИТ, както и по състояние на електронното правителство. "Е-България" е четвъртият и показва, че интернет потреблението е намаляло точно след пускане на станалия печално известен "Електронен портал на българското правителство", който задължава гражданите да притежават технологии на "Майкрософт", за да ползват услугите му", заяви Вени Марковски, председател на "Интернет общество".

Коментар на "Дневник":
Първо имотите, после компютрите

Едва ли някой си спомня какво е чел по вестниците през октомври 2001 г. - тогава управляващите предложиха нещо като програма, няколко месеца след като спечелиха изборите. В нея няма и дума за развихрилата през годините деятелност най-вече по трансформирането и усвояването на държавни и общински имоти, но пък следният откъс е черно на бяло: "Правителството извежда пет приоритетни области като базови за устойчивото развитие на икономиката: 1. Комуникации и високи технологии. Целта е задоволяване на нуждите на бизнеса и населението от съвременни, ефективни и качествени съобщителни и информационни услуги... Ще се работи по развитие на информационните технологии... Ще се работи за пропагандирането на български фирми като основни доставчици на материали, софтуер и компоненти за големите международни компании..." Щеше да се, ама не се. Други приоритети се оказаха по-важни. Вследствие на което вече няколко европейски доклада, както и български установяват, че корабът на информационните технологии в България трайно е заседнал в плитчините. И бавно потъва, както показват изумителните данни, че дори потреблението на интернет е започнало да намалява.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com