Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Отвореният код пести средства (15-5-2004)

Едно от най-важните условия за модерно образование е компютърната подготовка в училищата и висшите учебни заведения. Ние в БСМ смятаме, че ще бъдат спестени много средства, ако се внедри използването на софтуер с отворен код и свободен софтуер в системата на образованието. Този софтуер гарантира на учащите се пълна гама от възможности за добиване на компютърна грамотност, познания в сферата на софтуера и програмирането. Той е по-сигурен. Подходящ е за компютри с по-скромни технически възможности, каквито за съжаление са повечето в класните стаи и кабинети.

Но вместо да развива тази възможност в Министерството на образованието харчат парите на данъкоплатците за софтуер със затворен код, който е скъп за поддръжка и е с висока цена. Безхаберието на няколко поредни управленски екипа в МОН доведе до провал на споразумението със Световната банка за реформа в средното образование. Провалът обаче има и добрите страни, защото министерството възнамеряваше в рамките на заема от Световната банка да закупи скъп комерсиален софтуер, който неясно как щеше да бъде поддържан през годините. Софтуерните продукти остаряват бързо и след 3-5 години щеше да се наложи закупуването на нова версия на програмите, за да бъдат учебните ни заведения адекватни на времето, за което подготвят кадри. Ако към това прибавим и амортизацията на самите компютри, то средствата стават значителни.

Знам, че Сдружението за свободен софтуер отдавна е поставило този проблем. От МОН обаче засега мълчат. Може би защото при инсталирането на свободен (безплатен) софтуер и на софтуер с отворен код в образователните заведения ще се спестят не само пари на данъкоплатците, но със сигурност ще бъдат спестени и комисионите, на които вероятно разчитат немалко държавни служители. Надявам се да греша. Но все пак трябва да има някакво обяснение за това, че правителството и МОН се запъват като магаре на мост и не обръщат внимание на простичкия факт, че образователната система е бедна. А би могло лесно и качествено да й се помогне, като се разтовари тя от някои прахоснически инициативи.

България е част от глобализиращия се свят, има възможност да ползва резултатите от труда на много програмисти и чрез възможностите на Интернет - цялото богатство от свободен (безплатен) софтуер и софтуер с отворен код. Всяко учебно заведение, разполагащо с компютри, може да подбере този продукт, който най-добре пасва на образователния му профил, като използва универсална Линукс платформа. Голямо предимство на този вид софтуер е, че е напълно съвместим с различни стандарти и формати, включително и с тези със затворен код. Дори да не бъде безплатен, той е многократно по-евтин от комерсиалния, става истинска собственост на притежателя си и може постоянно да бъде нагаждай към нови изисквания в процеса на работа.

У нас има множество компютърни специалисти, сдружения и фирми, които са в състояние да осигурят качествената поддръжка на компютърните мрежи и системи, вместо учебните заведения или МОН да са принудени да се съобразяват с монополните цени и качество на услугите на фирмата производител, затворила кода на своя продукт. Софтуерът с отворен код е напълно легален и лицензиран.

Истинските печеливши обаче ще бъдат младите хора на България - ученици или студенти.

Както при GSM, така и при софтуерните продукти за персонални компютри се дават необходимата основа и познания за работа и необходимата грамотност. Наличието на софтуер с отворен код и свободен (безплатен) софтуер ще позволи на учащите се да продължат самоподготовката си в домашни условия, без това да е в тежест на семейния бюджет. Нещо повече, използването на такъв софтуер ще доведе до естественото преодоляване на проблема с разпространението на пиратски копия на програмни продукти. Софтуерът с отворен код, поради естеството на лицензионния си режим, ще възпита в младото поколение култура на потребител, с отговорност и почтено отношение към авторските права.

Като млад човек и член на БСМ мисля, че трябва да се създават предпоставки повече младежи да имат достъп до съвременните технологии и да избират софтуера според потребностите и материалните си възможности. В ЕС използването на софтуер с отворен код и на безплатен софтуер е приоритет и практика във всички звена на бюджетна издръжка.

Ние можем да започнем от училището. Стига да има политическа воля за това.

Георги Николов, Българска социалистическа младеж

www.cnsys.bg/files.html?prj=45774


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com