Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Интернет обществото подкрепя правителството за компютъризацията на училищата (15-12-2004)

Управителният съвет на “Интернет общество – България” публикува становище по повод скандалите около търговете за компютъризация на училищата в страната.

По-долу публикуваме пълния текст на изявлението на авторитетната организация. Специално за “Portal.bg”, Вени Марковски, председател на УС, сподели: “Не е нормално да седим със скръстени ръце, когато става дума за такъв важен въпрос. Освен това не бива да се забравя, че именно ние инициирахме програмата “Час по Интернет” през 2000 г., а и оттогава до този момент без много шум осигурихме Интернет достъп и компютри за редица училища и детски градини. Докато някои от членовете на БАИТ се опитват да спрат търговете, ние искаме в училищата да има добри компютри, а не рехави компоти. И това, че има недоволни от изхода на търговете е нормално, но не виждаме защо недоволството им трябва да се изкарва през носа на учениците.”

Становище на Управителния съвет на Интернет общество - България. София, 15-и декември 2004 г.

Интернет общество – България е сериозно загрижено от появилите се напоследък публикации, в които определени фирми, свързани с асоциацията на част от компютърните търговци, твърдят, че търговете за купуване на 7700 компютри за училищата в България са опорочени и заплашват с обжалване в съда.

За втори път в последните 4 години България има шанса да промени сериозно съотношението брой ученици на компютър, по който в момента България трагично изостава в европейски мащаб. Предишният път това стори правителството на Иван Костов, когато част от парите от втория GSM-лиценз, вместо да останат в касата на ДКД (сегашната КРС), бяха предоставени целево за провеждането на търгове за компютъризация на 440 гимназии в цялата страна. Търговете минаха успешно, парите бяха осигурени, договорите бяха подписани, но Милен Велчев спря в последния момент плащането, независимо от питанията в Парламента и от разговорите на “Интернет общество” с него. Въпреки тогавашната грешка на Велчев, сегашните усилия на Агенцията за развитие на съобщенията и на информационните и комуникационни технологии (АРСИКТ) заслужават похвала.

Днес спирането идва не от страна на държавата, а от частния бизнес. При това не на целия бизнес, а само на една-две фирми, които използват организацията на компютърните търговци БАИТ, за да защитават частните си интереси.

“Интернет общество – България” подкрепя действията на АРСИКТ да проведе търгове по ЗОП с цел компютъризация на българските училища. Правим това не защото директорът й – Орлин Кузов е сред първите членове на авторитетното международно “Интернет общество”, а защото тази политика трябва да бъде насърчавана.

През последните три и половина години ние сме критикували настоящото управление винаги, когато то е “сгазвало лука” в областта на електронното правителство и развитието на ИТ. Но не бива да критикуваме самоцелно, заради самата критика или за да защитаваме нечии икономически интереси. Нашата позиция винаги е принципна – както напр. и по отношение на правителството на Иван Костов, когато “Интернет общество – България” води дело във Върховния административен съд срещу Комитета по пощи и далекосъобщения по повод наложеното лицензиране за Интернет-операторите. Когато АРСИКТ и МТС организират търгове за училищата, ние не само можем, а сме длъжни да ги подкрепим. Разбира се, нашите очаквания са, че на тези компютри ще има инсталирани свободни операционни системи и софтуер с отворен код. Ние сме уверени, че компетентните лица ще посъветват МОН да осигури инсталирането на Linux и StarOffice (или OpenOffice), които при това струват близо 2 (два) пъти по-евтино, отколкото специално намалените еквивалентни софтуерни пакети, но произведени от частни щатски производители ($ 25 срещу $ 42, които се плащат на три равни вноски – по $ 14 / годишно на “Майкрософт”).

Надяваме се, че компютъризацията ще приключи навреме, за да може по-скоро учениците да седнат пред компютрите в търсене на повече познания. Жалко е нечии неясни (или може би ясни, но не и за широката общественост) икономически интереси да се оказват по-важни от бъдещето на децата.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com