Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Още един път за Майкрософт - Линукс (16-2-2004)

Публикуваме мнението на Валентин Петров, появило се като коментар във в-к "Дневник", онлайн-изданието.

Не съм много убеден, че има полза от тази дискусия, защото както се казва: "Кучетата си лаят а кервана си върви", но да напиша и аз нещо по темата...

Имам приятел, който работеше в Symantec като Leading Programmer. Там използваха Майкрософтска среда за разработки. Който се е занимавал с такива неща знае за какво става дума: Visual Studio, мощни файлови сървъри, сървъри осигуряващи сорс контрол и т.н., да не ги изброявам. Всичко това по Уиндоус и есествено закупено, а не пиратско. Става въпрос за покупка на софтуер от Майкрософт за много пари.

Та по въпроса за поддръжката:

В Symantec имаха няколко много серозни срива на системата и всеки път когато се обаждаха с молба за помощ от Майкрософт от там им отговаряха, че тяхните сървъри си били много добри, просто в Symantec не знаели как да ги използват. Да кажеш такова нещо за персонала на Symantec е смешно... В крайна сметка в Symantec се справяха сами всеки път, но въпроса беше за поддръжката на платения (доста парици при това) софтуер.

А как стои въпросът с безплатния софтуер, според моя скромен опит:

Това че могат да се намерят безплатни дистрибуции на операционната система Linux и Unix не означава, че те са написани от доброволци, които не били професионални програмисти. Първо във всяка операционна система (даже и в Уиндоус) има най-малко два софтуерни слоя - ядро и потребителски приложения. Що се отнася до ядрaтa на Linux и Unix те далеч не се пишат от доброволци аматьори, а от едни от най-добрите програмисти. Освен това сорс кода на повечето от тези ядра е предоставен и може да бъде преглеждан за грешки от всеки, който желае и разбира от това. Има изградена доста ефективна и бърза система, чрез която откритите грешки да бъдат коригирани в официалните версии на системните ядра. Тук е момента да кажа, че всъщност по голямата част от грешките които се откриват не са в ядрото на системата, а в потребителските приложения. Но всеки който разбира нещо от тази тематика знае, че стабилността на една операционна ситема се определя не от стабилността на приложенията работещи върху нея, а от стабилността на нейното ядро. Или с други думи ако едно приложение се срине, другите да продължат да си работят, а не както е при Майкрософт - като ти забие Интернет Експлорера, в много случаи за по-сигурно забива и цялата операционна система и ред други такива ситуации. По тази точка сред експертите в бранша преобладава мнението, че ядрата на Unix/Linux са много по-стабилни от тези на Унидоус. Всъщност ядрото на Уиндоус е много размито понятие. Майкрософт ту вкарват в него разни библиотеки, ту ги изкарват в някой междинен слой. Сигурно и те вече са се объркали кое беше в ядрото и кое не.

Да се върнем на поддръжката: Неграмотникът kokara4a малко по-нагоре във форума беше написал, че "za bezplatnite produkti nikoy ne nosi otgovornost". Какви са тези простотии бе "приятелю Жарки". За всяка работна среда носи отговорност този който я е внедрил. Ако си наемеш добри специалисти да ти инсталират и настроят системата както трябва няма да имаш проблеми или ако имаш - тяхна е отговорността да ги отстранят. Тука се налага да отворя една скоба по-повод добрите специалисти. Linux/Unix ражда много по-добри специалисти от Майкрософт/Уиндоус дори само заради по-правилната философия. Основната идея на Майкрософт каква е: "Ако искаш да направиш това или онова - иди в едикое си меню и натисни едикое си бутонче. Ама какво всъщност става като го натиснеш, какво се променя всъщност в ОС-а теб това не трябва да те интересува - ние сме го измислили вместо теб. Ти само COPY and PASTE." По този начин Майкрософт се опитва да наложи идеята, че всеки аматьор може да пусне сървър или каквото и да било там друго под Уиндоус, както преди това е пуснал и самия Уиндоус. И те аматьорите точно това и правят - пускат та се пушек вдига. Само че този пушек го дишаме всички. Достатъчно е да спомена огромния трафик в Интернет генериран от писма-вируси базирани на MS Outlook и Outlook Express. Някой може да каже, че изхода е в това да си наеме добри специалисти които да му нагласят Унидоус системата както трябва, както правят това добрите специалисти на Linux/Unix. Да ама де ги тези добри спецове по Униндоус. Някои виждал ли е какви са въпросите от изпитите за сертифициране на Уиндоус администратори: "Ако стане това и това - в кое меню трябва да идеш и кое бутонче трябва да щракнеш за да се оправи". Ха-ха - администратори. Не можело да се форматира дял по-голям от 32GB с allocation unit size по-малък от 32KB. Може "браточки" може, само че не е желателно. Ама как става това, защо не е добре да се прави и кога не е добре да се прави - MS администраторите да не се тормозят, Майкрософт им е измислила командата FORMAT тя всичко сама си прави.

Разговорът вървеше за поддръжката и за специалистите, които я осигуряват. Не знам от всичко написано до тук вие как мислите ама аз си мисля, че платената Linux/Unix поддръжка е по-добрия избор в сравнение с Ундоуската такава и като качество и както цена. В първия случай плащаш само за специалисти които да ти настроят системата, а във втория - за "псевдо специалаисти" + цената на самата система. На всичкото отгоре след няколко години MS обявява, че официално вече няма да поддържа еди коя си версия на Униндоус и единствения ти вариант е да си закупиш по-новата, независимо че старата ти е достатъчна за твоята дейност. Тук искам да уточня, че става въпрос за фирмена работна среда, а не за домашния ви компютър, който можете да си го скапвате и преинсталирате всеки ден (те всъщност MS администраторите знаят само да преинсталират, така че не се различават много от домашния потребител). Да кажа и наколко добри думи за Майкрософт и Уиндоус - да много от потребителските приложения работещи под Унидоус са по-развити във функционално отношение в сравнение с техните събратя от Linux/Unix света и библиотеките за създаването на потребителски приложения са по-развити, което улеснява разработчиците, но вие колко процента от възможностите на Excel изполвате и как да се разработват мощни потребителски приложения за Linux като продажните чиновници от държавната администрация купуват Унидоус със тирове, мързеливите администратори на фирми и фирмички избират лесното пред надеждното, а хората които дават парите за всичко това често пъти са компютърно неграмотни и не разбират, че им харчат парите неразумно.

Единственото което се иска от Майкрософт е да налива пари в рекламата. Добрата реклама, както знаем може да ти продаде всеки боклук, а далеч по-лесно и евтино е да се направи добра реклама откокото добър продукт. Там където рекламата не върви пък Майкрософт си има друг подход - да пробутва по някой и друг подкуп на правилния държавен служител, а той да осигури голямата поръчка.

Стига съм писал, че почнах да се оливам, а това е само преамбюла на всичко което бих могъл да напиша по темата. Не съм защитник на Linux, нито враг на Windows - ползвам и двете ОС в големи количества и законно, но мразя рекламата да ме води за носа и обичам да има конкуренция. Последното е полезно за всички - повярвайте ми и поне веднъж погледнете по-далеч от носа си. Там където стои общият интерес, който ще ви донесе повече полза от личния, макар и да са ви учили, че всеки сам като си построи социализма, а той общият сам щял да дойде.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com