Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

М-во на образованието реши да не купува, а да наема софтуер от (16-3-2004)

Щатският софтуерен монополист "Майкрософт", който преди 2-3 години наложи нова практика - да дава под наем софтуера си (така го ползва в момента държавната администрация на Република България срещу $ 13.6 млн), се оказва в неприятното положение да не може да пусне навреме актуалните версии. В резултат - потребителите са се подлъгали и са дали повече пари за обещан софтуер, който така и не идва.

Това става ясно от статия в авторитетното издание CNet (news.com), публикувана в понеделник, 15.03.2004 г.

Потребителите, които ползват годишни споразумения са най-пострадали от неспазването на сроковете за пускане на нови версии на софтуера на "Майкрософт".

Шатската компания убеждаваше големите фирми и правителства, вкл. и българските, да преминат от еднократно купуване на софтуера към т.нар. споразумения за Software Assurance license, с които на теория трябваше да плащат на равни вноски в продължение на 3 години стойността на софтуера.

В нашия случай, след приключване на срока, правителството на Република България ще има избор: да поднови договора при същите или други условия, да закупи софтуера на цена, равна на половината от тази по договора (т.е. още близо $ 7 милиона) или да се откаже да го ползва и да го деинсталира от компютрите.

Припомняме, че преди да закупи 30,000 лиценза през 2002 г., държавната администрация използваше 100 % легален софтуер. Освен това броят на компютрите, на които WindowsXP и OfficeXP могат да бъдат инсталирани е далеч под 30,000.

Наскоро се разбра, че в договора има още един капан - държавната администрация не е получила правото да ползва MS Office 2003, тъй като той не бил upgrade на MS OfficeXP, а нова версия. Съответно тя не може да се ползва по договора от 2002 г.

Една от широко изтъкваните причини за купуването на софтуера от държавната администрация бе, че той покрива и актуализацията на софтуера. Както се вижда от практиката, "Майкрософт" не е пуснал нова версия на Windows и Office и следователно тази причина се оказва популистка, използвана с цел да се запуши устата на общественото мнениео, което бе против сделката още от самото й начало.

Припомняме, че в момента има незавършен търг в М-во на образованието, което също купува по тази схема 35,000 лиценза за WindowsXP и OfficeXP. Portal.bg потърси коментар на МОН по казуса, тъй като статията в CNet ясно показва, че наемането на софтуер не е най-доброто решение.

За победител в търга е била избрана фирмата “Стемо” - ООД, а станалата известна със сделката за 30,000 лиценза (за $ 13.6 милиона) ЦАПК “Прогрес” е класирана на последното, трето, място.

Според отговора на МОН обаче, “съгласно отвореното лицензно споразумение през трите години на абонамента от Microsoft ще се получава безплатен ъпгрейд до най-новите версии на лицензираните продукти, включително и правото да се използват както новите, така и предходните версии на изброените продукти в зависимост от желанието на потребителя.” Този отговор показва, че или в България политиката на “Майкрософт” към МОН е различна от политиката им по света, или в МОН не са съобразили какво ще правят, ако в следващите 2 години (първата по договора вече е изтекла) няма ъпгрейд.

Със съжаление установихме и друго: МОН са били подведени от неизвестни експерти, което става ясно от отговора на другия ни въпрос, а именно защо е било избрано т.нар. “отворено лицензионно споразумение”. Според МОН “Обявената нова търговска политика на Microsoft не позволява еднократно закупуване на софтуер, а само наемане на такъв. Тъй като МОН модернизира цялата система на компютърно обзавеждане в училищата и реализира Стратегия за ИКТ в българското училище е естествено да осигурява и новите софтуерни продукти.”

Това, естествено, е най-обикновен опит да бъдат заблудени читателите на portal.bg, но ето каква е истината: Всеки желаещ да си купи компютър с инсталиран WindowsХР на него НЕ го наема, а именно го купува. Както се оказва, в последните 3 години, при положение, че няма ъпгрейд, това е било по-изгодната инвестиция, отколкото даването на пари за наем на софтуера. Впрочем, още по време на питането в Парламента преди 2 години, нар.представител Стойчо Кацаров показа про-форма фактура, от която се виждаше, че купуването на 200 броя WindowsXP/OfficeXP е излизало по-евтино (на брой), отколкото наемането на 30,000 лиценза.

От отговорите на МОН става ясно, че благодарение на намесата на "Интернет общество", които своевременно сигнализираха Националната следствена служба и Софийска градска прокуратура, все пак лудостта да се наемат 35,000 лиценза е била заместена с по-кроткия подход - бройката на лицензите е намалена наполовина - 18,000. Въпреки това, българските данъкоплатци ще налеят в касите на "Майкрософт" близо 1,5 милиона лева за този софтуер.

Неясен остава въпросът какво ще се прави със софтуера, който междувременно е бил инсталиран фабрично на всеки новозакупен компютър (и съответно е бил калкулиран в цената): ще имат ли право от МОН да го продадат на пазара или просто ще имат по две легални копия на всеки компютър.

Нещо повече, според МОН, броят на софтуернител лицензи е "18 000, определен на базата на обобщени заявки от Регионалните инспекторати по образованието на МОН, висшите училища и БАН. Броят е напълно съобразен с потребностите и наличните възможности на техниката за пълноценно използване на софтуера." Но никъде не са посочени какви параметри са искали от РИО на МОН. По наша информация, напр., от МОН са поискали да се преброят колко компютъра има във всяко училище, като едно от изискванията е било да имат 64 Mb RAM. Всеки специалист е наясно, че WindowsXP изисква поне двойно повече памет, а съчетан с OfficeXP вече има нужда от около 4 пъти повече памет. При това положение са налице съмнения относно достоверността на данните и дали питанията за заявките не са били умишлено създадени така, че да се регистрират повече бройки компютри, на които може да се инсталират продуктите XP. Какъвто и да е отговорът на тези въпроси, едно е ясно: политиката на "Майкрософт" в България не е в унисон с тяхната корпоративна политика по света и за нейния успех сериозен принос, ако не и решаващ, имат държавните чиновници, които се съгласяват на неизгодни за държавата условия по договорите с щатския софтуерен гигант. От тези сделки е сигурно кой е печеливш - този, който продава (дава под наем) софтуера. Другата страна е винаги губеща, особено ако вече се е сдобила със законен софтуер.

Повече информация можете да прочетете в архивите на Portal.bg, като напишете търсене на ключовата дума “майкрософт”


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com