Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

HP срещу IBM - този път чрез open source (16-6-2004)

Hewlett-Packard отново се опитва да изпревари IBM в борбата за челната позиция по отношение на софтуера с отворен код. Този път тя обяви за сключването на договор с open source софтуерните компании JBoss и MySQL. Споразумението ще позволи на HP да разшири своята програма Linux Reference Architectures, в рамките на която на потребителите ще бъдат предоставени предложения на базата на сървъри HP и програми с отворен код. Доскоро програмата се представяше от сървърите на HP и пакетите Apache и OpenLDAP. Освен това за по-големите клиенти компанията предоставя решения на базата на Linux и пакети от Oracle и BEA.

Съгласно договора с MySQL и JBoss сървърите от серията ProLiant, използващи до четири процесора x86, и 64-битовите с процесори Itanium на HP ще имат поддръжка на софтуера на тези компании. Според представители на HP до края на годината 16-процесорните Integrity сървъри ще поддържат и JBoss, и MySQL.

Също така като част от договора JBoss и MySQL ще се присъединят към партньорската програма на компанията и ще могат да тестват свои продукти на нейните сървъри и да получават консултации.

Доста бизнес представители предпочитат гъвкавостта на софтуера с отворен код, който може да се модифицира по редица начини. Освен това при него намаляването на разходите е значително, отчасти поради безплатните или нискоструващи софтуерни лицензи, отчасти защото Linux работи на по-евтин хардуер.

Проблемът в случая е, че корпоративните представители доста често са скептично настроени по отношение на малките компании. Въпреки това мениджърите на MySQL и JBoss вярват в успеха и ползите от новата стратегия на HP. “Потребителите започват да се чувстват по-удобно със софтуера с отворен код и естествено са още по-сигурни, когато зад инициативата стои голяма компания като HP”, заявява Боб Бикъл, вицепрезидент корпоративна стратегия и развитие в JBoss.

Общото мнение е, че Hewlett-Packard промотира софтуера с отворен код главно като начин за увеличаване продажбите на компютри. За разлика от нея IBM поддържа Linux както заради по-големите продажби на хардуер, така и заради по-евтината и силна оперативна система за своите софтуерни продукти (като DB/2 базата данни например). Чрез Linux IBM се надява да се противопостави на софтуерните конкуренти със сериозен бизнес в този вид оперативни системи - както Microsoft с Windows и Sun Microsystems със Solaris.

Според анализаторите предложения с отворен код от порядъка на MySQL и JBoss могат да бъдат достатъчно предизвикателство за IBM.

HP е най-големият производител на сървъри, които работят върху Linux. Интересът на компанията към софтуера с отворен код се засили значително след обединението с Compaq Computer. HP започна работа и с Novell за осигуряване поддръжка на Linux на своите десктоп PC-та.

MySQL отбеляза значителен пазарен ръст през последните години и се превърна в истинско предизвикателство за SQL софтуера на Microsoft. Компанията удвои своите приходи до 12 милиона долара миналата година, а през тази анализаторите очакват още по-висок ръст.

В последно време JBoss се превърна в един от основните избори за Java базирани сървърни приложения въпреки дългите спорове с Java създателя Sun Microsystems.pcmag.sagabg.net/PCWeek/articles.php3?article_id=3619&unit_id=15


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com