Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Депутати сезираха Комисията за защита на конкуренцията срещу Майкрософт (16-6-2004)

Депутатите Стойчо Кацаров и Иван Иванов (от Демократи за силна България) заедно с Вени Марковски внесоха в Комисията за защита на конкуренцията писмо относно нарушения на ЗЗК от страна на "Майкрософт - България" ЕООД и "Майкрософт корпорейшън", САЩ. Писмото е с вх. н.: 834-13 от 16.06.2004г.

До Комисията за защита на конкуренцията

Сигнал от:


1.Стойчо Тодоров Кацаров
2.Иван Николаев Иванов
3.Вени Миланов Марковски

Относно: нарушения на ЗЗК от “Майкрософт България”ЕООД и “Майкрософт корпорейшън”, САЩ1. Относно изграждане на електронен портал на българското правителство

Според нас изграждането на електронния портал на правителството е в нарушение на ЗЗК. Както се вижда от Приложение 1 (разпечатка от уеб сайта на Министерски съвет), той е реализиран от “Майкрософт България” - ЕООД и ЦАПК “Прогрес”. За да може да се ползват услугите на електронния портал на българското правителство е необходимо и задължително потребителите да използват цифрови сертификати само и единствено от “Информационно обслужване” АД, както и инсталиран Microsoft .NET Framework 1.1, което е възможно само и единствено върху операционната система на “Майкрософт” - Windows. Това съвместно действие на държавната администрация и компанията “Майкрософт България” - ЕООД попада в приложното поле на закона,а именно на чл.2 ал.1 т.2 и т.3. Предлагането на услугите на електронния портал на българското правителство е в нарушение на разпоредбите на чл. 18, т. 2 ,защото води до ограничаване на техническото развитие – използването на алтернативни операционни системи като Линукс, Юникс, Мак и др., с които не могат да се използват услугите на електронното правителство. Освен това създаването на електронния портал на българското правителство е в нарушение на чл.34 ал.2, защото представлява по същество принуда към всички потребители на портала (т.е. потенциално всички граждани на Република България) да закупят операционната система на “Майкрософт” - Windows.

2.Относно наличие на опасни свойства на предлагания софтуер от компанията“Майкрософт България” – ЕООД

Операционната система “ Windows”, предлагана на българския пазар от компанията“Майкрософт България” – ЕООД, представлява софтуер със затворен код. Кодът е затворен за потребителя на софтуер, но не и за неговия производител. Това обстоятелство предполага възможността на производителя на операционната система “Windows” да използва известния само нему код за нерегламентиран достъп до данните и информационните масиви на потребителя на операционната система без негово знание. Това свойство на операционната система “ Windows” е опасно за потребителите предвид възможността за достъп и манипулиране на конфиденциална информация включително и във вреда на търговската му или друга дейност. Тъй като при продажбата на своя продукт “Майкрософт България” - ЕООД не е обявила това негово свойство,считаме че в този случай е налице въвеждане в заблуждение по смисъла на чл.32 ал.1 от ЗЗК.

3. Относно разпространението на софтуер за работа в Интернет

Компанията“Майкрософт България” - ЕООД разпространява операционната система “Windows”в пакет със софтуера “Internet explorer”като нейно приложение “по даденост” (by default). “Internet explorer”е различен продукт от операционната система“Windows”. На пазара се предлагат и други подобни продукти като напр.“Mozilla” ,“Netscape”и др. По този начин “Майкрософт България” - ЕООД принуждава потребителя да закупи само една от предлаганите на пазара стоки. Предвид господстващото положение на пазара на операционни системи в България, което има компанията“Майкрософт България”ЕООД с продукта “Windows”, предлагането му в пакет с “Internet explorer”е в нарушение на забраните на чл.18 от ЗЗК. Освен това считаме, че горното действие е по същество нелоялно привличане на клиенти и е в нарушение на чл.34 ал.5 от ЗЗК.

4.Относно разпространението на аудиовизуален софтуер

Компанията“Майкрософт България” - ЕООД разпространява своята операционната система “Windows”в пакет със софтуера “Media player”като нейно приложение.“Media player”е различен продукт от операционната система“Windows”.На пазара се предлагат и други подобни продукти като напр. и RealPlayer, Winamp и др.п. По този начин “Майкрософт България” - ЕООД принуждава потребителя да закупи само една от предлаганите на пазара стоки. Предвид господстващото положение на пазара на операционни системи в България, което има компанията“Майкрософт България”ЕООД с продукта “Windows”, предлагането му в пакет с “Media player”е в нарушение на забраните на чл.18 от ЗЗК. Освен това считаме, че горното действие е по същество нелоялно привличане на клиенти и е в нарушение на чл.34 ал.5 от ЗЗК.

Уважаема комисия, Считаме, че интересите ни като потребители на софтуер са засегнати от гореописаните действия на компанията“Майкрософт България”ЕООД,както и от действията на държавната администрация. Надяваме се, че на основание чл.36.ал.1т.1 от ЗЗК ще образувате производство и на виновните лица ще бъдат наложени предвидените от закона санкции.

С уважение: (подписи)

Приложениe: 1.Разпечатка от уеб сайта на министерски съветОще по темата : portal.bg/news.php?cat=main&read=20041709002
(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com