Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

"Майкрософт" почна да пуска кръпки за току-що пуснатия Service Pack 2. (16-8-2004)

Дългоочакваната актуализация на WindowsXP бе пусната от Майкрософт, но не всички бързат да я инсталират, твърди авторитетното издание на CNet за ИТ-новини news.com

Актуализацията, известна като Service Pack 2 (SP2) закъсня много с появата си, но дори и сега събужда основателни съмнения в качествата си. Макар и да има вграден firewall и да блокира т.нар. pop-up реклами (прозорци, които се отварят при посещения на дадени сайтове), прокламираната сигурност липсва.

Много компании не бързат да инсталират SP2. IBM е информирала служителите си да не инсталират SP2, докато компанията не провери изцяло характеристиките на актуализацията. Технологичният отдел на IBM казва, че закъснението се дължи на "известни проблеми на приложенията и несъвместимост с приложения на IBM". В съобщение до служителите, вътрешният технологичен отдел на IBM пише, че Windows XP SP2 ще "промени поведението на Internet Explorer и е несъвместим с някои приложения". В съобщението също се отбелязва, че някои "високо-профилни, критични за бизнеса приложения също имат конфликти със SP2".

Препоръките на "Майкрософт" са бизнесът да тества SP2 така, както тестват други по-големи актуализации на операционната система, за да са сигурни, че няма да имат проблеми с различни приложения и друг софтуер.

Само един пример: Миналата седмица "Майкрософт" предупреди, че потребителите на Microsoft Business Solutions CRM Sales за Outlook 1.2 ще имат проблеми с този софтуер, ако инсталират SP2. "Майкрософт" публикува пач (кръпка) на своя уеб сайт, за която компанията твърди, че решава проблема.

"Майкрософт" публикува списък с над 50 програми, които не работят стабилно под Service Pack 2, между тях и продукти на самата "Майкрософт" (SQL, Visual Studio .NET, SMS 2003 server и др.)

Повече за проблемите при инсталация на Service Pack 2, може да прочете (на английски) тук.

Бел. редакцията:

Съмненията около качествата на SP2 повдигат основателния въпрос защо българското правителство продължава да настоява, че WindowsXP е най-добрият избор на държавата. Както е известно, по време на парламентарен контрол, министърът на държавната администрация Димитър Калчев обяви, че правителството планира да наеме отново софтуер, този път не за 30 хиляди, а за 40 хиляди машини. Известно е, че между предишното голямо пазаруване в началото на мандата на НДСВ и сегашното, всеки компютър, закупен от държавната администрация е бил с инсталиран и законно купен софтуер, а следователно е много съмнително откъде са се взели тези 10 хиляди компютри в повече с незаконен софтуер на тях, за да се налага да се купува (наема) нов.

Според седмичника "Политика" странното желание на Министерски съвет да купува (наема) софтуер от Майкрософт на цени, значително по-високи от пазарните, се дължи на топлите връзки на чиновници от Министерски съвет с шефа на посредническата фирма ЦАПК-Прогрес.

По същата тема имаше редица публикации и в чуждестранната преса.
Очевидно някои наши бизнесмени и политици, когато преследват собствените си икономически интереси, не са в състояние да се контролират, дори и ако с действията си създават негативен образ на България по света.
За скандалните сделки на българското правителство с "Майкрософт" писаха в канадско издание, но и в "Интернешънъл Хералд Трибюн" и в "Ню Йорк Таймс".

Вероятността в авторитетната международна преса да се появят нови публикации за далаверите на властта с "Майкрософт" е много голяма и тогава негативите ще отнесе цялата държава, а не конкретните лица, които в момента трупат тлъсти комисионни от липсата на прозрачност и демократичност при избора на софтуера, с който работи държавната администрация.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com