Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

На Азиатския континент гледат на софтуера с отворен код като “прозорец” на възможностите (17-11-2004)

В тропическият район Западен Бенгал разположен в североизточната част на Индия учениците от 2,500 селски училища ще се срещнат за първи път с компютрите. Различното в случая е, че софтуера който ще използват няма да е на Майкрософт.

След тестване продуктите на Майкрософт в 300 училища, регионалното Министерство на образованието е взело решение, да инсталира на 10,000 компютъра софтуера с отворен код, което ще е и първият етап от един по-мащабен проект.

В интервю дадено по телефона от Г.Д.Гута изпълняващ длъжността главен секретар на Департамента по Информационни технологии в Министерството на образованието на Западен Бенгал, се казва ” Графичният софтуер Red Hat, предложен ни от Американска компания, занимаваща се с продажба на ситемата Линукс, ще ни даде възможност да спестим мажду 25 и 30%. Дори и от Майкрософт да свалят цените, няма да има голяма разлика, тъй като Линукс е по-добрата система”.

Държавните агенции в страни като Индия, Китай, Япония, Южна Корея, Малайзия и Австралия все по-често се присъединяват към подобна позиция. Решенията им не се основават изцяло на търговските фактори, като цена , поддръжка, но и на по-значими геополитически въпроси.

Все по-голям брой правитества по света осъзнават, че цифровото разделение не може да предостави връзка между платения софтуер и този с отворен код. Свободният софтуер е създаден така, че да може да се обменя свободно в интернет и представлява най-лесния начин да се помогне преноса на богатства от индустриалния свят към развиващите се старни.

По мнението на Кевин Макайзък, директор на изследоватеският отдел за офиса в Сидни на компанията Мета Груп “Трудност за софтуерните компании в развиващите се страни е, да пробият на световния пазар за софтуер. На първо място пред тях стои осигуряването на най-добрите инфраструктурни решения за програмиране, които да са в състояние да развият съвместно, на възможно най-ниска цена. По този начин те ще накарат компаниите от световна величина да започнат да се конкурират с тях на местно ниво и като последица тези малки фирми ще са в състояние да излязат на светованта сцена.

Според твърденията на Майкрософт около продуктите на компанията съществува “среда”, която създава работни места, и увеличаване на икономическото благосъстояние. Всеобщото схващане на хората обаче е, че софтуерният гигант все още е единствената компания в Съединените щати, която събира милиарди долари на година под формата на лицензионни такси.

За съпоставка , софтуера с отворен код може да бъде сравнен с колективна ферма. Всички работят с цел да направят инфраструктурното изпълнение безплатно.

Трудностите пред Майкрософт, могат да се рзгледат и като нова линия за развитие: Някои правителства са започнали доста активно да работят за развитие на софтуера с отворен код. Правителствата на Китай, Япония и Южна Корея са постигнали съгласие да работят съвместно за развитието на т. нар. Азиатски вкус към Линукс. В основата на това усилие вземат участие Китайската фирма Red Flag и Японската Miracle, която отчасти е собственост на Oracle.

Компании като Oracle, IBM, Hewlett-Packard и Sun Microsystems се опитват да печелят пари на Азиатския континент, като продават база данни, хардуер и услуги свързани с Линукс. Политиката на тези компании е да работят в тясно сътрудничество с държавните институции, като подпомагат изграждането на по-силен местен софтуерен пазар. Например през Август Китайското Министерство на информационната индустрия оповести отварянето на съвместна Софтуерна Линукс лаборатория с Hewlett-Packard.

Според Майкъл Барнс, аналитик от Сидни за Мета Груп:”Китай има амбициозен дългосрочен план за вероятения приход и като крайна цел е заемането на доминаниращо положение в световния софтуерен пазар.”

В друго изявление на представители от Мета Груп се казва, че Китайската Линукс Компания Red Flag, а също и Turbolinux, която е съсобственост на Китайското правителството и Turbolinux от Токио, бързо завземат територията на западните компании, като Red Hat и Novell.

От Майкрософт са започнали популяризирането на операционните си ситеми, стартирайи от графичната среда, след което се придвижват в посока работа на ниво сървър. Докато за Линукс важи точно обратното. Той най-напред става популярен като сърър технология на основата на операционната система Юникс ( Unix ). От Мета груп предсказаха, че до 2008 година около половината от продадените в Азиатско – тихоокенаският регион сървъри ще бъдат със софтуера на Линукс. До тогава използването на Линукс като графична среда ще обхваща 10%.

Някои аргументи посочват трудността за някои потребители да се откажат от операционната система Windows, поради простата причина, че много други програми са зависими от използването и. Но в по-слабо развитите части на Азия, битката е за онзи пазарен дял, в който хората никога не са използвали компютър. Подобен неразработен пазар благоприятства свободното навлизането на Линукс.

В телефонно интервю Матю Зулик, изпънителен директор на компанията Red Hat споделя:” През февруари се срещнах с президента на Индия. Той сподели с мен, че софтуера с отворен код е един от способите, които би искал да бъде използван, за да премине страна му в 21 век, като се започне с децата в началното училище.”

Правителството на Малайзия организира всички федерални и държавни агенции да дадат предимство на софтуера с отворен код, особено когато се заемат с въвеждането на нови информационни технологии. По мнението на Барнс от Мета Груп , “Разбира се не бива да подценяваме пособността на Майкрософт да се справи ефективно с подобна опастност, макар интереса към Линукс и свободния софтуер като цяло да отнема все повече от пазарния дял на Майкрософт.”

По този повод софтуерният гигант поде кампания, като през Август оповести пилотната си програма за Windows XP Starter Edition. Същността на тази програма е да предостави един евтин вариант за операционната система Windows XP, проектиран специално за онези потребители от Малайзия, Тайланд, Индонезия, Индия и Русия, които сядат за първи път пред компютър.

Според Мартин Тайлър, отговарящ за програмната стратегия на Майкрософт, целяща да убеди клиентите, че Windows е, по-правилният избор на Майкрософт :”Ще започнем с пет основни пазара и ще се учим в крачка. Основен плюс на XP Starter edition, е не само цената, а намирането на точният избор за начинаещите потребители.”

Майкрософт има разработени проекти, чиято цел са училищата в развиващия се свят – като понякога дори предлагат да предоставят своя софтуер. Компанията е взела мерки да уталожи притесненията на държавно ниво, свързани с тайни около сорс кода. В резултат на което, са се съгласили кода да бъде видян. Това се отнася за последните версии на офис пакета, включително програмата за електронна поща Outlook , както и прилложения за електронни таблици на Word и Excel.

“Гледам оптимистично на веротността за успех” заяви Тейлър. “За мен успехът не се състои в това Линукс да отстъпи своите позиции. Майкрософт има нужното ниво на упорство, ако нямаме правилното решение, слушаме, учим се и опитваме отново.” В допълнение накзаното до тук , Тейлър сподели: ”Майкрософт се нуждае да убеди потрбителите от развиващите се страни, в ангажираността си за промяната, чрез софтуер. Като важното тук е не просто да бъде казано, но и хората да бъдат убедени в това. Не просто да се пуснат няколко реклами, а да се посочи че това е дълго и трудно начинание.www.iht.com/articles/2004/10/26/technology/btlinux.html


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com