Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

OpenFest 2004 - празник на софтуерната свобода (18-10-2004)

"Необходимо е да отчитаме, че в съвременната информационна епоха отвореният характер на програмите осигурява в глобален мащаб бърз трансфер на знания, възможности за свободен достъп в обучението и проява на творческа активност на милиони студенти по информатика, на млади хора с интереси в областта на информационните технологии." (Георги Първанов, Президент на Република България)

На 23 и 24 октомври ще се проведе второто издание на OpenFest - празника на свободния софтуер и свободното споделяне на знание. Отново инициативата ще се проведе едновременно в няколко града в България - Пловдив, Пазарджик и София. Заедно с OpenFest 2004 тази година ще се проведе и BSDcon в София - техническа специализирана конференция на потребителите и разработчиците на операционните системи, базирани на BSD. В двудневната програма са включени разнообразни технически и популярни лекции и презентации, които са предназначени съответно за специализираната и за по-обща аудитория.

Фестивалната програма ще включва лекции, представящи конкретни проекти, както и концептуални дискусии за проблематика около свободния софтуер и софтуера с отворен код, бизнеса с такива технологии, обществените и политическите аспекти при разработката, използването и внедряването му. Ще бъдат представени различни решения, изпълнени със свободен софтуер или софтуер с отворен код под формата на демонстрации на живо. Ще се представят и хибридни комерсиални решения, при които само платформата Linux или FreeBSD е свободна. Семинарната програма ще включва лекции и на български разработчици или членове на общността, както и презентации на решения и технологии с отворен код, изпълнени и внедрени в България.

"Няма да говоря за софтуер с отворен код или за свободен софтуер - ще говоря за софтуерна свобода", заяви миналата година гостът ни от Канада Zak Greant, с което фокусира абсолютно точно дефиницията на OpenFest - а именно празник на софтуерната свобода. Защото свободният софтуер е само едно от проявленията на свободата. Технологиите следва да са от полза на човечеството в глобален смисъл и като такива идеята на свободния достъп до тях напоследък прераства в нова свободна култура, която влияе вече и на света на изкуството, правото и обществото като цяло. OpenFest е празник и на свободното споделяне на знания, обща визия за едно съвсем човешко възприемане на света като свободен от затворено знание и култура, свободен от оковите на софтуерните патенти, свободен за въображението и идеите.

Тази година фестивалът се провежда под мотото "НЕ НА СОФТУЕРНИТЕ ПАТЕНТИ В ЕВРОПА!"

Сдружение “Свободен софтуер” е сдружение с нестопанска цел на специалисти, привърженици и потребители на свободен софтуер и софтуер с отворен код - хора, които ценят, ползват и държат на свободата в информационните технологии. Съвременното общество се нуждае от информация, реално достъпна за всичките му граждани и в частност от програми, които свободно могат да бъдат използвани, изучавани и нагаждани към конкретните нужди. То се нуждае от свободата човек да ползва всякакъв тип информация по възможно най-достъпния за него начин и от духа на взаимното подпомагане и споделяне.

OpenFest e събитие, посветено на свободния софтуер и софтуера с отворен код, на неговите почитатели, създатели, поддръжници и нови фенове. Организира се всяка година от Инициативен комитет на българското Сдружение “Свободен софтуер” и организации, фондации и фирми, които подкрепят идеята за такъв празник. Амбицията на организаторите е това да се превърне в ежегоден международен ден на свободния софтуер.

OpenFest се провежда под патронажа на Президента на Република България.

Web-site за информация: www.openfest.org (Миналогодишен сайт: 2003.openfest.org)По материали от:
www.openfest.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=46&mode=thread&order=0&thold=0


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com