Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Бил Гейтс си дава $ 3 милиарда (22-7-2004)

Световният лидер в производството на софтуер "Майкрософт" ще разпредели на своите акционери рекордната сума от близо 75 млрд. долара в брой, или 3 долара за акция в рамките на следващите четири години, предаде Ройтерс. Това ще остане като най-голямата сума, върната на инвеститорите от американска компания, в корпоративната история в САЩ. Реакциите около новината бяха доста смесени въпреки положителното й влияние върху ценните книжа на дружеството, които се покачиха с 5%.

Компанията, която стана емблематична с натрупването на капитал, ще започне изплащането на еднократните специални дивиденти през декември 2004 година, когато ще раздаде общо 32 млрд. долара. Точната дата на изплащането обаче подлежи на одобрението на акционерите. Основателят на "Майкрософт" - милиардерът Бил Гейтс, заяви, че ще дари своя дял от дивидента, който се изчислява на около 3.4 млрд. долара, за благотворителност чрез неговата фондация "Бил и Мелинда Гейтс". Парите щели да отидат за увеличаване достъпа до технологии чрез библиотеките. Това вероятно означава, че ще бъде купен софтуер на "Майкрософт" за ползване в библиотеките.

Решението на ръководството е продиктувано от натиска от страна на инвеститорите за оползотворяване на кешовите резерви на компютърния гигант, както и поради настояванията за увеличаване на разпределяния дивидент.

След новината неизбежно изникна и въпросът за перспективите пред "Майкрософт", чиито софтуерни продукти се ползват от над 90% от всички собственици на персонални компютри, още повече след като стана ясно, че ръстът на продажбите през 2005 г. се очаква да намалее.

От ръководството на софтуерния гигант обаче успокоиха инвеститорите, като заявиха, че решението е било продиктувано от увереността им в дълготрайните перспективи на компанията, която ще продължи своята програма за мащабни инвестиции и ще запази лидерските си позиции в бранша.

Кешовата наличност на "Майкрософт" отбелязваше забелeжителен ръст през последните десет години, като всеки месец прибавяше към сметката си по 1 млрд. долара, пише още "Дейли телеграф". Към март 2004 г. парите в брой на "Майкрософт" достигнаха до 56 млрд. долара, като дори и след едно такова масово изплащане американското дружество ще остане с доста внушителна сума, коментират анализатори. Говори се, че американският лидер има ликвидни активи, включително и инвестиции в други компании, за около 70 млрд. долара.

В последно време ръстът на приходите и акциите на американската компания доста се забави поради многото извънсъдебни споразумения, породени от обвинения за нелоялна конкуренция и злоупотреба с монополното положение на пазара. Наскоро на "Майкрософт" беше наложена най-високата глоба в историята на Европейския съюз, възлизаща на близо 613 млн. долара, припомня още изданието.

Според анализатори компанията влиза във фаза на зрелост и въпреки забавянето на темпа на растеж пред "Майкрософт" се разкриват големи възможности за развитие.

Преди десет години ценните книжа на компанията на Гейтс се търгуваха малко над 3 долара за акция. След пускането на операционната система "Уиндоус 95" (Windows 95) обаче ценните книжа на "Майкрософт" стремглаво се покачиха и направиха милионери доста инвеститори по време на технологичния бум през 2000 г.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com