Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Една седмица с Windows (22-11-2004)

Автор: Робин Милър

Превод : Николай Ангелов - na@bol.bg

Може да се чуят много и най-различни истории за хората, мигриращи от Windows към Linux, които разказват за липсващите програми, които не им достигат, но рядко може да се срещне статия за преход от Linux към Windows и за проблемите, придружава­щи подобен преход. През 1998 година използвах за не повече от час-два Windows, така че реших, че съм достатъчно добър за да напиша статия за смяната на Linux с Windows на моя настолен компютър. Използвах Windows цяла седмица. Тази статия ознаменува края на тази седмица и съм радостен, че тя най-после свършва.

Като за начало искам да попитам – що за глупост е това с клавишните комбинации Ctrl-C и Ctrl-V (Copy/Paste)?. В почти всички програми на Linux, когато искам да копи­рам част от текст (графика или нещо друго), аз просто маркирам оригиналният текст, след това натискам двата бутона на мишката (или средният бутон на мишката, ако има такъв) на мястото, където искам да бъде вмъкнат маркираният текст. Този начин е бърз, лесен и без излишни движения на ръцете по клавиатурата. Всички тези мани­пулации с клавиша Ctrl само ме забавят. Не знам как е при останалите, но аз трябва да работя бързо, за да мога да печеля и не разбирам защо Windows иска да извърш­вам излишни движения с ръцете за това, да мога да поставя някое URL в историята? Ха!

Както и да е, продължаваме със статията.

Щастливо използвам SuSE 8.2 от момента на излизането му. Версията на Windows, която тествах – XP Professional, ми попадна заедно с моят лаптоп Toshiba Satellite, и стоеше неизползвана много месеци на твърдия му диск.

Първото, което ми се случи, когато пуснах Win XP, беше това, че той ми нареди да изтегля серия от кръпки. Tака и постъпих, но изтеглянето им не приличаше на това при SuSE, където виждаш всяка достъпна кръпка и можеш да кажеш 'да' или 'не', стига да имаш желание за това1. По време на осъвременяването на Windows XP, не беше ми казано нищо повече от това, че в момента се извършва осъвременяване на опера­ционната система и че трябва да я рестартирам след неговия край. Мой приятел, използващ Windows ми каза “Ахаа, ами той така си работи, а ако не осъвремениш системата, ще продължи да ти досажда, така че се налага да го направиш2, даже и ако това осъвременяване продължава няколко часа (както често се случва)”.

Какво пък, така да бъде.

За да сваля и инсталирам тази кръпка (каквато и да беше) ми отне около час. След това реших да инсталирам и някакъв (допълнителен) софтуер.

Windows, за разлика от повечето комерсиални дистрибуции на Linux, не се доставя с офис или друг софтуер. Вие трябва да си ги доставите по някакъв начин самостоя­телно. За щастие, имах в себе си компактдиск със StarOffice, във версии и за Windows, и за Linux, така че пъхнах диска в CD устройството и след няколко минути вече имах инсталиран офис пакет. Процеса на инсталация не беше по-различен от този под Linux (с изключение на това, че повечето дистрибуции на Linux включват в себе си StarOffice или OpenOffice, поради което тази процедура с допълнителното му инсталиране би била напълно излишна), така че нямаше проблеми при инсталацията му.

StarOffice като че ли работи по един и същ начин и под Windows, и под Linux, поради което не научих нищо ново. Ами добре.

След това реших да инсталирам IRC клиент. Дълго време използвах xChat за Linux, но забелязах, че на сайта на xChat, версията на тази програма за Windows е марки­рана като 'експериментална', и освен това, повечето потребители на Windows, които познавам, използват mIRC, затова реших и аз да бъда модерен и да инсталирам mIRC.

По същия начин, свалянето и инсталирането бяха също толкова лесни, колкото може да се очаква от една съвременна дистрибуция на Linux. Всъщност, инсталацията беше малко по-бърза, тъй като не ми се наложи да въвеждам парола за администра­тор, за да мога да инсталирам програмата, но мисля, че липсата на система за безо­пасност при процеса на инсталиране на програмно осигуряване може да бъде една от причините за проблемите със 'spyware' на потребителите на Windows, за които непре­къснато се пише, тъй като не съм убеден, че усилията, икономисани за въвеждането на '***********' в малкият диалогов прозорец, който се появява, когато вие искате да инсталирате или обновите някоя програма, си струват рискуването на сигурността на системата.

И накрая, върхът на сладоледа – mIRC струва 20$. Той не е безплатен, както е безплатен xChat. Предполага се, че програмата има 30 дневен срок за безплатно пробно ползване, но моето копие започваше да показва мигащ надпис 'your evaluation time is up' всеки път, когато я стартирах, веднага след изтичането на три дена от ней­ното инсталиране. Явно създателите на mIRC не са наясно с аритметиката. Но да беше само това. Аз установих, че тази програма е много по-сложна за употреба и по-малко интуитивна отколкото е xChat. Даже и след една седмица употреба, аз не успях да установя как да добавя без излишни усилия към нея нова мрежа. В xChat тази функция е изключително проста.

Ако трябваше да избирам, аз по-скоро бих платил за xChat, отколкото за mIRC. Xchat просто е по-добрата програма (бележка към автора на xChat – Peter Zelezny: ако чете­те това и искате да ви изпратя 20$, просто кажете. Или мога да ви поръчам бира на следващата конференция, на която ще бъдем и двамата).

Четири ужасяващи часа с Microsoft Internet Explorer

Една от програмите, които се доставят с Windows XP, представлява браузър, който се нарича “Internet Explorer”. Бях чувал, че в целия свят повече от 90% от хората, включени към World Wide Web, го използват. Но на мен ми се струва, че е трудно да се повярва в това. Той няма многопрозоречен интерфейс, благодарение на който, търсенето на информация за служебни цели (пък и четенето за удоволствие) са много удобни в Mozilla, Opera и другите съвременни браузъри.

Тези от вас, които не са опитвали да използват Internet Explorer, може да си по­мислят, че безсрамно лъжа, но това не е така. Сериозно, при отварянето на страница в него, вие можете или да замените разглежданата в момента страница или да отво­рите нов прозорец на браузъра. Вие не можете да отваряте няколко страници едновременно от Salon, NewsForge, Slashdot или каквото там друго пожелаете, щракайки ту на една, ту на друга, започвайки от тези, които са се заредили първи и премествайки се на новите страници по реда на тяхното зареждане и показване.

Програмистите на Microsoft трябва да се заемат по-сериозно с Internet Explorer-a. Липсата на многопрозоречен интерфейс просто е неприемливо. Няма никакво оправдание за разпространяването на браузър, нямащ подобни възможности. Internet Explorer просто няма да бъде готов за десктоп машина, докато няма тази способност.

Друг проблем на Internet Explorer е свързан с отварящите се прозорци3. Явно съ­ществува множество web-сайтове, които отварят прозорец на браузъра без да ви пи­тат. На много потребители нa Internet Explorer това не се харесва толкова много, че те са готови даже да платят за допълнителен софтуер, който да предотвратява поява­та на такива прозорци. Този факт, че хората ще плащат за премахването на падащите прозорци, вместо просто да изтеглят от мрежата свободния браузър Mozilla4 и да щракнат два пъти с мишката (за да решат какво да прави сървъра с браузъра) е извън моите възможности да ги разбера.

Всеки потребител, който продължи да използва Internet Explorer след всичко, което узнае за Mozilla, е мазохист, на когото спешно му е необходима психиатрична помощ (според моята, немедицинска, гледна точка).

Моят експеримент с Microsoft Internet Explorer завърши след около четири часа, включващи и времето, загубено за изтегляне на Mozilla. Аз обещах да използвам една седмица Windows, а не да се измъчвам с лош браузър и понеже работя по цели дни в Internet, браузърът е единственото приложение, което е жизнено важно за мен. Съжалявам, но някой друг може би ще направи по-пълен преглед на Internet Explorer – аз нямам време за това.

Аз даже изпробвах Outlook Express

Този експеримент продължи по-малко от половин час. След като изтеглих пощата си, се наложи да се ровя в купчина (200 писма) спам, за да успея да прочета 3 полезни писма. Повече няма да използвам клиент за електронна поща, който няма бърза, автоматична и лесна за използване система за филтриране на нежелана поща. Забравете за безкрайните проблеми с червеи и вируси, които имат потребителите на Outlook и Outlook Express. Само това е достатъчно нито един трезвомислещ човек да не използва тези два клиента, а отсъствието на система за филтриране на нежела­ната поща ги прави напълно безполезни. Да, знам че съществуват множество сървър­ни технологии, които могат да се използват (както и една купчина платени програми, блокиращи нежеланата поща), но пак възниква въпроса: “Защо трябва да си напря­гам мозъка, след като Mozilla е безплатна и прави всичко онова, което ми е необхо­димо?”.

Сигурен съм, че на този въпрос съществува отговор от типа: “Защото сървъра на тъ­пия ми началник е Microsoft Exchange и се налага да използваме Outlook заедно с него”. Добре, но от това, че вашия началник е тъп, не следва, че и вие трябва да сте тъпи в собствения си дом. Само ако нямате малки гърди или пишка, и не искате да гледате порно или да заложите нещо за да си купите виагра, вие трябва да се освобо­дите незабавно от Outlook или Outlook Express и да си инсталирате нормален клиент за електронна поща – например такъв, какъвто притежава Mozilla и който има лесна за настройване система за филтрация на нежелана поща5

И моля ви, не спорете с мен по този въпрос. На мен не ми плащат процент за всяка свалена от мрежата (безплатна) версия на Mozilla, които могат да бъдат извършени след прочитането на тази статия. Аз ви съветвам да изхвърлите Outlook за ваше собствено благо. Ама наистина.

Друг софтуер

Аз използвам компютъра по доста скучен начин – провеждам изследвания в Internet, пиша бележки за телефонни интервюта, понякога записвам дневници от IRC и IM като основа за бъдещи статии, слушам някаква (легална) музика онлайн, пиша статии и ги публикувам на сайта NewsForge или някъде другаде, и много рядко създавам съвсем обикновени web-страници. Обикновено, на заден план при мен стои работата върху моята книга, но StarOffice напълно удовлетворява моите нужди. В рамките на един месец, използвам 5-6 електронни таблици и създавам около 5-6 презентации на годи­на, като StarOffice се справя чудесно и с двете, независимо от използваната опера­ционна система.

Също така използвам AIM (или GAIM). И при тях няма практическа разлика между Windows и Linux версиите им.

В моето копие на Windows XP Professional имаше програма, наречена “Windows Messenger”, която според мен е някакъв механизъм за доставка на реклама. Аз така и не успях да я изключа. И дразни много силно. В Linux подобна програма не съществу­ва, а ако съществува – аз никога не съм я инсталирал и използвал. Във всеки случай, преживях години без рекламната бомбардировка на Messenger-a, която се появяваше най-отгоре на това, което правех в момента и няма да скучая за нея, когато се върна обратно към Linux. Пиша тази статия в достойния, безплатен, малък, прозоречен текстов/HTML редактор, наречен “NoteTab Light”. Когато преминавах от Windows към Linux, тази програма ми липсваше най-много. Сега Bluefish е по-добър от NoteTab, но версия на Bluefish за Windows няма.

The Gimp, StarOfice и Xpaint удовлетворяват всички мои нужди в областта на графи­ката. В новите версии на StarOffice могат даже да се създават визитни картички, писма и други офисни документи за печат, поради което вече нямам нужда и от Printmaster for Windows.

Аз не съм геймър, така че съществуването или липсата на някаква игра за някаква операционна система не ме вълнува.

Изобщо, искам моят компютър да бъде прост, бърз и надежден работен инструмент. Във Windows има много незабележими (на пръв поглед) неща, които забавят моята работа (например комбинацията Ctrl-C/Ctrl-V) или ме дразнят.

Някои приятни неща във Windows XP

Моят Windows XP нито веднъж не заби през цялата седмица (в стила на стария “син екран на смъртта”), което е голям прогрес в сравнение с времената на Windows 98, въпреки, че имах известни проблеми със забавянията и престоите, за които спомена­ва Dvorak6.

Предполагам, че ако ми бяха необходими (и съм склонен да платя за тях) стотици малки специални програми, извършващи стотици различни специални неща, щях да се чувствам по-добре с Windows. Аз бих искал да имам най-добрата 'проста' гра­фична програма за Linux, от тези, които съм опитал досега. Скоро предстои пускането на няколко комерсиални такива и много ми се иска да ги разгледам. Иска ми се да видя версия на Paint Shop Pro за Linux, но надали това ще се случи скоро. И в мо­мента няма истински аналози за Linux на Quark или Photoshop7. Но активността на разработчиците на графични програми за Linux (комерсиални и не съвсем) е доста­тъчно голяма, така че не остава още много време до появата им. Но в момента това е реално затруднение за потребителите, опитващи се да мигрират изцяло към Linux.

Не трябва да се отрича и факта, че за Windows има много повече написани приложе­ния, отколкото за Linux. Вие можете да дълго да спорите за ценността на тези прило­жения и пак да не стигнете до някакъв разумен извод. Като цяло, аз съм напълно удовлетворен от това, което има под Linux, но съм наясно, че има и хора, които няма да бъдат удовлетворени, така както не може да бъдем удовлетворени от притежава­нето на стар и надежден пикап в сравнение с нова, натъпкана с всякакви екстри спортна кола.

Ако вие сте така привързани по някакви причини към Windows, така както е привързан и бедния Dvorak и притежавате Windows 95, 98 или Me, тогава трябва да преминете към Windows XP. Тя е много по-добра от предните версии на Windows. Всъщност, прави впечатление, че е толкова надеждна, колкото и Linux.

Малките глупави програмки от Linux, които така ми липсваха

Долният панел на моята KDE работна среда е запълнен с иконите на приложения, които използвам всеки ден. Независимо от това, колко е запълнен екрана с прозорци на различни приложения (а той на практика винаги е пълен докрай), аз мога да щракна върху иконата и да стартирам нова програма. Аз така и не успях да разбера как мога да поставям Една седмица с Windows икони в долния панел на Windows. Даже не съм и сигурен дали това въобще е възможно8. Възможно е това да е по силите на напреднали Windows гико­ве9, но не и на простодушни линуксоиди като мен.

Когато ми е необходимо да погледна коя дата е или да проверя нещо, случило се пре­ди няколко месеца, аз обикновено щракам върху часовника от панела на KDE и вед­нага се показва календар. Във Windows не мога да направя така, нищо че се опит­вах10. Пак може да съществува такава възможност, която да може да се използва само от супер-гикове и която е скрита от нас, простите десктоп потребители.

Досадна е необходимостта да имаш за всеки инсталиран хардуер собствени драйвери под Windows. Инсталирането на безжична мрежова карта под Windows е измори­телно в сравнение с Linux, където тя се инсталира в стил “щрак-щрак – и готово”. При Windows, ако сбъркам и поставя своята Linksys PCMCIA карта вместо SMC, тогава край – прибирайте веслата, пристигнахме. В Linux ще заработи поне една от картите (вследствие на факта, че те са с еднакви схемни набори). Като цяло ми се струва, че инсталирането и премахването на устройства или периферия под Linux е по-лесно, отколкото под Windows.

(Необходимо е, обаче, да отбележим, че аз купувам само съвместим с Linux хардуер. Някои потребители на Windows ще си помислят, че това е причината, но това не е по-сложно от това да се опитвате да не използвате периферия за Mac на компютър с Windows – просто здрав разум).

Симпатия към потребителите на Windows, плашещи се от прехода

Едно от нещата, които осъзнах след тази една седмица – това е уважението към стра­ха на потребителите на Windows да преминат от привичните им комерсиални програ­ми към свободните и въобще към Linux.

Хората са същества на навиците. Ние сме свикнали с това, че действието 'A' се извършва, когато натиснем бутона 'B' или въведем командата 'C”. Ако ние въведем командата 'С' и се случи действието 'D' вместо 'A', е нужно да спрем за малко и също толкова да помислим.

Всички тези моменти се натрупват и за да успеем да си сменим навиците, на нас ни е необходимо известно време.

След цяла седмица с Windows, аз все още се опитвам да 'маркирам-и-щракам' за да копирам URL'и и части от текст, вместо да извършвам всички тези манипулации с кла­виша Ctrl. Сигурен съм, че потребителите на Windows притежават много такива по­добни навици, от които трябва да се откажат при прехода си към Linux.

Всичко, което мога да кажа на хората, намиращи се в процес на преминаване от Windows към Linux и борещи се с почти инстинктивните си движения на пръстите е: “В крайна сметка, вие преминавате от Windows към Linux, а не обратното”.

За тези бедни хора, които са длъжни да използват вечно Windows, по служебни при­чини или просто за това, че някакво важно приложение за Windows няма версия за Linux и което не може да работи през Wine или Win4Lin11, всичкото, което мога да им кажа е “Искрено ви съчувствам”.

Повярвайте ми, след тази една седмица – това наистина е така.

__________________________________
1Възможност да избираш кръпките, които да инсталираш при операционните системи Windows има, когато се извършва ръчно осъвременяване на системата (бележка на преводача).
2Освен, ако не намериш как се изключва WindowsUpdate. В такъв случай, някъде в графика на зада­чите трябва да бъде записано, че веднъж в месеца трябва да се проверява за нови кръпки (бележка на преводача).
3Така наречените pop-up windows (бележка на преводача)
4Освен Mozilla, напълно свободен браузър е и Firefox, който се явява отроче от проекта за Mozilla (бе­лежка на преводача)
5През последната година все по-голяма популярност добива клиента за електронна поща Thunder­bird, който по същество е пощенският клиент на Mozilla, обособен като отделен проект (бележка на преводача)
6John Dvorak – американски журналист, публикуващ и в PC Magazine USA (бележка на преводача).
7Аналог на QuarkXpress се явява Scribus, докато за заместител на Photoshop може да се използва The Gimp, който притежава по-голямата част от необходимите инструменти за обработка на растер­на графика (това вече е мнение на преводача, а не бележка).
8Тук авторът греши – в Windows 98se и Windows 2000 pro това става с помощта на технологията drag & drop (стига да съм разбрал добре, какво е искал да направи автора :)) (бележка на превода­ча)
. 9Потърсете в Wikipediaen.wikipedia.org/wiki/Geek (а това пък е съвет на преводача).
10Всички версии на Windows позволяват подобни справки в календара, интегриран в операционната система по начина, описан от автора (бележка на преводача).
11Или Crossover. Сигурно в света на Linux могат да се намерят и други подобни програми, но тези са най-популярните (последната бележка на преводача).


Оригиналният текст на статията може да се намери на адрес:
newsforge.com/article.pl?sid=03/10/09/0552252&mode=thread&tid=13.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com