Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

"Интернет общество - България" критикува становище по ЗИССА (23-1-2004)

Публикуваме критичните бележки на "Интернет общество" по повод становище на асоциацията на част от компютърните търговци БАИТ по отношение на ЗИССА (portal.bg/news.php?cat=main&read=20032803001&back=ok). Бележките на ISOC-България предхождат становището на Сдружението за свободен софтуер. Тъй като портал.бг разполага само с хартиено копие на становището на БАИТ, изпратено до Парламента, Министерски съвет и Президенството, публикуваме само текста на бележките на "Интернет общество". Ако от БАИТ предоставят документа в електронен вид, ще го публикуваме и него.

Асоциацията на част от компютърните търговци БАИТ е сдружение с нестопанска цел в частна полза, което е и търговски дилър на продуктите на Майкрософт (съгл. т. 4 от Меморандум между БАИТ и Майкрософт-България). Сред членовете на сдружението са търговски дружества, които продават софтуер на световни компании като Майкрософт, Адоби, Корел и т.н. В този смисъл мненията на асоциацията не могат да се смятат за меродавни и обективни, тъй като не защитават обществения, а частния интерес на нейните членове.

По конкретните т.нар. "бележки":

1. Вярно е, че в специализираните медии се проведе, но е още по-вярно, че все още тече оживена дискусия, обсъждаща проекта на Закон за използване на свободен софтуер в администрацията. Не е вярно, че "преобладаващото отношение към законопроекта" било в "диапазона от пълно отрицание до краен скептицизъм". Обратното - мнозинството от сериозните аргументи са в полза на законопроекта. Такива са становищата на "Интернет общество - България", "Сдружението за свободен софтуер", множество публикации не само е специализираните медии, но и в "Капитал", "Дневник" и др.

2. Вносителите на законопроекта са депутати, които имат дълга история в опитите да предложат алтернативи за използване на безплатен и качествен софтуер в администрацията. Законопроектът се подкрепя и от депутати от различни парламентарни групи.

3. На неподкрепените с факти мотиви на асоциацията, че предлаганият законопроект "с нищо" не допринасял за подобряване на бизнес-климата в страната най-добре отговарят мотивите на вносителите (приложение 2 към настоящата записка). Очевидно от асоциацията не са разбрали, че законопроектът не е насочен срещу "най-големите производители на софтуер", а е насочен към стимулирането им да предложат решения, базирани на отворени код и формати. Отвореният код позволява на ползвателя на софтуера да може на практика "да вижда" какво се случва във всеки един момент в компютъра му - какви данни се обменят с други компютри, как се извършват действията в програмите и др.п. от изключителна важност за сигурността, особено пък що се отнася до администрацията.

4. Или пълно неразбиране и некомпетентност, или откровена лъжа е твърдението на БАИТ, че с предлагания законопроект се "цели отведнъж да се премахне софтуерната платформа", върху която се гради държавната администрация. Напротив - законопроектът предвижда 2-годишен период за "миграция" към свободен софтуер. От целия тон на писмото става ясно, че неслучайно е пропуснат именно този гратисен срок, с цел да се въведат в заблуждение незапознатите с фактите депутати.

5. Асоциацията на част от компютърните търговци изпада в противоречие и с твърдението, че трябвало да има равнопоставеност на всички производители, тъй като до този момент тя никога не е повдигала въпроса за целенасоченото толериране на определени производители - т.напр. Майкрософт за операционните системи Windows. За сравнение - "Интернет общество - България" още от 2001 г. е провеждало срещи с отговорни политици и държавни служители именно с цел да премахне толерирането на една-единствена фирма и един-единствен софтуер за сметка на множество други (вж. вестник "Сега" от 23.08.2001 г.)

6. Асоциацията на част от компютърните търговци все пак е признала, че софтуерните продукти на някои от нейните членове са наложили "тоталното си превъзходство в цял свят", но пропускат да споделят информацията, че в редица страни (САЩ, Германия, Франция, Англия, но и Китай, Перу, Южна Африка и др.) правителствата са притеснени от доминирането на Windows като операционна система и - вкл. и със законодателни решения - преминават към използване на свободен софтуер с цел защита на националната сигурност и насърчаване на иновациите и собственото софтуерно производство.

7. От цитираното число, че 4.3 % от членовете на Асоциацията на част от компютърните търговци можели да "предлагат услуги на база софтуер с отворен код" става ясно, че действително това е асоциация на част от търговците, а сериозните фирми, които предлагат софтуерни решения не са нейни членове. Става ясно и къде се корени притеснението на търговците - те не са готови да предлагат услуги, базирани на свободен софтуер, които изискват предприемачески дух, иновационни възможности и значително подобряване качеството и разнообразието на предлаганите услуги. И, разбира се, силно намаляват възможностите им за огромните печалби, реализирани чрез продажбата на софтуер със затворен код, където отстъпката от производителя и съответно печалбата може да стигне до 90% от крайната цена.

В заключение, трябва да споменем, че подобни лобистки организации, създадени с цел защита на частните интереси на търговци не се ползват с уважението нито на професионалистите в бранша (фактът, че само 150 фирми членуват в асоциацията, а от тях едва няколко са онези, които се занимават с дизайн, производство и внедряване на цялостни информационни решения), нито пък на чуждестранните експерти, какъвто е напр. известният американски юрист проф. Лорънс Лесиг. За навика точно на тези търговци да подвеждат политиците може да се види и писмо на министър Димитър Калчев до народните представители (вх.н.в Нар.събрание 3194-35/11.04.2003 г.), в което между другото се казва "обявявам публично пред народните представители и пред медиите, че бях заблуден от асоциацията на част от компютърните фирми БАИТ".

В заключение, от приложения законопроект (впрочем, един от най-кратките цялостни законопроекти, които са били предлагани в Парламента) може да се види добре, че не става въпрос за лош или недомислен законопроект, а напротив - за изключително полезен и нужен на България закон, който ще допринесе за развитие на местната софтуерна индустрия и ще донесе равнопоставеност за всички софтуерни компании, за разлика от днешното положение, когато на пазара се налагат решенията само на една-единствена компания.

Вижте още и "Анализ" на БАИТ за използване на софтуер с отворен код сред членовете на асоциацията - фирми, които асмеблират компютри.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com