Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Мюнхен ще използва Линукс в градската управа (24-8-2004)

19-ти Август 2004

Автор: Тони Лок

Последните няколко седмици са период от особена значимост за света на Линукс и софтуера с отворен код. За това време станахме свидетели на ентусиазма показан на маркетинговото изложение в Калифорния. На изложението за пореден път бе показано колко близо се намираме до решенията предоставени от Линукс и отворения код.

Независимо от това през това време най- тясно профилираните проекти за софтуера с отворен код са на път да бъдат прекратени, още повече след като в град Мюнхен официално обявиха спирането на амбициозния план за преминаването до 2006 година на 16 хиляди компютъра на операционната система Линукс.

Причините за подобно решение на Градската управа относно съдбата на проекта, излязоха наяве, когато градският съветник Йенс Муелхаус, отявлен поддръжник на Софтуера с отворен код е събрал множество технически, а което е по-обезпокоително и правни въпроси относно проекта LiMux. Техническите въпроси са по проблеми както по формата на документите и обмяна, така и уеб браузване, графиката и мултимедийните възможности.

Друг важeн проблем, по който градският съветник взе отношение, е свързан с придружаващото за софтуера с отворен код ръководство Рисков мениджмънт ( Risk Mangement ) Той определя някои от 283 –те патента, които ядрото на операционната система Линукс може да наруши в рамките на новата директивата на Европейският съюз за защита на софтуерните патенти. Сред този голям брой патенти се оказва, че 60 са притежание на IBM, а 27 от тях са пък притежание на Майкрософт. Както обявиха от IBM едни от най – твърдите поддръжници на Линукс, нямат намерение да отстояват патента си върху Ядрото на Операционната система, естествено при условие, че не бъдат принудени. Тогава те просто ще трябва са защитят себе си. “ Досега Майкрософт не са обявили дали ще предприемат някакви правни действия.

Тази история прие съвсем нов ракурс, когато миналата седмица кмета на Мюнхен Кристиан Уде,заяви на пресконференция, че поема ангажимента въвеждането на Линукс да продължи. Като добави, че администрацията просто прави пауза, да съгласува нещата “само за нянколко дни”

Това може да обезпечи преминаването към използването на софтуера с отворен код както от правна така и от техническа гледна точка. Новата директива на европейския съюз относно софтуерните патенти е планирана за ратификация от националния парламент през следващият месец, независимо от силната опозиция на законодателството в Европейският парламент. Сериозно притеснение представлява и факта, че европейската директива може да изложи софтуера с отворен код ( заедно с много други софтуерни продукти) на съдебно гонене.Това че в град Мюнхен са готови да продължат напред използвайки Линукс, несъмнено е добра отправна точка за по нататъшното развитие на Линукс обществото. Определено тази операционна система се нуждае от голяма яснота, за да успее да убеди и други потенциални потребители в това, че Софтуера с отворен код може да бъде реална алтернатива. На последната пресконференция разискваща Отвореният код, комерсиалният софтуер и законът, бе изказано подозрението, че все пак не съществува бизнес, в който да не са замесени пари.www.it-director.com/article.php?articleid=12168


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com