Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Microsoft се отказва от участие в Групата за софтуерни стандарти към ООН (24-8-2004)

Джон Mарков, Ню Йорк Таймс

24 Август, 2004

В понеделник 23 август, Майкрософт обяви оттеглянето си от Групата за софтуени стандарти към Обединените нации, позовавайки се на “бизнес причини”.

По-рано тази година участието на Майкрософт в групата за софтуерни стандарти, доведе до сериозна дискусия. Спорът възниква докато работната група се опитва да очертае стандартите за създаване на ново поколение от Интернет услуги, както и да автоматизира продажбите в глобалната мрежа.

Защитниците на затворения, или по-скоро платения, достъп до софтуерните стандарти се сблъскаха със защитниците на софтуерния стандарт с отворен код. По време на работата на организацията, известна като Център за търговско подпомагане и електронен бизнес към Обединени нации или ООН/ЦТПЕБ (UN/Cefact). Майкрософт, като основен производител на платения софтуер, се противопоставя на използването на софтуер с отворен код, който е безплатен и съответно достъпен.

Според някои предтавители на индустиалният свят, оттеглянето на Microsoft в понеделник не е пряко свързано с възникналата дискусия. Според тях това оттегляне е по-скоро в резултат многото сериозни проблеми свързани с управлението на интелектуалната собственост, което стои в основата на усилията за определяне на тези нови стандарти.

В понеделник Програмният директор на Майкрософт Дейв Уелш, е изпратил писмо по електронната поща до двама представители на Групата за софтуени стандарти към ООН. В съобщението той казва: “Майкрософт правилно оценява настоящото си участие в групата,а също така и възможностите за участие в бъдеще. За съжаление, за сега ние взехме решение да прекратим участието си в UN/Cefact по бизнес причини, като това би трябвало да послужи и за непосредственото ни оттегляне от всички дейности на UN/ Cefact.

В съобщението от електронната поща, също така се отбеляза, че досегашният принос на Майкрософт към дейността на групата не обвързан с провеждането на преговори за управлението на интелектуалната собственост.

Ръководните кадри в Майкрософт не дадоха коментар, но говрител на компанията заяви , че решението за оттегляне е “бил въпрос на приоритети”. Като допълни , че фокусирането върху проблема с определянето на стандартите излиза извън познанията на експертите.

Други представители на групата UN/Cefact, също отказаха коментар.

Двама души взели участие в работата на групата за стандарти са споделили, че няколко европейски и американски компани са изразили загриженост относно ръководните принципи свързани с правата върху интелектуалната собственост. Тези принципи биха принудили големите корпорации, които технически подпомагат Обединените нации , да съдействат и срещу понтенциални посегателства спрямо интелектуалната собственост

През май на събрание на Управителния съвет на групата към ООН наречена SAP, Германска софтуерна фирма оповести, че компанията ще пекрати всичките си участия в инициативи на ООН, докато всички въпроси относно интелектуалната собственост не бъдат изяснени окончателно.

Подобен диспут е възникнал и в САЩ по време на съдебен процес започнат от Софтуерната фирма SCO Group срещу I.B.M. SCO са обвинили I.B.M. за незаконно поставяне на софтуер под Линукс, собственост на SCO.

По-рано тази година Групата за определяне на софтуерните стандарти, влезе в сериозен спор с компании от софтуерната промишленост в САЩ. Тази дискусия е била във връзка със стандарт за търговия с отворен код позната като ebXML . Този стандарт на ООН е бил подкрепен от някои Американски компании, като в същто време е получил широка поддръжка в страните от Азия и Европа, а също и от страна на Пентагона.

Спорът стана публично достояние пез февруари, когато някои членове на Обединените нации са изразили своето несъгласие относно усилията на Майкрософт да подпомага финансово групата за софтуерни стандарти, с цел да подкрепят платения софтуер.

В това време, от Майкрософт оспориха таксите и заявиха, че са извършили "скромен" принос за организацията.
(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com