Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Българското “Интернет общество” пред срещата в ООН по въпросите за управлението на Интернет (24-9-2004)

Уважаеми дами и господа, Ваши превъзходителства*,

Първо искам да благодаря на организаторите и на домакините!

Проектът за дневен ред на г-н Кумер изглежда доста добре съставен и е напълно подходящ за нуждите на WSIS (Световната среща на върха по въпросите на Информационното общество). Тези благодарности са не само формални, но и съвсем искрени; заедно с това само със съжаление може да отбележим, че заедно с всяка благодарност не сме в състояние да сложим по един швейцарски франк на масата. Трябва да отбележа, че това се налага по причини на строго фиксиран бюджет за работата по WGIG (Работната група по управлението на Интернет). Това ме навежда на мисълта, че без съдействието – по точно без парите – от страна на правителствените и неправителствените организации, ще се наложи много скоро да спрем работата си по проекта WGIG.

1.Все пак, нека ви насоча към един важен момент, когато говорим за регулация, а именно:
Какво точно регулират държавните и международните организации? И отговорът е:
- опасните за човешкия живот и здраве дейности;
- услуги, свързани с ограничени ресурси.
Към настоящият момент в много страни, особено в тези от Европейския съюз, дори гласовите услуги и наетите линии не се регулират. В този контекст какво бихме казали за контролиране на Интернет? В крайна сметка това звучи странно – ако от WGIG не са дали дефиниция, какво точно означава управление на Интернет, а също така и каква част от цялото Интернет-пространство би могла да бъде управлявана. Това с особена тежест важи за момента , в който повече или по-малко се определят правилата за контрол над телекомуникациите.

2. Всички ние се предполага, че трябва да помагаме на собствените си страни. Да помагаме и на международните организации, в които членуваме. Израз на това трябва да се даде в осигуряването свободен достъп до Интернет на достъпна цена, а така също и да се убедим, че развиващите се страни няма да поемат цялата тежест от обезпечаването на пъления международен канал за глбален достъп до Интернет.

Защо казвам това? С цел да наблегна на факта, че Интернет изисква много повече внимание, отколкото изисква работата в една работна група.

По тази причина ние сме убедени, че дейността на WGIG няма да приключи с WSIS в Тунис.

Ние сме сигурни, че в процеса на работата на WGIG ще възникнат много нови проблеми, което ще наложи с цел решаване на проблемите да се намерят още експерти от всички участници в WSIS. От всичко казано до тук се вижда необходимостта от повече съдействие и по специално от тези, които притежават необходимите средства.

Като експерти към Българския парламент по проекта на новоприетия закон за телекомуникациите, “Интернет общество – България” е готово да сподели българския опит в управлението на Интернет – без държавен контрол върху IP адресите и Интернет-имената (домейни); със свободен достъп до Интернет – без регулация или регистрация от страна на Интернет доставчиците.

3. Състав на WGIG:
(Съществуват) 5 Региона на ООН,
(и)2 големи групи от участници – правителствените и неправителствените организации, (за които ние препоръчваме) по равно участие, но на най-малко 2- ма души от група за съответния регион – по един от развиваща се и по един от развита страна. Няколко от местата да бъдат запазени за съответни организации на ООН.
Те ще съставят група от около 20 или 30 души. Това трябва да са хора, които да са способни да посветят време и усилия , да дадат своя принос по време работата. Това няма да е никак лека задача и всички, които ще съставят съответната групата трябва да са сигурни, че ще са в състояние да работят за тази кауза.
Така че те трябва да:
- искат,
- да могат
- да го направят.


Благодаря!

Желая ви Всичко най-добро!

Вени Марковски

__________
Изказване на председателя на "Интернет общество - България" пред срещата в ООН по въпросите за създаване на Работна група за Интернет управление (WGIG), Женева 20-21 септември 2004 г.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com