Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Естония - пример за България (24-11-2004)

от Иван Димов*

"Вижте най-съвременната хай-тек правителствена заседателна зала. Тя не само изглежда страхотно. Тя е върхът - тя е ефикасна и спестява доста пари." Така сп. "Нюзуик" през март 2002 г. описва работното помещение на едно европейско правителство. То естествено не е българското. Но и не се намира далеч от нас - а в малката Естония.


Преди няколко дни премиерът Симеон Сакскобургготски отиде в Талин и видя лично как естонският кабинет управлява държавата по електронен път. Той каза, че е шокиран, щом му показаха как 14-те министри на своите заседания всеки четвъртък обсъждат дневния ред в зала с компютри. Всеки проектодокумент се вкарва в електронната правителствена система и се показва на монитор пред всяко министерско кресло. Без хартия! Никой от членовете на кабинета не носи бумаги, както българските министри, които имат опасност да получат гръбначни изкривявания от огромните кутии, пълни с документи.


"Всички членове на кабинета могат да работят на компютри", разказва на руски пред "Труд" Юве Маловерян, секретарка в естонската правителствена канцелария, докато включва един от компютрите на квадратната заседателна зала. Помещението никак не прилича на властови център - няма внушителна дървена маса както на "Дондуков" 1, нито пък тежки кожени кресла. Заседателната маса е направена от лека алуминиева конструкция, а министрите сядат в обикновени офис-столове. На стената има бяло платно за прожектиране на презентации. И най-важното - чиновниците нямат

никакви тайни от журналистите

казва Юве, докато ме развежда из кокетната къща на ул. "Рахукохту" 3 в Талин. Вярвам й, защото ме оставя да седна в заседателната зала и да се поровя в компютъра на министъра по въпросите на населението Паул-Ерик Руммо. Никой български журналист не може и да си помисли, че ще припари в залата на "Дондуков" 1, откакто премиер е Симеон. Там представители на медиите влизат за по 20 секунди в четвъртък, за да заснемат началото на заседанието. Благодарение на компютризацията естонският кабинет няма опасност да остане без кворум. Всеки министър може да се включи в обсъжданията отвсякъде. Министерствата разменят проектите за съгласуване също по електронен път. Така държавата е спестила на данъкоплатеца 192 000 евро годишно от хартия, разходи за принтери и копири.


Секретарката от правителствената канцелария в Талин - Юве Маловерян разказа, че дневният ред се дава задължително един ден предварително на всички журналисти, а след приемането на всеки документ, той се появява мигновено на компютрите им в редакциите. Репортерите получават не само това, но и стенограмите от заседанията, които в България са засекретени.


В края на всяка правителствена сбирка пък, премиерът Юхан Партс давал пресконференция и не ставал от стола, докато не отговори на всички въпроси.


Попитан от "Труд", кога ще оборудва българското правителство по този начин и кога ще започне да дава редовни брифинги, Симеон каза: "Благодаря ви, г-н Димов. Разбрах ви подтекста, особено за втората част на въпроса. Доста сме впечатлени от това, което видяхме. Усилията ни в тази посока напредват, надяваме се да можем да овладеем това изкуство, още повече, че всички трябва да се отнасяме внимателно към горите на тази планета, защото сега изхабяваме толкова много хартия." Но премиерът не отговори дали ще си вземе поука и ще дава пресконференции.


Човек веднага му става ясно защо малката бивша съветска република Естония е приета преди нас в Евросъюза. 621 хиляди души от всичките 1,35 млн. жители, използват редовно Интернет. Правителството възнамерява да въведе от 2005 г. и електронно гласуване, което вече е уредено със закон. Така повече млади хора, които обикновено не идват пред урните, ще участват в изборния процес от домашния си компютър. Единственото, което им трябва, е електронен подпис, за да се идентифицират в мрежата. Не, това не е проблем, както в България. У нас издаването на такава карта с чип струва средно около 200 лв. В Естония държавата инсталира е-подпис в личните карти на всеки гражданин, за което той доплаща едва няколко евро.


Всеки естонец може да се логне в Интернет безплатно от 700 точки по цялата територия от 45 227 кв. м. Това хич не е лесно, защото прибалтийската страна е разположена върху 1521 острова. Дори училището в най-отдалеченото парче земя - Рухну, където има трима ученици и 40 жители, разполага с Интернет.
Талин - София

________
Още материали по темата можете да прочетете в 15-е статии в portal.bg, където се говори за Естония.

Също така и в този материал от pressinfo, в който между другото се казва:

Естонският премиер ще дава на Симеон уроци по електронно управление

Министър-председателят ни шокиран от напредъка на Талин

"Шокиран съм да видя колко напред е Естония. Впечатлен съм и се надявам да усъвършенстваме приложените от това правителство инструменти за управление."

Това бе коментарът на Симеон Сакскобургготски, след като се запозна с начина, по който кабинетът от Талин управлява страната си по компютърен път. На първото официално посещение на български премиер в Естония премиерът Юхан Партс показа на Сакскобургготски заседателната зала на правителството си. Върху футуристична мебел са разположени 14 компютърни монитора, на които министрите следят документацията на заседанията и могат да получават информация за ставащото в страната.

Партс дори обещал на премиера ни да му даде частни консултации за използване на информационните технологии при управлението, твърди АП. "И ние трябва да овладеем това изкуство", каза Сакскобургготски, добавяйки, че за правителствата е също така много важно да "спасят горите на тази планета", като намалят използването на хартия при заседанията си."Статията е препечатана от pressboard.info


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com