Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

"Сиела" обвини "Апис" в стремеж към монопол (25-10-2004)

Поредното дело срещу конкурса за обществена поръчка за правно-информационна система на държавната администрация сблъска отново конкурентните фирми "Апис" и "Сиела".

По повод твърденията на загубилата конкурса фирма "Апис" за нарушени законови процедури и непрозрачен конкурс, от "Сиела" заявиха, че "е хубаво да можеш да губиш когато предлагаш по-ниско качество и да влагаш енергията си за достигане на конкуренцията, а не да се изявяваш в призиви конкурентите ти да се подлагат на преследване".

Вчера Mediapool съобщи за предстоящото в четвъртък дело на "Апис" срещу поръчката, проведена от министъра на държавната администрация Димитър Калчев. Според загубилите конкурса той е протекъл непрозрачно и с цел да бъде осигурена класация на първо място за "Сиела". В схемата, според документи по делото, са участвали фирмите "Инфогард" и "Норма". От "Апис" очакват съдът да реши казуса, а след това да последва и разследване на министъра и назначената от него комисия за подготовка и провеждане на конкурса.

"Как пък всички други участници като един се съюзиха срещу Апис?", коментираха победителите. От "Сиела" припомнят, че вече на два пъти въпросната обществена поръчка за Справочно-информационна система за държавната администрация бе атакувана пред ВАС и веднъж пред Комисията за защита на конкуренцията. И трите пъти претенциите на "Апис" бяха отхвърлени като несъстоятелни.

Преди поредното дело от "Сиела" заявяват, че разбират "очевадното желание на "Апис" и лично на собственика му г-н Христович да се опита да наклони везните на Темида в своя полза, използвайки медиен и обществен натиск, но това е меко казано некоректно".

Според "Сиела" твърденията срещу конкурса хвърлят сянка върху тяхната репутация. В отговор на обвиненията те отбелязват, че "основната причина "Апис" да не бъде класирана в конкурса за държавната администрация е била, че към момента на провеждането му не е притежавала преведени нормативните актове на английски. А това е било изискване за участие в конкурса и е трябвало само заради това фирмата да бъде отстранена.

От "Сиела" твърдят, че "хулената от "Апис" държавна администрация ги е допуснала на добра воля" като основателно е предполагала, че те притежават въпросните актове на английски. Причина за предположението е, че месеци преди конкурса в администрацията е бил проведен друг конкурс в МВР, където фигурирало същото изискване - нормативните актове да са преведени на английски. Затова и "Апис" печели тази поръчка. Експертизата по делото, образувано след жалба на "Сиела" обаче установила, че "Апис" не притежавала преводите.

Вчера пък от "Апис" обявиха, че фалшивият участник в конкурса - "Инфогард" е трябвало да бъде отстранен, защото е представил на комисията не собствен софтуер, а взет назаем от "Норма".

"Сиела" за пореден път припомня, че "Апис" не е спечелила досега друг търг.

"И най-лошата законосъобразна обществена поръчка е по-добра от беззаконието и скандалното осъждане от лица, които дори не са част от компетентния съд", смятат от "Сиела". Според тях собственикът на "Апис" Христович няма право да претендира за монополно положение, след като и сред държавните структури една огромна част са техни клиенти.

Не за първи път двете фирми се срещат в съдебната зала и се борят на конкурси за държавната администрация, отбелязва от "Сиела" и припомнят, че в момента във СГС има висящо дело, по което те обжалват решението на МВР за доставка на "Апис" и неоснователната дисквалификация на "Сиела".

Ние обаче си позволяваме да търсим своите права само в съда и не раздаваме "странни" и обидни квалификации на конкурентите си и на държавните служители, заявяват от фирмата.По материал от mediapool.bg
www.mediapool.bg/site/bulgaria/2004/10/26/02_261004bg.shtml


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com