Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

М-во на отбраната на Република България дава достъп до класифицирана информация на "Майкрософт" (26-11-2004)

Този месец МО и "Майкрософт" са сключили Меморандум за разбирателство (МЗР).

Документът, с копие на който portal.bg разполага, е написан на български и английски език и е скрепен с подписите на зам.министър Илко Димитров и Жан-Филип Куртоа (вж. накрая на статията).

Съгласно неговите клаузи, МО и щатският софтуерен монополист са създали работна група, която да "дефинира аспектите за бизнес развитието в областта на оказване на технологична помощ и услуги", както и "да разработи бизнес план и определи подходящи финансови стратегии за реализиране на съвместните проекти".

Според запознати, такива съвместни проекти ще осигурят задълго монопола на "Майкрософт" върху българската военна индустрия. Както е известно, през последните месеци компютрите с инсталиран Windows работят значително по-бавно, тъй като се задъхват от огромния брой вируси и хакерски атаки, които използват познати слабости на добилия печална известност Internet Explorer.

По-нататък, според МО тази работна група щяла "да подкрепя и улеснява интегрирането на България в Евро-Атлантическите организации". Малко неясно е кои точно са тези организации. Единствената, която може би има връзка с този намек е НАТО - Организацията на Северноатлантическия договор. Но тя не е евро-атлантическа. Още по-неясно е дали именно софтуерът на "Майкрософт" е онази движеща сила, която ще улесни интегрирането на България в НАТО. Както е известно, редица страни-членки на НАТО преминават към използване на свободен софтуер - както в администрациите си (напр. град Мюнхен), така и във военната сфера (напр. Бундесвера). Всъщност държави, загрижени за сигурността на данните си едва ли биха се кооперирали именно с ноторно известния с проблемите на сигурността си софтуер на "Майкрософт".

В документа се указва също така, че ако се налага обмен на класифицирана информация, това щяло да става "като се спазват съответните законодателства на двете страни". На практика това представлява даване на "Майкрософт" на възможност за достъп до всички български военни тайни.

От документа става ясно, че думите на румънският премиер Настасе, че българите са си "изули гащите и приемат абсолютно всичко" е вярно не само за преговорите с ЕС, но също така и за отношенията на държавата с частни американски компании. Иначе не може да се тълкува упорството на М-во на отбраната да работи със софтуерните решения на "Майкрософт", които са известни с множеството си и дълго неотстраняеми дефекти (поради затвореността на източниковия код - source code - дори и да е открит проблем в сигурността, той може да се отстрани само и единствено от "Майкрософт").

Един пример, който бе публикуван и на страниците на вестник "Труд" на 9-и ноември т.г.: Наетите през 2002 г. от Министерския съвет на двойни цени (над 30 млн. лв.) и за срок от три години 30 хил. софтуерни лиценза [WindowsXP] не могат да работят с четците на електронните подписи, продавани от "Информационно обслужване" и "Банксервиз". Сиреч в момента не могат да се ползват от ГРАОН. Само "Майкрософт" може да реши проблема, защото той се е появил с пускането на "подобрението" на WindowsXP, т. нар. Service Pack 2."
В същото време със свободния софтуер "Линукс" същите услуги работят. А ако тук има проблем, той може да се реши веднага от българските програмисти.

Меморандумът няма клауза за предсрочно прекратяване, а срокът му е до 31.12.2005 г., т.е. обвързва и следващото правителство на Република България.

Впрочем, още на 18.02.т.г. Народното събрание отхвърли подобно споразумение между МВР и Майкрософт.

Вицепремиерът Николай Василев призна наскоро, че той самият никога не е участвал във взимането на решения за ползване на Windows.

Остава неясно какво точно се крие зад пожелателните форми на Меморандума, но едно е сигурно - сметката винаги ще се представи на данъкоплатците, а не на министрите.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com