Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Държавната администрация щяла да си получи софтуера от "Майкрософт", май (27-3-2004)

По повод статия в Portal.bg, шефът на местното подразделение на щатския монополист "Майкрософт" е направил опит за опровержение пред конкурентно издание.


В статията, публикувана на 16.03.2004 г. Portal.bg разкри, че в договора на държавната администрация (ДА) за наемането на 30,000 лиценза на WindowsXP/OfficeXP има известни пропуски, а именно: Наскоро се разбра, че в договора има още един капан - държавната администрация не е получила правото да ползва MS Office 2003, тъй като той не бил upgrade на MS OfficeXP, а нова версия. Съответно тя не може да се ползва по договора от 2002 г.

В конкурентното издание (чието име ще пропуснем - така, както те са пропуснали нашето - б.р.) пише: ""Държавната администрация ще си получи полагащите й се офис-пакети MS Office 2003 българска версия в рамките на абонаментното споразумение с Microsoft," заяви Теодор Милев, генерален мениджър на местния офис на редмънтския гигант, във връзка с разпространените миналата седмица слухове, че ДА не е получила правото да ползва MS Office 2003. Той уточни още, че няма да има забавяне на очакваната нова платформа Longhorn, макар някои източници да твърдят, че Microsoft "не може да пусне навреме актуалните версии" на продуктите си. Това се налага от строгите правила на инициативата Trustworthy Computing, уточни той. "

Тези твърдения повдигат още повече въпроси. Например защо до този момент ДА не е получила "полагащите й се офис-пакети", след като те са пуснати на пазара миналата година? Защо беше нужно да се създават условия за разкриване на скандалните подробности около договора, за да стане ясно, че все пак ДА ще получи софтуера, но с огромно закъснение? Неизяснен остава и въпросът по какъв начин "Майкрософт - България" ще компенсира ДА за закъснението.

Другото твърдение на г-н Милев, че пускането на новите версии на продуктите на "Майкрософт" щяло да стане навреме е също в отговор на статията на Portal.bg от същата дата. Това, което обаче г-н Милев е пропуснал е, че това не е твърдение на Portal.bg, а факт от CNet.

Тук цитираме какво точно е казано в статията по този въпрос:

"For months, Microsoft has talked about a "Yukon" wave of products that would hit this year and a "Longhorn" wave that would follow a year or two later. The first wave is tied to the next version of SQL Server, known as Yukon, as well as to updated developer tools, known as Whidbey.

Those products were slated to arrive later this year, but Microsoft said Wednesday that the updates won't come until sometime next year, about six months later than the latest expected release date.

Meanwhile, the company won't even offer a date for the following wave, which is centered around Longhorn, the next version of Windows. Microsoft has said that product will pave the way for a new server OS and a new version of Office, as well as various server software products and developer tools.
"

Т.е. закъснение ще има както за продуктите под името "Yukon", така и за онези под името "Longhorn". При това закъснението е такова, че "Майкрософт" дори не предполага кога ще бъдат пуснати продуктите от вълната "Longhorn".

Твърденията на г-н Милев са направо новина от световно значение, защото той всъщност опровергава съобщенията, идващи от централата на "Майкрософт" в Редмънд.

Пак в същата статия, г-н Милев коментира и разкритията на Portal.bg, че "По отношение на Министерството на образованието, което неотдавна обяви търг за закупуването на 35 000 лиценза за WindowsXP и OfficeXP, Теодор Милев потвърди, че бройката е намалена до около 18 000. "За нас обаче е голямо постижение, че успяхме да запазим договорената преди това цена," коментира шефът на Microsoft БГ.".

Интересно е как местният клон на щатския монополист се е договорил с МОН за 35,000 лиценза през 2003 г., а пък изведнъж през 2004 г. се е оказало, че МОН има нужда "само" от половината пакети. И какво щеше да се случи, ако междувременно не бе инициирана проверка на Софийската градска прокуратура и Националната следствена служба? Може би сега "Майкрософт" щеше да върне половината от парите на "Стемо", а "Стемо" - на държавата?

След изказванията на г-н Милев става ясно, че работата на "Майкрософт" в България действително създава лош образ както на компанията, така и на страната.

Създаването на новата дирекция "Южна Европа", начело с шеф на румънския клон на "Майкрософт" е наистина дошло навреме, за да се поправят щетите от действията на други балкански представителства на американския софтуерен гигант.

Лошият образ на "Майкрософт", на действията му в България, но и на самата държава може да се види и в публикациите в International Herald Tribune и New York Times от декември миналата година.

Според експерти, едва ли е случаен фактът, че печално известната сделка за отдаванто под наем на 30,000 лиценза на ДА се осъществи не чрез някоя от уважаваните големи компании, които имат глобални договори с "Майкрософт" като Hewlett-Packard, IBM и др., а чрез фирмата с общинско участие на Столична голяма община - ЦАПК.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com