Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Потребителите бягат от "Майкрософт" (28-7-2004)

Все повече потребители изоставят "Интернет експлорър" заради податливостта му към вируси, съобщи Би Би Си. Програмата за търсене в Интернет стана известна с честите предупреждения за открити пропуски в сигурността от създателя й "Майкрософт".

Компанията на Бил Гейтс постоянно разработва кратки помощни програми -т. нар. пачове, които запълват дупките в сигурността, но потребителите трябва да си ги заредят сами през Интернет и да ги инсталират. А е напълно възможно още преди това да са качили вируси при случайно разглеждане на привидно невинен сайт.

Според щатската консултантска фирма "Уебсайдстори" само за последните 4 месеца броят на потребителите на "Интернет експлорър" е намалял с 1 %. Разбира се, това почти не оказва влияние на доминацията на монополиста на пазара на Интернет браузъри.

Все още 94% от хората по целия свят използват безплатната програма на "Майкрософт". Експерти по сигурността обаче съветват да се опитват другите браузъри, които все още не са засегнати от вируси.

Американската организация СЕРТ, която следи трафика в Интернет, миналата седмица пусна предупреждение за нов пропуск в "Интернет експлорър", който позволява на хакерите пълен достъп до паметта на компютъра.

Алтернативите

В несигурните времена на хакери и вируси печелят конкурентите на "Майкрософт" и по-специално "Мозила". Според фондацията "Мозила" вече 200 000 души зареждат дневно последната версия на нейния браузър "Файърфокс". Това е двойно повече, отколкото през миналата година.

"Файърфокс" обаче също беше сполетян от неволята на известността. Миналата седмица от "Мозила" пуснаха пач, с който да възстановят пропуски в сигурността.

В момента от Интернет сайта www.mozilla.org може да се качи версията на "Файърфокс" 0.9.2. Програмата е лесна за употреба и зарежда удивително бързо Интернет страниците.

Полезното при последната версия на "Файърфокс" е, че върви заедно с прозорче за директно търсене в добре познатия "Гугъл", който разполага с най-богатия архив от информация в Мрежата.

Друга полезна черта на "Файърфокс", която липсва в "Интернет експлорър", е функцията, наречена табинг. С нея отваряте едновременно няколко сайта, като всеки от тях е в активен режим, независимо от това кой сте разтегнали на екрана. Удобна за хората със слабо зрение е и функцията "зум", при която с едновременното натискане на клавишите "Контрол" и "+" се увеличава размерът на шрифта и изображенията.

Друга известна програма е "Нет кептър", която е създадена на базата на "Интернет експлорър". За съжаление тя работи само под "Уиндоус". Създателите й твърдят, че програмата не страда от дупките в сигурността, типични за "Интернет експлорър". "Нет кептър" има функция за блокиране на рекламни съобщения, както и полезната възможност за изтриване на информацията за посетените от вас страници.

Не искате реклами -плащате 39 долара

"Опера" също е популярен браузер, но е най-сложен за употреба. За сметка на това дава особено добри възможности за настройка на функциите. Версията с блокиране на рекламните съобщения обаче е платена и струва 39 долара.


pressboard.info


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com