Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Майкрософт ухажва пореден български министър, той се дърпа (27-10-2004)

По данни от BulgariaHiTech, в края на ноември се предвижда представяне на българските ИТ-фирми в САЩ. Милен Велчев щял да бъде придружаван по време на това представяне и от отговорника по чуждестранните инвестиции Павел Езекиев, зам.-министъра на транспорта и съобщенията Неделчо Неделчев и др. специалисти от “бранша”.

“Браншът” е в кавички, защото по думите на самия Неделчев, съвкупният износ на всички български ИТ-фирми за 2004 г. се очаква да достигне 40 млн. евро. За сравнение – за същия период износът на високотехнологични стоки и услуги (софтеур и хардуер) от съседна Румъния е на стойност около 3 милиарда евро.

Portal.bg нееднократно е писал по темата за изоставането на България от Румъния, но последните доклади на Европейската комисия надхвърлиха и най-мрачните прогнози. България е окупирала твърдо последното място във всички класации – за ползване на Интернет, за развитие на ИТ, за напредък на електронното правителство. С действията си правителството не само не подпомага излизането от последното място, а напротив – кара и малкото оцелели фирми (които по публикация в “24 часа” от 27.10.2004 г. са с неизвестен брой – около 25-30) да търсят спасение в чужбина.

Липсата на адекватна данъчна политика, на инвестиции за развитие на Информационното общество, неизпълнението на предизборните обещания и още повече на управленската програма на НДСВ, нежеланието да се инвестира в образованието са сред основните причини за превръщането на България в мръсното информационно гето на Европейския съюз.

Държавната политика в тази област се изчерпва с “контрола”, който министър на транспорта и съобщенията осъществява над БТК. “Контрол” е в кавички, защото с подписването на приватизационния договор държавата фактически няма никакъв контрол върху най-голямата телекомуникационна компания. В резултат на това не се развива с достатъчно бързи темпове широколентовия достъп до Интернет (т.нар. ADSL), цените на телефонните услуги се повишават непрекъснато, а и БТК не позволява конкуренцията да й наложи по-качествени услуги.

Според публикацията в “24 часа” на 30 ноември и 1 декември нашите специалисти ще се срещат с американски партньори. "Ще се даде възможност на най-проспериращите и иновативни български технологични компании да установят контакти с отбрана група професионалисти от водещи "блу-чип" американски корпорации и инвестиционни банки", е казал за вестника Младжов от BulgariaHiTech.

Неясно остава как българските компании биха могли да изпълнят каквито и да са поръчки от чужбина, след като по мнение на водещи експерти от БАССКОМ – асоциацията на софтуерните производители – нашите компании не са в състояние да осигурят достатъчно на брой качествени програмисти. Т.напр. преди известно време, когато американският софтуерен гигант Оракъл търсеше къде да разположи офиса си, избра Букурещ, защото Румъния бе в състояние да намери 700 програмисти, които да почнат веднага работа там.

По всичко изглежда, че спонсорите на пътуването на министъра и компанията му до САЩ, сред които са американската агенция за международно развитие USAID, Американската търговска камера в България, българското правителство, Агенцията за чуждестранни инвестиции и др. ще дадат парите си за една луксозна екскурзия.

Преди да се пътува на такива мероприятия е редно държавата да покаже и докаже, че наистина има желание и воля да развива Информационното общество. Всичко останало е чист предизборен PR и не води до никаква полза за страната.

Експерти коментираха за portal.bg, че поканата към Велчев идва заради намерението му да комшютъризира училищата, защото бил вече избрал “Майкрософт” за снабдител със софтуер.

Както е известно, в момента текат и преговори за продължаване на скандалния договор между щатската компания и правителството, с посредничеството на ЦАПК-Прогрес за наем на 40,000 софтуерни пакети Microsoft WindowsXР и Microsoft OfficeXP. По времето на предишната сделка в редица кабинети в столицата се появиха компютри “Дел”, осигурени от фирмата, в която според запознати дялово участие имала и Столична община. ЦАПК-Прогрес стана известна и с това, че създаде “Пилотния проект за Българско Електронно Правителство” (правописните грешки са такива, каквито са и на самия сайт), който изисква всеки потребител на портала да си закупи WindowsXР и да ползва задължително MS Internet Explorer (опитът на съветника на министър Калчев да опровергае това през 2003 г. се оказа лъжа). В разултат от подобни действия, потреблението на Интернет в страната намаля значително.

Най-ясно политиката на държавата се вижда във факта, че тя закрива Координационния център по информационни, комуникационни и управленски технологии към Министерския съвет.

б.р. След публикуването на статията получихме информация от организаторите от MSI, че министърът на финансите нямало да ходи в Сиатъл.
От наши източници допълнително разбрахме, че екскурзията ще бъде в Сан Франциско, Сиатъл и Вашингтон, но министърът ще бъде само в Сан Франциско.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com