Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Регионален център за кибер-сигурност обсъждат МВнР и Интернет общество (31-7-2004)

В България трябва да бъде създаден регионален център срещу кибер-престъпленията.

По тази идея започват да работят външното министерство и Интернет общество.

Според Вени Марковски, с подобна система могат денонощно да се проследяват и терористичните заплахи, отправяни в Интернет. Така ще има и ясни правила как бързо да се реагира, за да се защити националната сигурност.

Още през септевмри миналата година, помощник-държавният секретар по военно-политическите въпроси на Съединените щати препоръча у нас да бъде изграденен регионален център за контрол на информационната мрежа.*

"Така е в Съединените щати - трябва да имате едно звено за контакт така че при проблем в Интернет сигурността бързо да общуваме едни с други. Центърът трябва да наблюдава денонощно за всякакви проблеми в мрежата, защото опасностите, идващи оттам са много по-големи, отколкото всякаква военна заплаха", каза Вени Марковски.

Ако има център за контрол, ще се проследяват по-лесно и терористичните зпалахи в мрежата, смятат от българското Интернет общество.

Източникът винаги може да се установи, но в повечето случаи, когато заплахата идва от вън, това ще изисква съдействието на съответните чуждестранни служби, не само на САЩ, но и на други страни, с които България в този момент най-вероятно няма толкова добри отношения.

Специалистите твърдят, че ако Интернет сайтове на ислямистки организации са регистрирани в България, това също може да се установи.

"Ние знаем, че се правят такива проверки. Винаги остават следи. Българските фирми, които осъществяват тези услуги записват данни, номерата на кредитни или дебитни карти. Ако някой плати на място винаги може да бъде заловен, но по-сериозната заплаха е от страни, с които България няма спогодби за правна помощ", каза Вени Марковски.

Според него заплахите за терористични заплахи от Интернет трябва да бъдат приемани сериозно.

Но от българското Интернет общество призовават хакерите да не атакуват ислямистките сайтове, защото може да последва ответна реакция.

В момента в държавната администрация у нас има 30 хиляди компютъра, и всички те са незащитени, или със защита на много ниско ниво, тъй като на тях се работи с MS Windows, почти всички служители ползват Outlook / Outlook Express за четене на поща и MS Internet Explorer за ровене из Мрежата.

Съветът на Марковски е държавната администрация незабавно да премине към ползване на Mozilla или друг браузър, както и към алтернативни програми за четене на електронната поща. Според специалисти докато се ползват доказали се с пропуските си програми като Windows, Internet Explorer, Outlook Express, дотогава България винаги ще е уязвима към кибер-атаки.

В рамките на последния юлски ден Вени Марковски е провел и няколко телефонни разговора с външния ни министър Соломон Паси, с посланика на България в САЩ Елена Поптодорова, както и с американски колеги, работещи в областта на кибер-сигурността.

Още по темата в portal.bg: инициативата за създаването на центъра и подкрепата от страна на Народното събрание.

_____
* - в интервю за бТВ на 09.09.2003 г.:

Помощник държавният секретар по политико-военни въпроси на Съединените щати Линкълн Блумфийлд препоръча в България да бъде изграден единен център за денонощен контрол на информационната мрежа.

До този център за сигурност достъп трябва да имат както сходни структури от други държави, така и индивидуалните потребители в интернет, препоръча американският експерт.

Съединените щати одобряват идеята на България да стане регионален център за кибернетичната сигурност в региона.

"България е в часова зона със 7 часа по-рано от източния бряг на Съединените щати и с 10 часа по-рано от западния бряг, така че българската икономика оперира в друга часова зона и може би ако има център за мониторинг в България, той ще види и ще сигнализира американската икономика навреме за вземане на мерки преди американците да се събудят и да отидат на работа", посочи Линкълн Блумфийлд.

Системата за ранно известяване и мониторинг може да не бъде скъпа и вместо от правителството да бъде контролирана от университет с експерти в информационните технологии.

"Ние препоръчваме на четиринайсетте държави, които участват на конференцията, да създадат по едно звено за контакт, което да бъде достъпно и за частния сектор и за индивидуалните потребители. Така е в Съединените щати - трябва да имате едно звено за контакт, така че при проблем в интернет сигурността, бързо да общуваме едни с други. Центърът трябва да наблюдава денонощно за всякакви проблеми в мрежата, защото това, което идва оттам е много по-бързо от всякаква военна заплаха", каза още американският експерт.

по материали на портал.бг и бтв


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com