Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Трябва ни Министерство на Информационното общество (1-3-2005)

* - Статията е написана от Вени Марковски по време на парламентарната криза в началото на февруари и публикувана със съкращения във вестник "Труд".Създайте Министерство на информационното общество

Дали ще има или няма да има нов – експертен или служебен кабинет, който да изкара оставащото време до редовните избори, е без значение, за фактите, че България е на последно място в Европа по използване на информационни технологии (ИТ) и на последно място в Централна и Източна Европа (а следователно и в целия континент) по развитие на електронното правителство.

Какъв извод може да се направи от тези факти?

Че по тази тема политиците нямат право да се туткат в предизборни приказки.

Че незабавно трябва да се създаде Министерство на информационното общество (ИО), което спешно да насочи сили и средства за преодоляване на изоставането ни от нормалните европейски държави.

Искате ли поне три причини, поради които създаването му е важно?

1. В съседна Румъния си докарват по над 3 млрд. евро годишно от износ на софтуер и хардуер, а ние правим по 40 милиона! Но там има румънска държавна политика, вкл. и М-во на ИТ и съобщенията.

2. В Македония г-н Иркер Торнгрен – един швед, ръководи проекта за развитие на електронно управление, който обединява всички местни и чуждестранни ресурси, вкл. и щатската Агенция за международно развитие (USAID), институт “Отворено общество”, Програмата на ООН за развитие и др.

3. Бил Гейтс ще инвестира сериозни пари в създаването на Силициева долина – но не в България, а в Истанбул! Така ще създаде нови 500,000 работни места, докато у нас фирмата му успя само да спретне далаверата с даване под наем на софтуера MS Windows на държавната администрация срещу баснословни суми – три-четири пъти по-скъпо, отколкото цените в магазина.

Във в. “Труд” (“Електронното правителство – имитация и комисионни”, 09.11.2004 г., стр. 12) вече имахме възможност да опишем къде сме ние в областта на ИО. Образно казано – България не е дори последната дупка на кавала, защото изобщо не се намира на този инструмент. Или ако приемем спортната терминология – България не само, че не е на същата писта в състезанието за членство в ЕС, а изобщо е на друг стадион – при това няма и публика.

Основните опозиционни политически сили вече ясно заявиха, че залагат развитието на ИО сред основните си приоритети. В НДСВ откакто Ники Василев се занимава с този въпрос, също има напредък с компютъризацията на училищата. Но не бива да забравяме, че това става със закъснение от четири години - “благодарение” на Милен Велчев, който спря финансирането малко след като стана министър, защото това било “харчене”.

Следователно вместо сега да се разделя МТС, което ще е на дневен ред след 25-и юни т.г., по-далновидното е да се създаде ново министерство, без отлагане. То ще подготви почвата за реалната работа след изборите, ще успее да създаде проектите на закони, подзаконови нормативни актове и програми за местно и чуждестранно финансиране, които да придвижат България нагоре в класацията.

“Интернет общество” има възможност да осигури най-добрите световни експерти в областта на ИО и ИТ, които да извършат ревизия на постигнатото и да предложат спешен и конкретен план за действие.

Защо чуждестранни експерти? Защото точно този модел се оказа успешен във всички страни от Югоизточна Европа, които са вече на светлинни години пред нас в ИТ-развитието си. Страничният ефект е, че така ще се елиминират опитите на местните компютърни търговци да създават електронно правителство, базирано преди всичко на принципа: “Държавата да си купува повече и по-скъп софтуер и хардуер” (предимно от техните собствени фирми). Да не говорим, че в света отдавна се говори не за електронно правителство, а за електронно управление – факт, с който тези т.нар. специалисти очевидно не са запознати.

На България й трябва визия за ИТ-бъдеще и план за спешно привличане на местни и чуждестранни кадри, инвестиции и ноу-хау. Разбира се, само ако иска да напусне информационното гето на Европа, в което ни вкараха със задружни усилия сегашния кабинет и разните приятелски фирми които си редят далаверите около него.

Тази задача не зависи от политическите пристрастия, цветовете на бюлетината или личните пристрастия на един или друг министър към една или друга далавера, свързана било с купуването на софтуер от държавната администрация, било с информационните системи на митници, МФ, НЗОК и т.н.

Тя зависи само и единствено от липсата или наличието на политическа воля за действителен икономически растеж.

България или ще промени отношението си към информационното общество, или ще бъде обречена винаги да крета на последното място.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com