Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Бразилия: най-големия приятел на свободния софтуер (1-4-2005)

Автор: Тод Бенсън

New York Times
29 март 2005

САО ПАОЛО, Бразилия, 28 март – от както е начело на държавата, близо две години, президентът Луиз да Силва превърна Бразилия в истински стожер на движението за свободен софтуер. С цел да се спестят милиони долари от комисионни и лицензионни такси, президентът да Силва разпореди на всички министерства и държавни ведомства постепенно да преминат от скъпо струващите операционни системи произведени от “Майкрософт” и други подобни фирми, към свободните операционни системи, като Линукс например. Според г-н да Силва, Бразилия е първата страна, която изисква от всеки институт или организация, ползваща държавни субсидии за разработването на софтуер, да лицензира продукта си с отворен код – тоест програмния код да бъде свободен. В момента Бразилското правителство полага усилия, водената от него кампания за свободен софтуер да бъде приета от всички хора ползващи компютри. По този начин “Майкрософт” още веднъж ще се окаже извън играта.

До края на април, управляващите планират да започнат изпълнението на широко рекламираната програма, наречена PC Conectado, или Connected PC. Целта на програмата е, да помогне на милиони бразилци с по-ниски доходи да закупят своя първи компютър. И ако главният технически съветник на президента получи зелена светлина, то програмата в крайна сметка ще предлага компютри само със софтуер с отворен код, включително и операционната система, вместо потребителите да заплащат повече за минимална инсталация на Microsoft Windows. “За осъществяването на програмата е жизненоважно да бъде базирана на свободен софтуер” - казва Серджо Амаду, председател на бразилския национален институт за информационни технологии – агенцията, която ръководи инициативите на държавата, свързани с технологиите. “Ние не възнамеряваме да изхарчим парите на данъкоплатците за програма, която да утвърждава монопола на Майкрософт. Правителството носи отговорност за осигуряването на конкурентна среда и това означава да се даде възможност на алтернативни (на Майкрософт) платформи да просперират също” - добавя Амаду. От Майкрософт са предложили да осигурят опростени версии на Уиндоус с намалени цени за целите на програмата. Въпреки, че окончателното решение какъв софтуер ще се инсталира няколко пъти беше забавяно, г-н Амаду и други държавни лица публично разкритикуваха предложението на Майкрософт, главно поради факта, че въпросната предложена версия е с твърде ограничени възможности.

Майкрософт обаче не се предават. Отказвайки да отговарят на журналистически въпроси, компанията заяви в официално изявление, че “работят по въпроса как от Майкрософт биха могли да помогнат на проекта PC Conectado”

По програмата се предвиждат данъчни облекчения за компютърния пазар, с цел намаляване на цените и изработване на значително по-приемливи погасителни планове за потребителите, с което правителството се надява да достигне цена на работна станция около 1,400 реала ($509) или по-малко. Компютрите по програмата ще бъдат почти два пъти по-мощни, отколкото тези на същата цена, но извън рамките на програмата.

Купувачите ще могат да изплащат компютрите на 24 вноски от по 50 до 60 реала, или около $18 до $21.80 на месец, което е достъпна сума за много от работещите с ниски доходи. Трите най-големи телефонни компании в страната, предлагащи фиксирани линии - Telefоnica of Spain, Telemar, и Brasil Telecom – се се съгласили да доставят dial-up Интернет на потребителите по програмата на цена от 7.50 реала, или по-малко от $3 месечно, което позволява 15 часа сърфиране в Интернет.

Програмата е насочена към домакинствата и собствениците на малък бизнес, които печелят от три до седем пъти над минималната месечна заплата, или около $284 до $662. Според правителството, това са около 7 милиона, като стремежът е да се обхванат 1 милион годишно. За развиваща се страна с население от 183 милиона, където само 10% от домакинствата имат достъп до Интернет, а официално закупените компютри годишно са 900,000, (продажбите на черния пазар сочат приблизително 4 милиона) това звучи много амбициозно. “Ние сме с ясното съзнание за какво става въпрос относно дублирането на местния пазар за персонални компютри” - казва Цезар Алварез, съветник на президента по програмата - “Но това е напълно постижимо”

Някои аналитици поставят под съмнение ефективността на подобни програми, защото реализирането на някои подобни проекти в Азия или не е довело до задоволителни резултати, или в крайна сметка само елита се е облагодетелствал от тях. Например в Малайзия, правителството повторно въвежда подобна програма за компютри на достъпни цени, тъй като първата инициатива е претърпяла провал поради лошо планиране и мошеничества – опасности, по които бразилските власти твърдят, че сериозно работят, за да се избегнат в този случай.

Други са на мнение, че правителството трябва да насочи технологичните инициативи в други сектори, по-специално в училищата, защото само 19% от държавните училища в Бразилия имат компютри.

Правителството планира да обвърже програмата PC Conectado със започнатата инициатива за компютаризация на училищата. То инвестира също $74 милиона в откриването на 1,000 Интернет центъра годишно в бедните квартали, които работят със свободен софтуер и предлагат безплатен Интернет достъп - което е допълнение към подобните програми на местните власти и неправителствените организации. Следването на пътя за преодоляване на дигиталното разделение донесе множество хвалебствия на технологичната индустрия. Но показването на предпочитания към софтуер с отворен код се поставя под съмнение и се критикува както от самото правителство, така и извън него, като се посочва, че администрацията на да Силва позволява леви идеологии да оказват влияние върху търсенето и предлагането на пазара.

“Правителството не трябва да решава какъв хардуер и софтуер ще се използва на тези компютри, това не е демократично” сподели Хулио Семегини, член на конгреса от опозиционната партия на социал-демократите. Въпреки това, софтуерът с отворен код се ползва с подкрепа и отвън. Уолтър Бендър, изпълнителен директор на Media Lab към Масачузецкия технологичен институт, чието мнение се взима предвид от бразилското правителство, наскоро обяви, че “висококачествения свободен софтуер” се доказва като много по резултатен при стимулиране потреблението на компютри сред по-бедните групи, отколкото орязаните версии на платен софтуер. Същевременно г-н Бендър не се противопоставя срещу възможността да се даде избор на потребителите. „Свободният софтуер създава възможност за по-голям достъп, по-широки възможности за използване и сериозна платформа за дългосрочно развитие и разрастване“ - казва в заключение Бендър.

Каквото и да реши правителството, болшинството анализатори на индустрията смятат, че тази инициатива ще помогне в борбата със софтуерното пиратство, което е широко разпространено в Бразилия.

Същевременно привличайки нови потребители “дори програмата да не реализира всичките си заложени цели, тя при всички положения ще стимулира компютърните и софтуерни пазари” - заяви Жоржи Шукарие, президент на бразилската асоциация на софтуерните компании. “Дори и да не е перфектна, инициативата определено е крачка напред, пред алтернативата да не се предприеме нищо”


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com