Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Необявена война сред кабелните оператори в Пловдив (1-9-2005)

В Пловдив е започнала война между кабелните оператори. Страдат обаче крайните Интернет-потребители.*В понеделник вечерта [29.08.2005 г. - б. portal.bg] без интернет остана почти половин Пловдив, след като бяха изтръгнати и унищожени оптични кабели, собственост на лицензирания доставчик на далекосъобщителни услуги Visio. По тях преминава целия трафик на Visio, Angelsoft и техните представители в Кършияка Netgroup. Вандалската проява е станала около 21:30 в няколко шахти в района на магазин НЕВА в Кършияка.

Няколко часа по-рано пък друг кабелен оператор остана с орязана и унищожена кабелна мрежа. Приблизително 95% от подземната кабелна мрежа на новата цифрова телевизия DCC е била изкарана от шахтите. Новият оператор трябваше да стартира на 4 септември и да предложи първата в Пловдив цифрова телевизия. След загубите, нанесени от срязването на кабелите, не е ясно кога и дали изобщо ще тръгне DCC в Пловдив. Един от съдружниците на новия кабелен оператор Иван Гологанов заяви, че “кабелите са буквално изтръгнати и това е чист вандализъм”. Според него служители на “Гигабит“, която е фирма на “Евроком” Пловдив, са ги извадили с мотива, че не са легитимни. Според закона обаче положени кабели са собственост на фирмата, която ги е прекарала и самоправството не е разрешено. Единствено БТК като собственик на шахтите и подземната разпределителна мрежа може да забрани ползването на съоръженията. “Имаме лиценз, от година и половина се борим да предложим нещо по-добро на клиентите. Бяхме изградили 100% мрежата във всички блокове на Смирненски, част от центъра и целия Кючюк Париж” – каза Гологанов. Той добави, че още във вторник в 16:30 ч. е сезирал прокуратурата, както и полицията.

Георги Стефанов – управителят на Visio също е сезирал прокуратурата, каза самия той пред репортер на Plovdiv24.com. По неговия сигнал за унищожената част от мрежата на Гео-комерс е съставено полицейско производство срещу неизвестен извършител. Според него щетите от унищожените кабели са над 5 000 лв и той е направил невъзможното, за да възстанови интернета на абонатите за по-малко от 16 часа. "Извиках 30 човека и платих 4 пъти по-висока цена за ремонтните дейности, за да успеем да възстановим интернета на абонатите", каза Стефанов и допълни: ”Това престъпление е извършено квалифицирано, защото са унищожени оптични кабели, тръби и разпределителни кутии само в стратегически шахти. Оптичните кабели на практика се възстановяват много трудно”. Той разказа как са освен в централната шахта, където минава целия трафик, има срязване на оптичен кабел и на друго място. Собственика на Angelsoft добави, че лично е присъствал и е видял как липсва парче кабел, което прави възстановяването на трасето още по-трудно.

За момента двата пострадали интернет-доставчика могат само да предполагат кой е извършителя на вандалското деяние. "Работа на полицията е да открие извършителя", каза Ангел Гаров специално за Plovdiv24.com. Георги Стефанов обаче ни информира, че единствено БТК, Visio и Евроком имат право да отварят разпределителните шахти на кабелите. При всяко отваряне трябва да присъства представител на БТК, които са собственици на шахтите и подземната мрежа.

Plovdiv24.com ще продължи да следи развоя на темата. Иван Гологанов в телефонно интервю каза, че по-подробна информация ще даде едва след като приключи разследването на полицията. За момента собствениците на Visio и Angelsoft също се въздържат от коментари по-темата, докато органите не открият извършителя.

РДВР потвърди за повредените оптични кабели В ІІІ РПУ е получен сигнал, че неизвестен до момента извършител е повредил и прекъснал оптични кабели за пренос на интернет в шахти на кръстовищата на ул.”В.Левски” и ул. “Оборище”, ул.”Оборище” и ул.”Победа” в Пловдив. Това съобщиха от РДВР Пловдив. Кабелите са собственост на фирма “Гео-Комерс 97” ЕОД –Пловдив, които са притежатели на търговското име и са по-известни като Визио. Както Plovdiv24.com вече писа, това е част от вандалските прояви в понеделник, които оставиха голяма част от Пловдив без интернет за близо денонощие и забавиха пускането на новия кабелен оператор DCC за неизвестен период от време.

___________________________
* - Материалът е от Plovdiv24.com.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com