Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Виена прегръща Linux (3-2-2005)

Автор: Ингрид Марсън

Градската администрация на Виена започва миграция на работни станции към софтуер с отворен код през втората четвърт на годината

иректорът на отдела за информационни технологии на столичната общинска администрация на Австрия, Ървин Гилидж, заяви, че това ще бъде “нежна миграция”, позвлчваща на потребителите да преминават от Microsoft Office 2000 на неговата алтернатива, базирана на софтуер с отворен код OpenOffice.org, както и да избират операционната си система - Microsoft Windows 2000 или Linux. Тъй като OpenOffice работи както под Windows, така и под Linux, потребителите могат да го използват без да се налага да сменят операционната система. От общо 16 000 работни станции, специалистите са определили 7 500, които могат да бъдат мигрирани към OpenOffice, като според Гилидж 4 800 от тях могат да мигрират на Linux. Общинският ИТ отдел предлага безплатно да инсталира OpenOffice и Linux, като възнамерява да осигурява поддръжка на значително по-ниски цени на отделите, ползващи OpenOffice и Linux вместо Microsoft Office или Windows. За потребителите, решили да мигрират се предлага известна поддръжка при работа с приложенията, но не и пълно обучение – казва Гилидж.

Гилидж обяснява, че отстъпката в цената се прави с цел окуражаване то на повече отдели да мигрират, но вероятно само няколко хиляди служители ще мигрират към софтуер с отворен код през първата година. Междувременно той изразява надежда, че с течение на времето това число ще се увеличи, но е малко вероятно всички потребители, имащи възможността да мигрират, да вземат окончателно решение за смяна на системите.

“Ние имаме голямото желание начинанието да се увенчае с успех, но в крайна сметка местния пазар има последната дума” - казва Гилидж и пояснява - “Едва ли всичките 7500 компютъра ще мигрират. Колкото по-добре работи новият софтуер, толкова по-голямо желание ще има за миграция. Тъй като свободният софтуер е малко по-евтин, съществува вероятност да е по-малко качествен, но не съществено”.

Виена ще започне миграционната кампанията за свободен софтуер през май или юни тази година.

До края на миналата година отделът, чийто директор е Гилидж работи по създаването на специализирана за нуждите на отделите версия на Linux, базирана на Debian. Тя ще съдържа няколко допълнителни функции и инструменти, които не се включват в стандартната дистрибуция на Debian и много ще се доближава по външен вид до Windows. Нейното име е Wienux.

Решението да се разработи версия специално за нуждите на града, вместо да се използват съществуващите дистрибуции на Red Hat или Novell SuSE, е взето по финансови причини. Изборът на Debian дистрибуцията е продиктуван от това, че “той е добра, стабилна дистрибуция, позволяваща успешно да бъде надградена” - казва Гилидж.

Виена не е единствения голям европейски град, решил да мигрира работни станции към Linux. Град Мюнхен, Германия ще мигрира 14 000 компютъра към OpenOffice.org и Linux до края на 2008 г. В Берген, Новегия 100 те училища в града мигрират работните си станции, на които учат и работят 32 000 ученици и деца.

Парижката администрация обмисляше миграцията на 17 000 компютъра, но в крайна сметка през октомври 2004 се отказа от начинанието, оправдавайки се, че подобен ход би глътнал допълнително значителни средства, без качествено да подобри услугите.Оригинална статия: news.com.com/Vienna+to+softly+embrace+Linux/2100-7344_3-5549786.html?tag=nl


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com