Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

КЗК нареди на БТК да пусне и другите Интернет доставчици до ADSL мрежата (5-7-2005)

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи 100 хил.лв. имуществена санкция на БТК заради злоупотреба с господстващо положение, тъй като не допуска другите Интернет доставчици до ADSL инфраструктурата си. Според антимонополния орган, БТК е нарушила чл. 18, т. 2 и т. 5 от Закона за защита на конкуренцията.

КЗК разпореди на телекома да предостави достъп на останалите доставчици до ADSL-а, който дава възможност за много по-бърза и качествена Интернет връзка.

Преписката в комисията е образувана по молба на “Интернет България” и Българската Интернет Асоциация.

Според КЗК, Българската телекомуникационна компания е предприятие с господстващо положение на пазара на битстрийм достъпа. Отказвайки да предостави достъп на Интернет-доставчиците до изградената си ADSL инфраструктура, телекомът издига бариери пред навлизането им на този пазар и ги лишава от възможността да се конкурират с него. По този начин БТК си гарантира положението на единствен доставчик на ADSL достъп до Интернет.

От комисията съобщават, че БТК не е привело никакви аргументи за технически или технологични пречки за предоставянето на достъп на другите доставчици. Оттук КЗК прави извода, че компанията се опитва да наруши конкуренцията на пазара, което уврежда интересите и на настоящите, и на бъдещите потребители на ADSL достъпа до Интернет, лишавайки ги от възможности за избор на доставчик.

Антимонополната комисия за втори път прие, че телекомът злоупотребява с господстващото. На 22 юни регулаторът санкционира компанията със 75 хил. лева със същите мотиви по дело от 2001 г. Решението в понеделник предвижда предварително изпълнение, т.е. да бъдат предприети стъпки от БТК за влизането му в сила, явно с оглед очакваната реакция от страна на БТК да обжалва. Според КЗК всяко отлагане изкривява конкуренцията на пазара и затруднява още повече навлизането на нови оператори. Затова телекомът още сега трябва да осигури на Интернет-доставчиците искания от тях битстрийм достъп при същите условия, които осигурява за самото себе си и своите абонати, разпорежда КЗК.

Технологията АDSL дава възможност за широколентов интернет достъп, като позволява на абоната едновременно да говори по телефона и да сърфира в мрежата. БТК започна предоставянето на услугата от миналата година, като в момента е единствена на този пазар при домашните абонати.

Oт началото на 2005 г. с отварянето на мрежата на БТК лицензираните телекоми могат да участват в този пазар и да стигнат до крайните абонати. Желанието на доставчиците да предоставят услугата е свързано с доброто съотношение между качество и цена. Високите цени на наетите линии според алтернативните оператори правят този вариант неизгоден. При битстрийм достъпа доставчикът предоставя само съдържанието и не получава линия до крайния абонат. Той заплаща за преноса на данни на БТК. Далекосъобщителният закон предвижда телекомът да предостави специфичен достъп до своята мрежа. Решение по въпроса има и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), която смята, че битстрийм достъпът е възможен с влизането в сила на новата регулаторна рамка през 2007 г.

След решението в понеделник БТК е задължена до три месеца да осигури достъп до инфраструктурата си, като предложи цени според разходите си, коментира процесуалният представител на Сдружението за електронни комуникации (СЕК) Димитър Кюмюрджиев. Според него това ще доведе до конкуренция в пазара на домашни интернет услуги. Антимонополният регулатор прави ключовата стъпка към решаване на най-наболелия проблем на интернет пазара, коментираха вчера от сдружението.

Нямаме официална позиция по въпроса, защото все още не сме получили решението на КЗК, заяви говорителят на БТК Ясен Гуев. Почти сигурно е обаче, че компанията ще оспори решението, а съдебните спорове могат окончателно да блокират предоставянето на услугата.

Бързият масов интернет достъп от типа ADSL е с най-голям потенциал за дългосрочно развитие. В Западна Европа 5 години след старта на услугата 10% от населението е свързано към мрежата чрез ADSL. Според оценка на КРС потенциалният пазар на широколентов интернет достъп у нас е приблизително 200 хил. абонатни линии, като към 31 април БТК има малко над 10 хил. клиента. От сектора очакват в следващите няколко години потребителите на тази услуга да достигнат един милион.

В момента три нови телекома имат подписани договори за необвързан достъп с БТК - "Орбител", "Спектър нет" и "Некском". И трите компании обаче не бързат да инвестират в изграждането на собствена инфраструктура. Основният аргумент досега беше, че БТК блокира достигането им до домашните абонати и им предлага високи цени на едро за ADSL мрежата си, което прави инвестициите им невъзстановими.

Абонатите на БТК получиха право да се обръщат по спорове с компанията към Комисията за регулиране на съобщенията. Това е записано в новите общи условия на БТК, които са в сила от вчера. Те са обявени на страницата на компания www.btc.bg. В тях за първи път е описано качеството на предоставяната обикновена телефонна услуга от телекома. Компанията се задължава да осигури до 90 работни дни връзка на новите абонати и да отстранява повредите до пет часа. Сгрешените сметки път трябва да са 1 на 1000.

-----------------
Според експертите на КРС за развитието на конкуренцията на ADSL пазара е необходимо алтернативните телекоми да се изкачат по т.нар. стълбица на инвестициите. "Най-евтино" ще им струва първото стъпало на на препродажбата, когато новите телекоми използват инфраструктурата на основния оператор и чрез нея предлагат собствените си услуги. Достъпът до високоскоростната мрежа на БТК е вече второ ниво на инвестиции, но и тогава все още основно се ползва мрежата на телекома. Едва на третото стъпало на развитие - т.нар. необвързан достъп, за да ползват медните чифтове на БТК, новите оператори трябва да имат изградена мрежа дотам.По материали от mediapool.bg и Дневник online


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com