Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Не плащайте за софтуер! (5-10-2005)

От Том Мерит
редактор, CNET.com
2 август 2005

Наскоро си купих нов лаптоп и реших да проверя докъде бих могъл да стигна оборудването му с необходимите ми програми, без да има нужда да плащам за софтуер. Вече имах инсталиран Windows на компютъра, затова целта ми не беше безцелно ровене за алтернативи. Просто исках да видя до каква степен мога да използвам свободен софтуер, без да е нужно да сменям операционната система, и дали един средно интелигентен потребител би могъл да се справи със същото. Освен това си дадох дума да не използвам краден софтуер, който изисква заплащане (все пак това е незаконно). А и Денят на свободния софтуер -10 септември - наближава и исках да бъда подобаващо подготвен.

Започнах от най-очевидното – свалих си Mozilla Suite. Избрах Mozilla suite пред Firefox и Thunderbird, за да имам браузър, e-mail, уеб редактор и IRC клиент в един пакет. Разбира се, за да ги сваля, трябваше да използвам еднократно Internet Explorer, тъй като, както можете да предположите, това беше браузърът, който дойде с лаптопа ми. Разбира се, можех да вляза в терминала и оттам да ги сваля през Unix, но както вече казах, няма да хитрувам или да правя неща, изискващи по-голяма опитност от потребителя.

Офис политикa
Най-голямата главоблъсканица за хората, които искат да мигрират към свободен софтуер, е как да избегнат плащането на цяло състояние за пакета Microsoft Office. За щастие, OpenOffice осигурява 75 процента от функционалността му. Openoffice включва безплатна програма за текстообработка, електронни таблици и програма за графични презентации, която напълно съответства на файловите формати на Microsoft.

Единственият проблем е, че OpenOffice няма заместител на Outlook за e-mail или календар. Вече имах електронна поща от пакета Mozilla suite, но имах и нужда от някакъв вид календар, затова си изтеглих Mozilla Calendar.

Графика и звук
След като вече имах основните програми за работа, се заех да се снабдя с по-забавни неща, като програми за обработка на картинки и аудио. Обичам да обработвам изображения, затова се нуждаех от заместител на Photoshop. Реших да изпробвам GIMP. GIMP е програма за обработване на изображения, но не ми хареса, заради трудното инсталиране и неудобния потребителски интерфейс. Въпреки това, ако не сте го пробвали наскоро, дайте му втори шанс. Инсталацията му вече е значително улeснена, а и външният изглед се е подобрил неимоверно много. Ако никога не сте го използвали,ще ви се стори изключително мощен графичен пакет, при това - безплатен.

За обработка на звуци използвах препоръката на Елиът Ван Бъскирк за MP3.com и свалих Audacity. Все още не съм задълбавал във възможностите му, но си поиграх с него и се оказа,че е много лесен за ползване. Полезен е и при записи на т.нар. podcasts.

Приятните изненади продължават
От тук нататък, възможностите се безкрайни. „Изборът на Редактора“ на продукт за провеждане на Интернет телефония – Skype - влиза в списъка ми с предпочитания, заедно с iPodder за абонамент към podcasts, въпреки че можете да направите това и в iTunes, който също е безплатен. Има и много други прекрасни безплатни продукти, които ще ви дадат огромна свобода за действие – от възможността да създадете PDF файлове, до това, да ги използвате като заместител на Dreamweaver.

На страницата на TheOpenCD.org можете да намерите страхотна колекция от най-добрите безплатни програми за Windows.Тяхната цел е да създадат напълно безплатна среда за Windows машините. Основната задача на сайта е подпомага разпространението на bootable CD с инсталирана дистрибуция на Linux, наречена Ubuntu, с целия безплатен софтуер, който ви е необходим. Bootable CD означава, че пускате CD-то на който и да е компютър и работите директно от CD устройството без да е необходимо да инсталирате каквото и да било. Така имате напълно нова операционна система, с която може да експериментиратер,а всички ваши данни и първоначалната операционна система са все още на твърдия ви диск.

Равносметката
И така, как работят всички тези безплатни неща в крайна сметка? Оказва се, че мога да правя почти всичко – с изключение на служебната поща (която работи с Exchange server). Разбира се, мога да я проверявам през Mozilla, но не мога да приемам или да отговарям на покани за срещи. А в нашия офис наистина имаме много срещи. Колебая се, дали да отстъпя и да си инсталирам Outlook. Но това е само за пълното ми удобство – истината е, че бих могъл да се справя прекрасно и само със свободния софтуер, с който разполагам. Ако не сте зависими от някаква специфична среда - Microsoft Exchange или Lotus - или ако сте по-смели от мен и пренебрегнете нуждата от специфичен софтуер за корпоративните срещи, никога повече няма да ви се наложи да платите и петаче за софтуер.
(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com