Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Южна Корея играе на котка и мишка с пиратството (7-2-2005)

Автор: Michael Kanellos

Сеул, Южна Корея – Ползващите пиратски софтуер прибягват до старомодния начин за заобикаляне на Microsoft и властите. Изнизват се.

Наскоро в едно градче, Инчеон, близо до Сеул, полицейски служители, натоварени да извършват софтуерни проверки се промъкват през задния вход на една бизнес сграда, по сигнал на служител от фирма, доставчик на Интернет услуги, намираща се в сградата. С проникването на полицейските служители, рецепционистът незабавно започнал да се обажда на фирмите, наематели в сградата.

„Всички започнаха да заключват вратите си” – казва бившият служител във фирмата, доставчик на Интернет, нямала този късмет да се измъкне. Неговите служители не успяли да си тръгнат навреме и в резултат на това фирмата е трябвало да плати $ 42 000 (50 милиона вони) за софтуерни лицензи и глоби.

Играта на котка и мишка между полицията, американския софтуерен гигант и бизнес компаниите в Южна Корея е много често явление – потвърждават различни източници. Ситуацията до някаква степен напомня за сухия режим в Америка; правителството се опитва да приложи закона, но хората по-скоро симпатизират на тези, които го нарушават.

С процент софтуерно пиратство на нива от 40-50%, потвърдено от различни проучвания и оценки, Южна Корея е една горещите точки в която се прилагат решителни мерки срещу незаконния софтуер. Правителството, загрижено за потенциалния ефект върху износа и местната софтуерна индустрия, реагира посредством някои реформи.

Законът за защита на компютърните програми подсили съществуващите закони за авторското право, според Юн Хюн Ким, старши отговорник по юридическите въпроси в Microsoft Корея. Миналия октомври правителството прокара закон, според който Министерството на информацията и комуникациите (МИК), в чийто ресор е индустрията, свързана с информационните технологии, може да провежда разследвания на софтуерно пиратство. Преди това, казва Ким, само прокуратурата и полицията имаха такива правомощия.

Трагикомична ситуация Според правителството, реформите са снижили нивото на пиратството. Всъщност, поради юридическата отговорност която носят заради голямото количество незаконен софтуер, южнокорейците просто се стараят да не бъдат хванати.

За пример служи това, как служителите в една интернет компания побързаха да заключат вратите и да се изпокрият в колите си, когато проверяващите органи отидоха на проверка.

Компанията дори уговори служителите от другите офиси да не пускат осветлението, за да не може да се разбере дали има хора в тях или не.

За правителството и за Microsoft тази ситуация съвсем не е смешна.

„Това беше важен икономически въпрос и по тази причина МИК активно участва в предприемането на мерки срещу незаконния софтуер. В момента американците са сравнително доволни от подобренията в политиките срещу пиратския софтуер “ - заяви Санг Кйо Чой, директор на отдела за сътрудничество на ИТ индустрията към Международното бюро за сътрудничество на МИК.

Но въпросът не е само пазарен - добявя Чой – В крайна сметка ние трябва да поощряваме и популяризираме местния софтуерен пазар. С предприетите мерки срещу пиратството се забелязва известен ръст на вътрешния (местен) софтуерен пазар.

Представителите на Microsoft заявяват: „Правителството командва, а ние само подпомагаме техните действия. В днешно време, не сме ние тези, които командват парада”.

Представителите на Microsoft също твърдят, че тактиката “дърпам шалтера и бягам” залязва, докато в същото време и те и Ким добре виждат, че хората продължават да я практикуват. “Те заключват вратите, защото знаят, че това е най-лесния начин да се измъкнат” - добявят от Microsoft.

През това време, обикновените хора се забавляват, разказвайки си истории за тази “война”.Ordinary people like to swap these war stories. Един от най-популярните методи за заобикаляне на закона е създаването на приятелства сред правителствените органи, от кудето да може да изтече информация за предстояща полицейска проверка. В тези случаи фирмите просто обявяват групова ваканция.

Другият вариант е когато влсатите пристигнат със съответното съдебно разпореждане за проверка, хората просто изключват компютрите си, защото вратичка в закона не позволява на проверяващите служители да включат компютрите. В отговор на това несъвършенство, правителството прокара закон, който позволява на проверяващите да вземат твърдия диск на компютъра или да конфискуват цялата конфигурация.

Докато някои от историите – като например тази, за служители, разбили компютрите си – изглеждат малко преувеличени, повечето коментари, дадени от редови служители в ИТ сектора са много логични и последователни.

Друг източник посочва тактика, свързана с използването на Linux – той работи като основната операционна система, докато Windows е допълнителна и се зарежда от външно устройство. Така, според запознати, може да се избегне оставянето на следи от пиратския софтуер върху твърдия диск.

Духовете се разбунват, когато южнокорейците говорят за санкциите, свързани с използването на пиратски софтуер.

Според Microsoft Корея, размерът на глобите е приемлив. “В повечето случаи, санкциите са по-малко от $5,000. Ако беше $10,000, например, тогава щяхме да говорим за голяма глоба” - споделя Ким. Всъщност глобите се събират и остават за държавата. За да се изплати компенсация за нарушаване на авторските права на Microsoft, корпорацията трябва да подаде частна жалба. Понякога, фирмите се изхитряват с глобално споаразумение точно преди съдебното дело, в което съдът се произнася както за дължимите глоби, така и по частния иск.

През това време, правителството и Microsoft не са в съюз през цялото време. МИК започна експериментално да внедрява Linux , което ще инвестира около $7 милиона за софтуер с отворен код, първоначално в университетите и правителствените агенции. Целта е до 2007г. да се мигрират 20% от работните станции и 30% от сървърите към софтуер с отворен код.

„Зависимостта от чуждестранния софтуер е много голяма” каза пред репортери миналата седмица Дайдж Чин, главен министър в МИК и бивш президент на Samsung Electronics. „В бюджета са предвидени средства за подпомагане на софтуера с отворен код. Лично президентът разпореди по този въпрос”.

По някои въпроси, коментари от Чин така и не бяха получени. Преди разговора за отношенията с Microsoft, той внезапно смени преводача на CNET News.com с очевидно доверен човек, като заяви също, че не желае да бъдат преведени всички негови коментари поради факта, че присъстват лица, владеещи и двата езика.

Оригинална статия:
news.com.com/South+Koreas+cat-and-mouse+with+piracy/2100-1014_3-5213786.html?tag=nl


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com