Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Патентите и световната конспирация (8-3-2005)

Автор: Toshe
Понеделник 7 март 2005

Днес е тъжен ден за европейската демокрация. Накратко - Европейският Президентски Съвет прие директивата за софтуерните патенти от 18 Май 2004 (повече по темата може да се намери тук (на български) и тук, а отзивите и повече новини относно патентите може да се намерят на сайта на FFII). Какво означава това? Ето и моята интерпретация на събитията както и малко прогнозиране за влиянието им върху бъдещето на цялата индустрия.

Първо малко уточнение - това, че тази директива е приета не означава още че имаме закон за софтуерните патенти. Това е само първата (да се надяваме и последна) стъпка към подобен закон. Поразителна е обаче причината, която Съвета изтъква за приемането на директивата: “Приемаме тази позиция заради организационни причини, а именно - да избегнем създаването на прецедент, който би могъл да използван за създаването на бъдещи забавяния в други процеси". Както коментира ZDNet: “Свалете клавиатурите, доблестни рицари на Отворения Код; вие загубихте свобода си в името на благородна кауза". Или с други думи - за да бъде удовлетворена бюрократичната необходимост от затварянето на всички клаузи в предложените за одобрение документи беше зачеркната свободата на Свободния Софтуер. И съответно - свободата на ВСИЧКИ НИ. Ако някой мисли че преувеличавам - нека малко се образова и прочете чудесните статии “Как да не позволим на патентите да «затворят» отворените протоколи” и “За авторското право …“. Още по-фрапатното е начина по който директивата е приета - “…в нарушение на процедурните правила и въпреки очевидната липса на мнозинство на членуващите държави и заявките на някои от тях за подновяване на преговорите (относно спорната директива) ” (източник на цитата) Лично на мен това ми навява на тоталитаризъм. Ако това е лицето на Европейският съюз, ако това са директивите, които се избират от неговия Съвет, чудя се дали някой някой би искал децата му да израснат Европа. Дали смяната на един тоталитарен режим с друг - още по-глобален и ограничаващ е това, към което наистина се стремим?!

Нека за момент предположим, че бъде приет закон за патентоване на софтуерните изобретения и бизнес методи. Какво означава това за мен? Че трябва да се преквалифицирам от програмист в адвокат. Защото създаването и на най-елементарната програма би могло да наруши нечии патент. И аз трябва внимателно да проуча и изследвам всеки един програмен ред а също и да изчета милионите страници патенти да не би да нарушавам някои от тях. Същото важи и за бизнес методите - за справка виж патентования метод за пазаруване - ако някои иска да направи електронен магазин, то според патентото право той ще e в нарушeние на правата на “авторите” им. Кратка справка за уеб дизайнерите - ПОЧТИ ВСИЧКИ ЕЛЕМЕНТИ НА ЕДИН ТЪРГОВСКИ УЕБ САЙТ СА ПАТЕНТОВАНИ В ЕВРОПА (за невярващите: Patented European webshop).

Добре де, ами ако решим все пак да използваме нещо, което е вече патентовано? Ами няма проблеми - стига да си платим лицензите. При условие че ни бъде позволено от големите компании, които ги притежават (малко статистика за патенто-притежателите в Европа - тук). Което също ме навява на някои мисли… Някои да се сеща за феодалния строй и крепостничеството?!

“Какво ме интересува - аз не съм нито програмист, нито уеб дизайнер. Какво ме засяга!". Сигурно нямаше да ви засяга ако живеете на самотен остров извън обсега на цивилизацията. Но понеже всички сме в една и съща Матрица, т.е. живеем в държави чиито администрации използват софтуер, купуваме от магазини, които се снабдяват през Интернет,а личните ни данни, банките ни и здравеопазването ни използват същия този софтуер то патентоването на идеите в тях означава оскъпяване на продукта и това ще се отрази най-вече на крайният потребител. Защото компанията производител няма да загуби - тя просто ще отчете по-големи разходи (за лицензирането) и ще ги пренесе в цената за крайният потребител. Просто, нали!

А Отворения Код и Свободния Софтуер? Несъмнено те ще пострадат също. Дори повече от собственическия (proprietary) “затворен” код. Заради тяхната природа ще е много по-лесно да се проверяват за нарушаването на патенти. Може би точно в това се крие и тяхната сила - още в зародиш евентуалните патенти биха били “изкормени” от кода. Това не би попречило обаче на обратния процес - на патентоването от големи компании на идеи ВЗЕТИ от програми с отворен код (примери има доста - например тук). Сещам се за българската поговорка “Който плаща (повече), той поръчва музиката". Някакви въпроси за това кой ще залудо ще работи и кой ще прибира парите?!!!

Добре де, не е дошъл края на света. Наистина. Някой спомня ли си Царя от “Малкият принц” на Екзюпери? Той беше мъдър, защото издаваше само заповеди, които могат да бъдат изпълнени. По същата логика ако закон за авторското право бъде приет и се окаже, че е твърде обременяващ (а той със сигурност ще бъде), просто софтуерните разработки ще се преместят в държави, където няма подобно законодателство. Например… Китай. С 1/5 от световната популация, потенциално огромния си пазар и извор на интелектуален капацитет и работна сила разработките правени там лесно ще настигнат и надминат тези на обременените с патентно право държави. Да не споменавам евтината изработка и съответно - ниската крайна цена. Което автоматично ще го направи по-изгоден и конкурентно способен спрямо продуктите на патентно-ориентираните икономики. В крайна сметка това, в което демокрацията се проваля, пазарът ще успее. Естествено това е само хипотеза, но кой знае… може би в крайна сметка теориите за завладяването на западния свят от “жълтата раса” няма да се окажат измислици! (повод за размисъл относно Световната конспирация).

В заключение - светлина в тунела има и надеждата още не е загинала. Както се казваше в един филм от недалечното минало - “Истината е някъде там". Още не е късно да се подкрепи идеята против софтуерните патенти - сайтове като NoSoftwarePatents.com и Foundation for a Free Information Infrastructure активно лобират за отмяната на софтуерните патенти в Европейският съюз. Дали ще успеят… искрено вярвам в това!

Източници:

* Council Presidency Adopts Software Patent Agreement Against Council’s Rules
* Как да не позволим на патентите да «затворят» отворените протоколи
* Авторското право - алюзии, аналогии, антиномии
* Проблемът софтуерни патенти
* Главоблъсканица за патентите и open source
* Повече за патентите и патентното право
* Patented European webshop
* European Software Patent Statistics
* Microsoft Seeks Patent On Virtual Desktop Pager
* The Dangers of Software Patents
* So, *Now* How Do You Feel About Software Patents?


Източник: Toshe and Tanya's blog
toshe.bukov.com/blog/index.php/post/2005/03/07/36


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com