Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Поредният клеветнически за България доклад изтече в Интернет (8-12-2005)

Българският ИТ сектор можел да удвои обема си

Поредният клеветнически доклад за България излезе от Сдружението на издатели на бизнес-софтуер - лобистка организация, бореща се компании като "Майкрософт" да продават скъпия си софтуер на страните в преход. "Докладът" бе цитиран от офиса на Арсис консултинг - "юридически представител на BSA за територията на Р. България." В сайта на Арсис пише "В началото на 1999 година бе учреден Комитет на BSA – България, в който към момента членуват българските софтуерни издатели и разпространители БиЕмДжи, Датекс, ДиТра и Майкрософт България. Комитетът е неформално обединение, в което могат да членуват всички български компании, които преимуществено се занимават с разпространението или разработването на софтуерни продукти."

Според специалисти не е случайно, че в българското "издание" на BSA от големите компании участва само "Майкрософт", известен с голямата сделка, станала чрез ЦАПК "Прогрес" за наемане от 2002 г. насам на 48,000 пакета Windows/Office от правителството за близо 44 милиона долара. Според депутати и министри, това е една от най-съмнителните сделки на предишния кабинет.

Според това т.нар. изследване, българският ИТ сектор можел да удвои сегашния си обем от 300 млн. на 622 млн. долара до 2009 г., ако страната успее да снижи ръста на т.нар. софтуерно пиратство с 10%.

При наличие на т.нар. незаконен софтуер в размер на 26 милиона долара, неясно остава как намаляването му с 10% (2.6 милиона долара) ще доведе до увеличаване на обема на българския ИТ-сектор с 322 милиона долара?!

Това не е първият опит на местни представители на чуждестранни лобистки и консултантски фирми да се изпишат за по-големи католици от Папата. През юли 2004 г. бе пуснат първият кьор-фишек на тази тема, отново реазлизиран от BSA. Както ще забележите, преди повече от година portal.bg правилно е предвидил, че "Докладът вероятно ще послужи за оправдание при поредната голяма и в личен интерес сделка на "Майкрософт" у нас. Както е известно, тази година е последната по договора между Министерски съвет и щатския монополист. Съответно лобистите на американската компания трескаво търсят мотиви не само за подновяването му, но и за разширяването му." Само преди няколко седмици министър Николай Василев потвърди това в отговор на парламентарен въпрос.

Другата неяснота е защо в съобщението на Арсис се твърди,
" Освен очертаването на икономическите облаги, които могат да бъдат осъществени посредством засилената закрила на интелектуалната собственост и снижаването ръста на софтуерното пиратство, проучването предлага следните пет стъпки на страните, които биха желали да се възползват от тези икономически облаги:
...
- Да изискват от държавния сектор да използва само лицензиран софтуер.
?

Вероятно в жаждата си за още по-големи комисионни, местните представителства на големите компании-монополисти, подготвят общественото мнение за нова сделка, независимо от уверенията на министър Николай Василев за това, че платените пари са много.

Според запознати, проблемът на министър Василев е, че той няма достатъчно информация за развитието на българския ИТ-пазар, за да е наясно, че софтуерът на "Майкрософт", който правителството наема (а не купува!), е ненужно скъп - от два до шест пъти повече от пазарната цена.

В Portal.bg научихме, че министър Василев е назначил Николай Рашев за свой съветник. Този ход дава надежда на специалистите от бранша, че може би на подобни далавери ще се сложи край.

По всичко личи, че на българите-участници в популяризацията на тези "данни" не им пука особено за образа на България по света. Нищо чудно, че чуждите издания цитират "България" предимно в негативен контекст - след като собствените сдружения за опазване на интелектуалната собственост се надпреварват да го правят, защо да очакваме по-добро отношение от чуждите медии?

Според специалисти, средствата, отпускани от големите софтуерни, филмови и музикални компании за борба с т.нар. пиратство са право пропорционални на нивото на "пиратството" в съответната страна. Затова нашите организации предпочитат да хулят държавата - защото така осигуряват щедрите си бюджети за реклама и за "борба" с "пиратството".

_________
На снимката - Велизар (Заки) Соколов, от Арсис - "юридически представител на BSA за територията на Р. България" - дава пресконференция по темата. Фото Димитър Кьосермарлиев за "Монитор".


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com