Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Съдът отново отсъди срещу БТК (10-10-2005)

Върховният административен съд отново се произнесе с поредно решение по проблемите на БТК и отношенията й с гражданите и конкурентите. Този път бе отменено предложението на КРС за условията за свързване на алтернативните телекоми с монополиста.

Вижте преглед на материалите от българските медии по този въпрос:

Вестник "Дневник" публиува статия под заглавие: Съдът отмени условията за свързване на алтернативните оператори с БТК.

В нея, между другото, се казва: "Петчленен състав на съда върна на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) типовото предложение за свързването и задължи регулатора да проведе обществено обсъждане, след което да отчете направените предложения от алтернативните оператори. Според магистратите комисията не е разгледала становищата на заинтересуваните страни, каквито са изискванията на Закона за далекосъобщенията."

"Монитор" има по-различна интерпретация по темата. Под заглавие "Решение на ВАС бави общата телекомуникационна мрежа", вестникът пише:

"Българската телекомуникационна компания изрази вчера опасенията си, че решение на Върховния административен съд ще забави свързването на мрежите на всички телекомуникационни компании. "Потвърждаваме още веднъж желанието си да предоставяше на своите клиенти алтернативни възможности за достъп до услуги, но процесът на взаимно свързване на мрежата на БТК с тези на други лицензирани оператори на фиксирани услуги обаче може да бъде затруднен, след като решение на ВАС направи типовото предложение за взаимно свързване неприложимо. Ние вярваме, че българският потребител ще спечели най-много от свободната и честна конкуренция", каза говорителят на телекома Димитър Цонев. "БТК винаги е оказвала пълно съдействие за успешното реализиране на процеса на либерализация на телекомуникационния пазар. Въпреки че повечето от дейностите на компанията са регулирани, тя се бори успешно за вниманието на потребителя чрез разработването на специални продукти и услуги, които да отговорят на нуждите на отделните потребителски групи и им помагат да оптимизират разходите за телефон.", добави Цонев. Типовото предложение е документът, определящ условията, при които БТК предлага взаимно свързване на мрежата си при съобразяване със Закона за далекосъобщенията. След решението на ВАС да одобри типовото предложение липсва детайлната юридическа рамка, която да урежда отношенията между операторите. Отсъствието на такива конкретни правила и ясни указания за сключване на договорите за взаимно свързване с мрежата на БТК може да доведе до затрудняване и забавяне на процеса в бъдеще. До момента БТК, управлявана от Денис Уолах има сключени договори за взаимно свързване на мрежата си със 7 оператора с лицензия за фиксирани услуги - "Голд Телеком България", "Кейбъл Тел", "Некском", "Орбител", "Спектър нет", "Телеком партнърс нетуърк", "Транс Телеком". Компанията има такива споразумения и с всички мобилни оператори в България."

Самият монополист БТК в нарочно съобщение до медиите пък твърди със заглавие Процесът на взаимно свързване между операторите на българския пазар може да бъде забавен

"Българската телекомуникационна компания потвърждава още веднъж желанието си да предоставя на своите клиенти алтернативни възможности за достъп до услуги. Процесът на взаимно свързване на мрежата на БТК с тези на други лицензирани оператори на фиксирани услуги обаче може да бъде затруднен, след като решение на Върховния административен съд направи Типовото предложение за взаимно свързване неприложимо.

"Ние вярваме, че българският потребител ще спечели най-много от свободната и честна конкуренция.", каза говорителят на телекома Димитър Цонев. "БТК винаги е оказвала пълно съдействие за успешното реализиране на процеса на либерализация на телекомуникационния пазар. Въпреки че повечето от дейностите на компанията са регулирани, тя се бори успешно за вниманието на потребителя чрез разработването на специални продукти и услуги, които да отговорят на нуждите на отделните потребителски групи и им помагат да оптимизират разходите за телефон.", добави Цонев.

Типовото предложение е документът, определящ условията, при които БТК предлага взаимно свързване на мрежата си при съобразяване със Закона за далекосъобщенията. След решението на ВАС да одобри Типовото предложение липсва детайлната юридическа рамка, която да урежда отношенията между операторите. Отсъствието на такива конкретни правила и ясни указания за сключване на договорите за взаимно свързване с мрежата на БТК може да доведе до затрудняване и забавяне на процеса в бъдеще.

До момента БТК има сключени договори за взаимно свързване на мрежата си със 7 оператора с лицензия за фиксирани услуги – Голд Телеком България, Кейбъл Тел, Некском, Орбител, Спектър нет, Телеком партнърс нетуърк, Транс Телеком. Компанията има такива споразумения и с всички мобилни оператори в България."

В тази информационна джунгла, portal.bg сметна за необходимо да ви демонстрира как от един факт може да се стигне до четири извода, различаващи се помежду си.


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com