Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Майкрософт в БГ подготвя нова скандална сделка с държавата (13-1-2005)

От интервю*, публикувано днес с представителя на щатския софтуерен монополист "Майкрософт" за България г-н Теодор Милев разбираме, че:

- cе подготвя удължаване на скандалния договор на щатската компания с българското правителство;
- в България имало огромен брой незаконен софтуер (и това вереоятно ще служи за оправдание на сключването на поредния неизгоден за българската държава договор за наемане на софтуер от същата тази компания - б.р.);
- виновен за незаконния софтуер е Интернет;
- сертификатите на "Майкрософт" не играят малка или дори никаква роля за академичната кариера на преподавателите в университетите;
- скандалният договор с администрацията, според който правителството нае майкрософтски софтуер за срок от три години на цени, няколко пъти по-високи от тези в магазина бил приветстван от неопределен брой организации (до момента освен правителството не е известно нито една друга организация да е приветствала тази далавера - б.р.);
- трябва да сравняваме България с Норвегия и Дания (но не и с град Мюнхен, където цялата общинска администрация - 14000 компютри - преминава от MS Windows на Linux - б.р.);
- "Майкрософт" публикувал всяка седмица "пачове" (кръпки) за операционната си система (но без да се отбележи, че това става обикновено със закъснение от няколко месеца до година след откриването на проблема - б.р.);
- Че до пускане на ServicePack 2 майкрософтския софтуер идвал "с активирани по подразбиране всички услуги - всички дупки са отпушени" и лошите хакери използвали това;
- В прокуратурата на Република България работели "някои лица", които критикували договорите на "Майкрософт".

Читателите на Portal.bg изразяват благодарността си към "Труд" и към г-н Милев за широкообхватното интервю, което дава ясна представа за същинската дейност на американският софтуерен монополист у нас, доказана с факти чрез цитираните в настоящия материал web-адреси.


Ето и текста на цялото интервю:

Теодор Милев ръководи представителството на най-голямата софтуерна компания в света "Майкрософт" в България от 5 години. Преди това той беше шеф на българския офис на конкурент № 1 на "Майкрософт" - "Оракъл". Човекът на Бил Гейтс за България е 35-годишен, завършил е Техническия университет. Кариерата му започва в представителството на Ай Би Ем у нас, работил е и за счетоводния и консултантски гигант Лелойт и Туш".

- Високо или ниско е нивото на компютърното образование в България?
- Не съм запознат как точно може да се измери. Една от тенденциите е бизнесът да търси все повече готови хора, включително и компютърни специалисти. Това се видя особено ясно, когато големи софтуерни производители отвориха центрове за разработка в България и се видя недостиг на готови специалисти, които да заемат тези позиции. Започна преливане на хора от софтуерни фирми към новите центрове. Бях член на скорошната делегация на българските софтуерни фирми в Сан Франциско в Сиатъл и впечатленията ми са такива - бизнесът се ориентира към привличането на готови специалисти и има недостиг на подготвени кадри.

- Какво прави държавата?
- Образователната система се отваря за модернизиране. Вече се възприемат учебни програми на водещи технологични компании, които създават тенденциите в света - като "Майкрософт", "Сиско" и други, и те се интегрират като елемент в програмите за компютърно обучение на университетите ни. Така се повишава качеството и приложимостта в бизнеса на уменията, които се получават в университета.
Например България беше първата страна в Югоизточна Европа, в която университет организира обучението на база на софтуерния продукт "Майкрософт Клас сървър" - Техническият университет София, филиал Пловдив.

- Намират ли признание у нас международните сертификати за компютърни познания?
- От университетски преподаватели знаем, че за академичната им кариера играе малка роля дали са сертифицирани специалисти на "Майкрософт" или "Сиско". Това не им носи голяма полза, а би трябвало, защото става дума за световно признати акредитивни програми, които доказват качеството на обучение.

- Достатъчно ли е оборудването на училищата със съвременни компютри?
- Не е достатъчно и трябва да бъде осъвременено. Приветствам правителствената програма за инвестиции за осигуряване на необходимата инфраструктура.Необходими са и помощни средства за обучение и образование на учителите. Трябва още на този етап да се направят планирането, дизайна на мрежите, връзката с Интернет и плановете за развитие.

- Според различни проучвания в около 10% от българските семейства има компютри. Много или малко е това?
- Да вземем за пример Норвегия, която също като нас е застаряваща нация. Там над 50% от семействата имат компютър. В държава с отрицателен прираст много от възрастните хора имат компютър, за да си вършат необходимите комуникации и отношенията с държавната администрация и банките от дома. Но там банките са искали увеличение на домашните компютри, за да се стигне до електронно банкиране, което води до по-ниски разходи. Клиентът ползва повече услуги и води по-лесно личното си счетоводство. Затова в Северна Америка и Западна Европа над 50% от домакинствата имат компютър. Най-добрият пример е Дания, където огромен процент от семействата са с домашен компютър. В страни от Централна и Източна Европа се правят целенасочени инициативи, които почти винаги са подкрепени от правителството. Например в Унгария е възможно гражданин да купи компютър, който след това да му бъде приспаднат от данъците през следващите две години. Това вади от сивата икономика местните производители на компютри, а потребителите получават гарантирана поддръжка. Банките у нас все още не са стигнали до целенасочено кредитиране за компютри, а кредитират т. нар. потребителски заеми.

- Критикуваният договор за доставка на софтуер на "Майкрософт" за държавната администрация изтича през май. Очаквате ли да бъде подновен?
- Този договор беше критикуван от няколко лица, които имаха ясна цел защо го правят. Но е приветствай от много организации. При изтичане на абонаментните договори клиентът трябва да информира "Майкрософт" какви са неговите желания -дали да продължи или да спре. Преобладаващата част от големите организации по света и в България имат абонаментни договори.

- Към "Майкрософт" има сериозни критики във връзка със сигурността, даже в Комисията по търговия беше заведена преписка срещу последната версия на "Уиндоус Екс Пи Ес Пи 2".
- Тази преписка беше изпратена от същите тези лица. Проблемът с информационната сигурност е валиден за целия ИТ бранш. При откриване на дупка в информационната сигурност "Майкрософт" обявява т. нар. пач - програма, която я отстранява, и информира потребителите. Такива бюлетини за сигурността излизаха почти всяка седмица, а понякога и по два пъти седмично. След това "Майкрософт" започна да издава месечни съобщения, които покриват пропуските за периода. Не във всички организации компютрите са свързани в една мрежа и минаването с дискета или CD от машина на машина отнема доста време.
Помните ли вируса "Слемър"? Той използваше дупка в сигурността, открита и поправена година преди това. Но някои администратори не си бяха свършили работата и затова стана масов проблем.
"Уиндоус Екс Пи Ес Пи 2" подобрява информационната сигурност и зарежда всички известни пачовве. Промените са прости. Досега продуктите идваха с активирани по подразбиране всички услуги - всички дупки са отпушени. А хакерите използват това.
Изследване на авторитетна организация показа, че в много компании системните администратори дори нямат пароли. А нещата са прости. Не са необходими невероятни умения, за да пробиеш мрежата на авторитетна организация или институция. Просто стоиш и проверяваш компютрите, например без пароли, и намираш най-слабото място в мрежата.

- Разрешен ли е проблемът с пиратския софтуер в България?
- Изследването на Ай Ди Си показва, че през 2003 г. пиратският софтуер е бил 68% от наличния в страната. През 2004 г. обаче 72%. Това е тревожно.

- Как си обяснявате ръста?
- Може би едно от обясненията е огромното количество нелегално съдържание в Интернет.

_______
* от Pressboard.info


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com