Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Асоциацията на компютърните търговци проваля България (15-2-2005)

Автор: Чавдар Цолов
"Монитор", 15 февруари 2005

Българската асоциация за информационни технологии /БАИТ/* направи опит да провали българското участие на най-голямото в света IT- изложение, алармираха фирми-членове на асоциацията. След като две държавни агенции си свършват работата безупречно и плащат над 70% от разходите на фирмите, БАИТ абдикира от организацията, за коята е взела предварително пари, показа разследването на "Монитор". Вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева дори променя програмата си, за да открие "Български IT ден", към който от БАИТ казват, че нямат вече ангажимент.

"Уважаеми господин министър /бел.а. - вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев/, известявам Ви, че Българската асоциация по информационни технологии /БАИТ/ е принудена да се откаже от участие в организирането на "Български IТ ден" по време на изложението на "CeBIT" в Хановер, Германия". Това е началото на писмото на председателя на УС на БАИТ Васил Василев до министър Н. Василев. Писмото е с дата 28 януари т.г., малко повече от месец преди началото на най-голямото в света изложение за информационни технологии. Двете агенции, които осъществяват държавната политика в случая - Агенцията за развитие на съобщенията и информационните и комуникационни технологии /АРСИКТ/ и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/ са изправени на нокти. След като са отпуснали необходимите държавни пари за организирането на българското участие в събитие номер 1 в бранша в света. БАИТ представиха цялата кореспонденция между тях и двете агенции с идеята да докажат незаинтересоваността на държавните структури. Шефът на БАИТ дори обвини държавните агенции с въпроса си: "Защо държавните средства се харчат така безобразно?" "Ние като държавна агенция сме призвани с пари на данъкоплатците да създаваме условия за развитието на бизнеса, самата организация на неговите изяви винаги е била работа на браншовите структури". Това каза, потърсен от "Монитор" за коментар, Орлин Кузов, шеф на АРСИКТ. "Така публично-частно партньорство не се прави", категоричен е Кузов.

Той информира, че и тази година агенцията, оглавявана от него, е превела 20 хил. лв. на БАИТ за организирането на българската изява в Хановер. Както всяка година, към средата на декември, когато става ясно състоянието на бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията, преведохме парите, а пък ИАНМСП платила цялата площ и изграждането на щанда. По данни от агенцията, оглавявана от Станимир Бързашки, за щанд от 100 кв. м. - /наем за площ и конструкция на щанда/ са изразходвани над 90 000 /словом - деветдесет хиляди/ лева. Въпреки доброто сътрудничество между държава и браншовици при участието на CeBIT в продължение на години, тази година в последния момент БАИТ рекетира двете държавни агенции, коментират експерти. От БАИТ са склонни да обвиняват двете агенции за несвръшена работа, която по традиция е техен ангажимент. БАИТ е най-старата организация в бранша, тя има много членове, но малък организационен капацитет, коментират независими наблюдетели. Бойкотът тази година ще накара МТС сериозно да преосмисли сътрудничеството си с БАИТ, коментират експертите. АРСИКТ вече е поискала с нарочно писмо парите, преведени на БАИТ да и бъдат върнати, след което да бъдат пренасочени към другата браншова организация БАСКОМ. Шефът на БАИТ Васил Василев каза, че парите отдавна са върнати. Орлин Кузов категорично отрече това и подчерта, че няма дори и отговор на писмото си за връщане на парите. През миналата година 7 наши фирми и над 100 българи са участвали на CeBIT. Щандът на България е бил на площ от 67 кв.м.

По думите на Станимир Бързашки - шеф на агенцията за малки и средни предприятия "България е подписала Хартата за насърчаване развитието на малките и средни предприятия, която е "библията" на публично-частното партньорство. Специални текстове в Устройствения правилник на нашата агенция ни задължава да осъществяваме такова партньорство с неправителствените организации.

Така че опитът за сътрудничество с БАИТ е само потвърждение на тази наша линия на поведение, а не някакво изключение. Ние, а не БАИТ ги потърсихме за сътрудничество. Подходихме коректно и логично. Платихме над 70% от разходите на българските участници.

Това, което направи БАИТ, е доста извън рамките на добрия бизнес тон. Заклевам се, че в сайта на ръководената от мен агенция ще отворя черен списък на фирмите и браншовите организации, партньорството, с които не е за препоръчване и БАИТ ще го оглави. Ще изпиша предупреждението, че те са опасни за съвместен бизнес и публично-частно партньорство на 6 езика."

----------------------------
*БАИТ е асоциация на част от компютърните търговци в България. Повече за дейността на асоциацията можете да видите тук.

По материали от pressboard.info
www.pressboard.info/


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com