Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Бразилия прие софтуера с отворен код (15-6-2005)

Автор: Стив Кингстън
BBC News, Сао Паоло

В Бразилското министерство на градоустойството, служителите активно работят.

Мястото на действието наподобява всеки един модерен офис: обширно помещение претъпкано с бюра, телефони и компютри. С тази голяма разлика, че името “Майкрософт” не се забелязва никъде.

Вместо това, компютрите са с Линукс за операционна система. Много от функциите на тази операционна система са подобни на Майкрософтския Windows, само че Линукс се използва свободно, без да се плащат лицензи.

Все повече и повече от министерствата на Бразилското правителство изоставят Windows, и преминават към софтуер с отворен код (или още наречен “свободен”), такъв какъвто е и Линукс.

Спестяването на пари

“Първата и основна причина за тази промяна е икономическа” по думите на Сержио Амаду, който в момента ръководи Националния институт за информационни технологии. Той обясни, че за всяка работна станция , правителството заплаща на Майкрософт такса възлизаща на 1200 Бразилски риала ($500)

“Ако преминете към софтуер с отворен код, вие плащате по-малко на чуждите компании” обясни Амаду. “Това може да се счита за съществено в страна като Бразилия, която трябва да извърви дълъг път в развитието на ИТ сектора.”

“Смятам, че свободният софтуер ще накара г-н Гейтс да преоткрие своя бизнес”
думи на Жозе Луиз де Черхуейра Чесар от международната организация за свободен софтуер.


Като цяло, от правителството са на мнение, че чрез преминаване от Windows на операционна система с отворен код, ще са в състояние да спестят около 120 милиона долара на година.

Президентът Луиз Инасио Лула да Силва проучва проекто-закон, който - ако бъде приет - ще направи промяната задължителна за държавните ведомства.

Въпрос на глобално развитие

За г-н Да Силва, това е жизнено важен за развитието на стараната въпрос, където всеки 9 от 10 души никога на са използвали Интернет.

Посредством данъчни облекчения, правителството субсидира продажбата на компютри за семействата с ниски доходи. За по-малко от $550, платени за инсталации, всяко подобно семейство може да закупи машина, чиято операционна система е базирана на свободния софтуер.

“Алтернативите, на софтуера с отворен код, предоставят огромни възможности на развиващите се страни” каза Жозе Луиз де Черхуейра Чесар, оглавяващ ИТ отдела на Banco do Brasil. “Ако потребителите на компютри в пределите на даден географски район обединят своя опит, биха могли да създадат софтуер, който идеално би отговорил на техните нужди.”

Г-н Черхуейра Чесар успешно ръководи новосъздадената “Глобална организация за свободен софтуер”, основана от обширната коалиция на Бразилските бизнес и неправителствени организации. Повече информация, ще бъде предоставена предстоящата седмица по време на Международния форум за свободен софтуер, който ще се проведе в Бразилския град Порто Алегре.

Целта на новата организация е да насърчи едно по-голямо сътрудничество и споделяне на идеи сред правителствата, бизнеса и отделните хора от развиващите се страни. В по-малък мащаб, нещо което реално се случва в Бразилия се наблюдават опити да се обхване т.нар. “цифрово разделение” между развитите и развиващите се светове.

Компютрите в бедняшките квартали

Пример за успех е проектът "Recycling Goal", който обхваща компютърните технологии в бедняшките квартали в околнистите на Сао Паоло.

Когато всички цени и придобивки се вземат предвид, ние смятаме, че Майкрософт предлага най-добрите такива.
Изявление на Майкрософт, Бразилия


“Разполагаме с 80 компютъра, до един дарени от Бразилски фирми” заяви Далтън Мартинс, организатор на проекта докато около него деца и младежи от бедняшкия квартал Сакадура Кабрал пишат на ярко оцветени клавиатури.

В допълнение Далтън поясни, че софтуера с отворен код е необходим за проекта, отчасти защото той драстично понижава цената давана за софтуер, отчасти защото може да бъде променян спрямо местните нужди.

“Ние използваме Линукс, което просто означава, че ние бихме могли да пригодим към специфичните нужди изработването на графичното и езиково съдържание. Животът тук има свой собствен облик, за това на нас ни е необходимо да създадем технология, която да работи за общността.” Далтън добавя, че Windows не предлага такова ниво на гъвкавост, защото кода е затворен и се пази в тайна.


Съпротива от страна на Майкрософт

Какво прави основателят на Майкрософт и най-богат човек на света, за да отговори на предизвикателството?

Все пак Бил Гейтс няма от какво да се притеснява. Повече от 90% от персоналните компютри в света все още използват Windows, като операционна система.

Въпреки това г-н Гейтс проявява известни белези на притеснение. През януари, по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, Бил Гейтс направи неуспешен опит да осъществи лична среща с президента Лула.

В писмено изявление пред BBC, от Майкрософт-Бразилия, се казва:

“Ние твърдо вярваме, че правителствата и компютърните потребители ще бъдат свободни да изберат кой софтуер ще отговаря най-добре на техните нужди. Но когато всички цени и придобивки се вземат предвид, Майкрософт ще предложи най-добрите такива”

В заявлението се посочва също така, че софтуера с отворен код може да наложи скрити цени, за приложения, които са извън основния пакет на ОС. Ръководството на Майкрософт обърна внимание и на въпроса за сигурността на софтуер, чийто основен код е свободно достъпен.

За да оправдаят равностойно залога ползи -срещу пари, Майкрософт пусна на пазара в Бразилия, орязана и по-евтина версия на Windows XP. През април от софтуерната компания обявиха нов кредитен вариант, в партньорство с Банка Брадеско, за компании, които инвестират за софтуер на Windows

Битката между корпорациите в Бразилия тепърва започва.

Битка в ООН

Правителството на Бразилия ще има свой наблюдател по време на срещата на ООН във връзка с Информационните технологии, която ще се проведе през ноември тази година в Тунис.

Бразилските дипломати настояват за подписване на финалната декларация, подчертаваща предимствата на софтуера с отворен код. Със своите действия те спечелиха подкрепата на Индия и сега се опитват да получат по-широка подкрепа от страна на развиващия се свят.

Г-н Черхуейра Чесар предупреждава “ Би било грешка събитията в Бразилия да се определят като лична война спрямо Бил Гейтс, но аз мисля, че свободният софтуер ще подтикне г-н Гейтс дапреоткрие своя бизнес. Светът на технологиите се отваря, в него има стотици и хиляди хора, които работят за подобряване на свободния софтуер. Старият, затворен модел трябва да се адаптира, за да оцелее.”

Материал от BBC NEWS:
news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/1/hi/business/4602325.stm


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com