Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

Китайската интернет полиция минава в контранастъпление (15-6-2005)

Дневник online
14 юни 2005

Комунистическите власти в Китай засилват компанията срещу най-големия потенциален враг на партията - интернет, като назначават все повече тайни уебагенти, инсталират нов сложен софтуер за следене на трафика и предупреждават всички блогъри и оператори на уебстраници, че трябва да се регистрират пред властите, ако не искат да бъдат глобени или спрени, писа в. "Гардиън". Ескалирането на правителствените усилия за неутрализиране на критичните мнения онлайн идва след серия мащабни антияпонски, антикорупционни и екологични протести, много от които бяха организирани посредством чатстаи и кратки текстови съобщения в интернет и по мобилните телефони.

Според прогнозите ползвателите на интернет в страната ще се увеличат с около 100 млн. тази години, като така мрежата ще достигне не само до сравнително кротката и добре устроена средна класа, но и до далеч по-недоволните работнически и земеделски съсловия. В отговор на това пропагандните отдели на провинциалните и местните органи на властта наскоро получиха инструкции да сглобят екипи от уебкоментатори под прикритие, чиято задача е да водят дискусиите в откритите за публика интернет пространства, като избягват или отклоняват чувствителните политически теми.

Макар и операцията да е замислена като тайна, в местните медии вече се говори за екипите "умиротворители", наети да работят почасово в интернет. Според в. "Сатърн уикенд" в град Суцзян в провинция Цзянсу от април действа екип от 20 коментатори. "В ерата на интернет и при постоянно засилващия се наплив на информация най-важната ни мисия е да уловим инициативата и да ръководим интернет мненията", цитира вестникът шефа на местната пропаганда Чжан Фънлин. Поне 20 подобни онлайн коментатори били наети и от властите в провинция Нанцзин.

На кандидатите за тази работа - набирани предимно от полицията или пропагандните отдели на партията, било пояснено, че те трябва да разбират правителствената политика, да са наясно с политическата теория, да бъдат политически чисти и да са на ти с интернет. Одобрените трябвало да преминат допълнително обучение по марксистката теория, техники на пропагандата и новостите в интернет, пише "Гардиън". Като цяло целите на коментаторите били обобщени като "да водят активно дискусията, да завишат контрола, да акцентират върху доброто в обществото и да избягват лошото и да използват интернет дебата в полза на властта".

Макар и за съществуването на китайската интернет полиция, наброяваща поне 30 000 души, да се знае от известно време насам, доскоро се смяташе, че тя се занимава предимно с цензура и наблюдение на действията в мрежата. Именно благодарение на тях безброй критични коментари, появили се във форумите на големите китайски портали, изчезвали броени минути или дори секунди след като били написани. Последният подобен случай беше от петък, когато вълна от антикорупционни постинги и обвинения срещу властите за смъртта на 88 деца, причинена от придошли води, бяха изтрити веднага след като се появиха в мрежата.

Материалът е препечатан от Дневник online:
www.dnevnik.bg/show/Default.asp?storyid=160191&rubrid=


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com