Търси: в
portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV


Намери новина:  
подробно търсене | Новините от последната седмица


   

SCO са знаели, че в Linux няма краден код (15-7-2005)

Във връзка с даването на достъп до документите по делото, което SCO заведе срещу IBM[0] за договорните им отношения, пролича следния факт:

Ръководството на SCO е знаело от самото начало, че ядрото Линукс няма проблеми свързани с авторските права върху UNIX. Минаха повече от две години от започването на тази лудост. Многократно от фирмата SCO обвиняваха разработчиците на свободния софтуер - ядрото Линукс, че не са в състояние да разработят стабилен софтуер, който да е подходящ за големите компании. SCO обявиха, че са провеждали проучвания, които са показали, че има милиони редове код в Линукс, които са копирани от UNIX, операционна система, за която SCO твърдят, че държат авторските права.[1]

Документът, който бе публикуван, е електронното писмо на Майкъл Дейвидсън, в което се докладват резултатите от проучванията на кода, които SCO са поръчали.

Резултатът по думите на Дейвидсън към Дарл МакБрайд: "В края на краищата, ние не намерихме абсолютно *нищо*. т.е. никакво доказателство, за каквото и да е нарушение на авторските права"

В същото писмо проличава и причината да се извърши такава проверка на изходния код:
"Този проект е резултат от това, че ръководството на SCO отказва да повярва, че е възможно Linux и много от софтуера на GNU да се е появил без *някой* *някъде* да е копирал части от собственическия код на UNIX[1], чиито авторски права се държат от SCO. Хората се надяваха, че ще намерим "кирлива риза" някъде в кода, който се използва от RedHat и/или другите дистрибутори на Linux и това ще ни даде някакво преимущество. (По едно време имаше идея, че ще продаваме лицензи на корпоративните клиенти, които използват Линукс, като някаква "застраховка", в случай, че се окаже, че използват код, който нарушава нашите авторски права.)" [2]

Този факт показва няколко неща - първо, че общността на свободния софтуер има начин да следи за чистотата на кода, който прави. Второ, че във света има мръсници, които няма да се поколебаят да те рекетират. И трето, че не трябва да забравяме кой финансира цялата тази лудост - Майкрософт, които си купиха лицензи от рекетьорите, както и осъществиха връзката между SCO и инвестиционна фирма - techrepublic.com.com/5102-22-5452772.html Да не забравяме и другия основен участник, който осигури финансиране кампанията за хвърлянето на калта: Sun Microsystem - news.com.com/2100-1016_3-1024633.html?tag=fd_top

Sun и Microsoft са две фирми, които в продължение на деситилетие бяха върли конкуренти, но и двете са силно заплашени от свободния софтуер. Поради невъзможността да се справят с новата конкуренция те търсят начини за "удари под кръста" срещу ГНУ/Линукс.

Да ги поздравим дружно с това филмче:
www.redhat.com/magazine/008jun05...

За повече информация - статията в Гроклоу:
www.groklaw.net/article.php?stor...

-----------

[0] Въпреки всички измишльотини за обхвата на делото, които Microsoft и SCO разпространяваха, делото е за договорните отношения между IBM и SCO и какъвто и да е изхода от него, то няма да създаде задължения за трети страни, каквито са разработчиците на Линукс.

[1] В момента тече дело за установяването на това, кой държи авторските права върху Unix между Novell и SCO.

[2] Наблягането на някои думи е на автора на писмото, не мое (ал_шопов)

Материалът е препечатан от linux-bg


(CC) Тези статии (но само тези, които са собствено производство на Portal.bg или са от други сайтове със същия лиценз) могат да се използват при условията на Криейтив комънс. Прочетете лиценза за повече информация.

За нас | Реклами | Интернет - новини | Статии | Архив

Към главната страница


   

portal.bg | поща @portal.bg | ОБЯВИ | българо-английски онлайн речник | форуми | IPTV
Copyright
Disclaimer
за контакти
eXTReMe Tracker
veni.com
mitko.com